Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk március 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2008. január-február

A szükség állapota

 2298

A kérdés régtől nem az, hogy van-e még létjogosultsága bármilyen mértékű szakmai derűlátásnak. Viszont az felvethető, hogy a megszokott módon, vagy egyáltalán hogyan dolgozhatunk tovább ilyen nehézségekkel terhelt gazdasági körülmények között? Például a pénzforgalmi előírások maradéktalan követésére alapozó - hagyományos elemekből, valamint folytonosan, a pénzügyi ellenőrzésekben, javaslatokban és ajánlásokban megújuló - munkamódszereinket, az azokból kifejlődő szerződéses kultúránkat mélyen visszavetette a piaci zűrzavar, a már-már hisztérikus bizalmatlanság.  Tegyünk egy rövid történeti kitérőt annak érdekében, hogy saját, megváltozott helyzetünket jobban megérthessük. Ezt követően egy olyan példa segítségével fejtjük ki a forszírozott készpénzfizetéssel kapcsolatos fenntartásainkat/ellenérzéseinket, melynek során bemutatjuk gépészeti kivitelezési munkánk beszerzési tortúráit.

Bakik és hibák a hőmennyiségmérésben

Bakik és hibák a hőmennyiségmérésben

Horváth Gábor |  2843

mit egy kivitelezés (tervezés, üzemeltetés) során el lehet rontani, azt a hazai szakemberek el is rontják! (Tisztelet az elenyésző kisebbségnek.) Az alábbiakban részleteket olvashatnak egy közeljövőben megjelenő szakkönyvből. Sokszor leírtam, még többször elmondtam: a hőfogyasztásmérőnél brutálisabb műszert az épületgépész szakma részére nem találtak fel az utóbbi tizenöt évben. Minden tervezői, kivitelezői, üzemeltetői hibára azonnal rámutat. Tizenhét hőfogyasztásméréssel eltöltött év, több mint 60 000 darab eladott mérő beépítésének ellenőrzése során szerzett tapasztalat mondatta velem az előző mondatokat. Például az egyik bevásárló központ műszaki átadása előtt egy nappal a műszaki ellenőr észlelte, hogy a több száz darab hőmennyiségmérőből szinte alig működik néhány.

Mosogatók beépítése

Ebergényiné Darnyik Anikó |  12 384
1 5 (1)

A gyártók a modern beépíthető mosogatótálakat a konyha kreatívabb, kényelmesebb és a munkavégzést megkönnyítő centrumává változtatták. Az új mosogatógenerációt a munkafolyamatok - előkészítés, mosás, csöpögtetés, tárolás, vágás, tisztítás stb. - optimális elvégzésére szerkesztették. A funkcionális és utólag is megvásárolható tartozékok, mint pl. csepegtetőtál, kosárbetétek, rakodófelületek, vágódeszka vagy a falra szerelhető megoldások még hasznosabbá teszik a tálakat. Mindegy, mekkora a konyha, mivel a kisméretű helyiségekbe is kínálnak kifejezetten szép és intelligens megoldásokat, és természetesen nem a kényelem rovására.

Ivóvízminőség

J.Á. |  2231

Évente több mint tízezer mintavételt végez el, és több mint 120 000 paramétert vizsgál meg a Fővárosi Vízművek annak érdekében, hogy jó minő-ségű ivóvizet szolgáltasson. Emellett a vízbázisok védelmére is kiemelt figyelmet fordít. A vizsgálati eredmények alapján elmondható, hogy a tavaly szolgáltatott ivóvíz minősége mind a magyar, mind az Európai Uniós szabványoknak megfelelt - tájékoztatta lapunkat Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezetője.

Tematika 2007

 2169

Immár hagyomány szaklapunkban, hogy minden évfolyam első számában leközöljük az előző év szakcikkeinek címét és megtalálási helyét, így olvasóinknak esetenként, ha keresnek egy-egy cikket, vagy szeretnék áttekinteni bizonyos rovat vagy téma választékát, nem kell átlapozniuk mind a tíz az évi számunkat.

Új Magyarország Lakás Felújítási Program

Ilonka Mária |  2383

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium illetékes államtitkára 2007. december 27-én bejelentette, hogy "Új Magyarország Lakás Felújítási Program" néven folytatódik az eddigi panel-, valamint a kémény-felújítási program. A program bővíti és egységesíti a lakásfelújítást célzó állami támogatások rendszerét, amelyre a kormány 2008-ban 10 milliárd forintot biztosít. A jövőben már nem csak a panelházak, hanem a családi és társasházak felújítására is lehetőség nyílik.

Dinamikus beszabályozó szelepek használata a gyakorlatban

Vinkler Károly |  6139
1 4 (1)

Az alábbiakban a dinamikus beszabályozó szelepek gyakorlati felhasználását mutatjuk be. A dinamikus vagy automatikus beszabályozás esetében a hidraulikai elosztóhálózatok meghatározott pontjaira olyan segédenergia nélküli, arányos szabályozó szelepek kerülnek beépítésre, melyek a szeleptányér segédenergia nélkül történő működtetésével biztosítják az elosztóhálózat megfelelő térfogatáram-elosztását, ill. a hálózat nyomáskülönbségének szabályozását. A dinamikus beszabályozó szelepek főbb típusai: nyomáskülönbség-szabályozók, térfogatáram-szabályozók, kombinált nyomáskülönbség- és térfogatáram-szabályozók.

Napkollektorok és megtérülés

Beleznay Nándor |  3085

Kivétel nélkül mindenki érzékelheti, milyen ütemben emelkedtek az ingatlanok üzemben tartási költségei. Az újonnan épülő lakóházak esetében számos alkalommal kihívást jelent a tervezőnek, hogy milyen módon sikerül az épületek energiafogyasztását minimálisra csökkenteni. Az egyik lehetséges irányvonal a hőveszteség csökkentésére vonatkozik, míg egy másik az alkalmazott energia optimális felhasználására összpontosít. Egyre többen felismerik, hogy a legolcsóbb energia a napsugárzásból nyerhető, viszont azzal is szembesülni kell, hogy ennek viszonylag magas egyszeri bekerülési költsége van.

Pelletégetők és pelletgyártók

Ilonka Mária |  2699

Magyarországon a globális energiaválság hatása már most érezhető: drágább a gáz, a villany, a szénhidrogén üzemanyagok. Nem telik el olyan nap, hogy ne hallanánk a témáról. Ezért egyre inkább előtérbe kerülnek azok a természetes anyagok, amelyek kiválthatják a jelenleg leginkább fogyó energiaalapanyagokat. Tőlünk nyugatabbra, például Ausztriában már nagyon jól ismerik a biobrikettet és a pelletet, mint tüzelőanyagot. Nálunk még csak most van terjedőben a kazánban való eltüzelésük.

Kondenzációs kazánok anyagai - előnyök, hátrányok

RJ |  6162
1

A címben tett "vállalást" szinte lehetetlen teljesíteni! S az alábbi néhány gondolat meg sem kísérel választást vagy ítélkezést jelentő, döntő kijelentéseket tenni. Ugyanis minden készülékgyártó kisebb-nagyobb hálózatot tart fenn éppen annak érdekében, hogy a hálózat önkéntesen csatlakozott tagjai - felvértezve a készülékgyártó által adott szakmai információkkal - a saját készülékük előnyeinek kidomborításával meggyőzzék az alkalmazót: üzleti célcsoportjukat. S ez így is van rendjén!

Fórum: Hungarotherm vagy Comfort Budapest?

Veresegyházi Béla |  2084

Kell-e országos szakmai kiállítás? Kell-e kettő? Ha nem, melyik kell, és milyen feltételekkel? Ezek a kérdések 2007 folyamán igencsak foglalkoztatták az épületgépész szakmát, mégpedig azért, mert a tavalyi két kiállítás, a Comfort Budapest és a Hungarotherm sikertelennek volt minősíthető. Szaklapunk felvállalta, hogy információs és kapcsolati csatornáit felhasználva egy asztalhoz ülteti a potenciális kiállító cégek döntéshozóit, hogy elmondhassák véleményüket a kialakult helyzetről, és megpróbáljanak közös álláspontra jutni.

Indirekt hőközpontok állókazánnal, tárolóval, időjárásfüggő szabályozással

 480

Indirekt hőközpontok állókazánnal, tárolóval, időjárásfüggő szabályozással cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Csőtörések, szivárgások megakadályozása

Viola Krisztián |  2197

A gyártók a modern beépíthető mosogatótálakat a konyha kreatívabb, kényelmesebb és a munkavégzést megkönnyítő centrumává változtatták. Az új mosogatógenerációt a munkafolyamatok - előkészítés, mosás, csöpögtetés, tárolás, vágás, tisztítás stb. - optimális elvégzésére szerkesztették. A funkcionális és utólag is megvásárolható tartozékok, mint pl. csepegtetőtál, kosárbetétek, rakodófelületek, vágódeszka vagy a falra szerelhető megoldások még hasznosabbá teszik a tálakat. Mindegy, mekkora a konyha, mivel a kisméretű helyiségekbe is kínálnak kifejezetten szép és intelligens megoldásokat, és természetesen nem a kényelem rovására.