Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vinkler Károly

 815 | |

Vinkler Károly cikkei

Kazánrepedés, kazánlyukadás

2013. április 10. |  3664
Társszerző: Vörös Szilárd
1 4 (1)

Az elmúlt néhány évben kollégáimmal gyakran találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy új, néhány éve működő, jó minőségű kazánok hőcserélői kilyukadnak, megrepednek. Ezen hibák mögött szinte kivétel nélkül a nem megfelelő vízminőség, a hibás nyomástartás és üzemeltetés állt. Az alábbi cikkben a fűtési rendszerek megfelelő vízminőségének fontosságára  és a megfelelő nyomástartás jelentőségére szeretném felhívni a figyelmet.

Vinkler Károly

Korszerű fűtési rendszerek „levegő” problémái

2010. március 12. |  9409
1

A mai korszerű fűtési rendszerek kialakításakor egyre nagyobb figyelmet fordítanak a közvetítőközeg – többnyire víz vagy glikolos víz – minőségére. Ebben az esetben a „minőség”, a víz tisztaságára és az oldott, illetve buborék formájában megjelenő gáztartalmára vonatkozik

A nyomáskülönbség- és térfogatáram-mérés céljai a a hidraulikai beszabályozásban

2008. október 13. |  46 054
1

A korábbi cikkeink összefoglalásaként a hidraulikai beszabályozás során végzett nyomáskülönbség- és térfogatáram-mérés céljait és jelentőségét mutatjuk be.

Zárt tágulási tartályok méretezése, üzembe helyezése

2008. április 30. |  12 646
1

A fűtési rendszerek zárt tágulási tartályai komoly hatással vannak a rendszer helyes működésére és élettartamára. A szakirodalomban rendszeresen megjelennek a zárt tágulási tartályok méretezésével, beüzemelésével, karbantartásával foglalkozó cikkek. Ennek ellenére még mindig igen sok a nem megfelelő méretezésből, üzembe helyezésből adódó hiba, üzemzavar.

Dinamikus beszabályozó szelepek használata a gyakorlatban

2008. január 30. |  6261
1 4 (1)

Az alábbiakban a dinamikus beszabályozó szelepek gyakorlati felhasználását mutatjuk be. A dinamikus vagy automatikus beszabályozás esetében a hidraulikai elosztóhálózatok meghatározott pontjaira olyan segédenergia nélküli, arányos szabályozó szelepek kerülnek beépítésre, melyek a szeleptányér segédenergia nélkül történő működtetésével biztosítják az elosztóhálózat megfelelő térfogatáram-elosztását, ill. a hálózat nyomáskülönbségének szabályozását. A dinamikus beszabályozó szelepek főbb típusai: nyomáskülönbség-szabályozók, térfogatáram-szabályozók, kombinált nyomáskülönbség- és térfogatáram-szabályozók.

A szabályozó szelepek jelleggörbéjének kiválasztása

2015. október 29. |  5615
1 4 (1)

Az épületgépészeti hidraulikai rendszerek szabályozó szelepei a fogyasztón (hőcserélőn) áthaladó víz mennyiségének és hőfokának változtatásával szabályozzák annak teljesítményét, ezáltal a szabályozó kör szabályozott jellemzőjét (pl. helyiséghőmérséklet, befújt levegőhőmérséklet, hőcserélő szekunder oldali hőmérséklet). A megfelelő jelleggörbéjű szabályozó szelep alkalmazása elengedhetetlen a szabályozó kör helyes működéséhez.

Vinkler Károly

Megint a Paksi Atomerőmű

2012. december 11. |  2616

A Paksi Atomerőmű forró vizes primer elosztóhálózatának hidraulikai beszabályozása az ETV Erőterv Rt. által elkészített tervek alapján 2005 őszén készült el.

Gyakorlati tudnivalók a termosztatikus radiátorszelepekről

2005. december 10. |  4318
1

A korszerű fűtéstechnikai rendszerekben a termosztatikus radiátorszelepek, valamint a hozzájuk csatlakozó termosztátfejek helyiségenkénti hőmérsékletszabályozást tesznek lehetővé. A beépített érzékelőjű kivitelnél az érzékelő, a szabályozó és a beavatkozó szerv egy egységet alkot, amelyet hőmérsékletszabályozónak vagy egyszerűen termosztátnak is neveznek. A termosztát összenyomhatatlan folyadéktöltettel és nagy állítóerővel rendelkezik.