Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2010. március

Információ a kéményseprésben

|  3116

Adott önkormányzat területén működő kéményseprési vállalkozásnak meghatározott számú kémény évenkénti ellenőrzését, tisztítását, szükség esetén különböző szakvélemények kiadását kell elvégezni. Egy Miskolc méretű nagyváros esetében ez konkrétan 54 ezer címen található kémény felügyeletét jelenti. Felfogásunk szerint azonban a feladat további fontos részét képezi, hogy a várost kémények szempontjából rendszernek is tekintsük. Ennek eredményeként a tevékenységünket ne csak évente ötvennégyezerszer megismétlendő munkafeladat elvégzésére, hanem az egész rendszer viselkedésének követésére és a lehetőségek szerinti befolyásolására szervezzük. Cikkünk egy dicséretes helyi kezdeményezésről szól, amit reklámetikai okokból nem nevesítünk – ahogy mondani szokták: név és cím a szerkesztőségben.

Napkollektor és pelletkazán a modern épületgépészetben

Hudák József |  5206
1 3 (1)

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik. A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, tehát alkalmazásuk nem rombolja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. Szemben a nem megújuló energiaforrások (kőszén, kőolaj, földgáz stb.) használatával, nem okoznak olyan halmozódó káros hatásokat, mint az üvegházhatás, a levegő- vagy a vízszennyezés.

Fűtési rendszerek vízkezelése II.

|  6446
1 5 (1)

A korai padlófűtés-rendszerekben használt műanyagcsövek falán áthatoló oxigén okozta belső korróziós és a rendszerben lezajló biológiai folyamatok sok gondot okoznak. Az EVOH-bevonatos PEX, majd az alumíniumréteggel ellátott csövek megjelenése a laboratóriumi vizsgálatok szerint megoldotta a problémát. A padlófűtés-rendszerek további fejlődésével megjelentek a rendszer beszabályozásához használt, az osztó-gyűjtőkre szerelt rotaméterek, melyeken keresztül betekinthetünk a rendszerbe.

Fedezetkezelés és megerősített ellenőrzés

|  3181

Az építőiparban a lánctartozások és a szakszerűtlen munkavégzés visszaszorítására a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) megalkotta a "Gyorsítás II." gyűjtőnéven ismert jogszabálycsomagot, mely 2009. október 1-jétől érvényes, néhány intézkedése pedig január elsején lépett hatályba.

Zuhanytálca: gyártott vs. épített

|  4644

A fürdőszoba, mint olyan, évtizedek óta, időről időre átpozicionálódik. Anno, amikor kitört az egyszerű vizes helyiség-karanténból, először átváltozott a tisztálkodási helyből egy olyan hangulatos érzelemmel teli helyiséggé, melynek filozófiája: „érezzük jól magunkat itt, mert a nap itt kezdődik, és itt is fejeződik be”. A változás nem állt meg, a következő lépésben egyre közelebb kerültek egymáshoz a vizes és a lakóhelyiségek. Természetesen ez nem vonatkozik intim jellege miatt a WC-helyiségre

Új név minden szinten

|  2580
1 5 (1)

Tavaly változás következett be a Robert Bosch Kft. Thermotechnika Üzletágának vezetésében; Zuggó Balázs kapott kinevezést. Terveiről, vezetői koncepciójáról kérdeztük.

Korszerű fűtési rendszerek „levegő” problémái

Vinkler Károly |  15 784
1

A mai korszerű fűtési rendszerek kialakításakor egyre nagyobb figyelmet fordítanak a közvetítőközeg – többnyire víz vagy glikolos víz – minőségére. Ebben az esetben a „minőség”, a víz tisztaságára és az oldott, illetve buborék formájában megjelenő gáztartalmára vonatkozik

A puffertárolótól a hidraulikus váltóig

Meyer József |  8567
1 4 (1)

egy hasonló méretű felfutásban söpört végig az országon a gázprogram. A lakosság számára a szerényebb anyagi áldozattal járó parapet gázkonvektorok, illetve a „cirkók” nemes versengésével vált népszerűvé a 12-40 kW-os követelményhatárok közötti szivattyús melegvízfűtés. Nagyobb teljesítményű fűtési/hűtési rendszerekben mostanra elterjedt a hidraulikai váltó (vagy szeparátor? – még mindig vannak kollégák, akik a definíciót pontosítják), melynek segítségével a hőtermelő/hőelvonó egységek magas színvonalú – primer oldali – üzeme és az egymástól független paraméterű rendszerek – szekunder oldali – együttműködése közös, változatlan mennyiségű vízen valósul meg.

Ostoba halál

Bányai István |  11 380

Én szén-dioxid-mérgezésben szeretnék meghalni. Leülni egy puha karosszékbe, hallgatni egy lágy, andalító zenét, kortyolgatni egy zamatos aszúbort. Aztán szép lassan elszunyókálni, és vége. De szép is lenne! Szép lenne, de nem ma, nem is holnap, és legfőképp nem együtt azokkal, akiket szeretek, és szeretném, ha sokáig élnének, még akkor is, ha én már eltávoztam. Szóval most még nem kell ez a félig aktív, félig passzív eutanázia. Majd egyszer… nem bánom. Majd egyszer, úgy kilencven körül, és akkor is csak, ha már fáj a levegővétel, ha nem csúszik le könnyen torkomon az étel és ital, ha már nem tudok magamtól megfordulni az ágyon. Akkor és csakis akkor.

Tüzivíz-ellátó rendszerek

|  6754
1 4 (1)

A beépített oltóberendezések szükségességét, hatékonyságát manapság egyre többen belátják, és nem csak jogszabályi kötelezettségnek, hanem saját meggyőződésüknek is eleget téve telepítik azokat. A beépített oltórendszerek leggyakrabban használt oltóanyaga a víz. A víznek nincs BM-OKF engedélye, bár az oltóvíz paramétereinek szigorú követelményeket kell kielégítenie ahhoz, hogy az oltásbiztonságot megteremthessük.

Nyomáspróba új vezetékhálózat létesítésekor

|  8933
1

Új fűtési rendszer létesítését követően a szolgálgató a rendszer átvételét és a gázszolgáltatás megkezdését szigorú műszaki feltételekhez köti. Csak megfelelően biztonságos és az előírásoknak megfelelően kiépített rendszer csatlakoztatható a gázhálózatra. A rendszer gáztömörségéről a műszaki átadást megelőzően nyomáspróbával kell meggyőződni. A nyomáspróba eredményét jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Ez a jegyzőkönyv a műszaki átadás részét képezi.

Biogáztermelés szennyvízből

Magyarországon az EU-forrásokkal

|  5219
1 5 (1)

a csatornázásra és az összegyűjtött szennyvizek környezetkímélő megtisztítására, soha nem látott lehetőség nyílt. Ebben a néhány évben olyan csatornahálózat és szennyvíztisztító-kapacitás jön létre, amely egyfelől lehetőséget teremt az egész szolgáltatás fejlődéséhez, másrészt új, volumenében is jelentős megoldásokat hoz a szakmának.

A mekmesterek köztünk járnak

Fülöp Miklós |  3299

Aktuális tanulságos történetünk szerepelhetne a Mekkmester rovatban is, ám ezúttal az elbaltázott dolgok mögé is benézünk, és a megmosolyogtató megoldások kárvallottja is szóhoz jut.