VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2005. december

Akit nem csapott meg

Veresegyházi Béla |  1912

Talán még emlékeznek olvasóink Farkasné Bódis Katikára. Ő az, „akit a zárt égésterű füstje megcsapott”. Idei, szeptemberi lapszámunk 58-61. oldalon írtunk róla és történetéről. Röviden elevenítsük fel a sztorit.

A garanciális visszatartás és annak anomáliái, a bankgarancia

Dr. Karácsony Gabriella |  9726

Az építőipari kivitelezések során a szerelőipari feladatok elvégzése után a szakembernek nyilatkoznia szükséges arról, hogy munkája megfelel a vonatkozó szabványoknak, teljesíti a minőségi követelményeket. Ezen túlmenően a szerződésben rögzített vállalkozói díjból a megrendelő visszatart – a bevett szokás szerint – 5%-ot minőségi garanciaként.

A kandallók reneszánsza

Cséki István |  2091

Az épületgépészek számára sokáig nem volt jelentős tényező a kandalló, mert az csak egyedi helyiségfűtésre volt alkalmas, s mi a központi fűtésekkel foglalkozunk – egyedi fűtéssel csak akkor, ha az gázfűtés. Manapság viszont egyre több a központi fűtésre használható kandalló, így már nekünk is többet kell foglalkozni vele.

A kémények atyja

Rusznák Martina |  2459

Nem hinném, hogy létezik olyan épületgépészettel foglakozó ember Magyarországon, aki előtt ismeretlen lenne dr. Meszléry Celesztin neve. Mégis úgy gondolom, hogy senki nem bánná, ha jobban megismerhetné azt az embert, akit sokan csak a „Kémények atyjaként” ismernek.

A számvitelről szóló törvény módosítása

Tomcsányi Erzsébet |  2607

A számvitelről szóló törvény módosítását az Országgyűlés a 2005. október 17-ei ülésnapján fogadta el. A kihirdetés napja 2005. október 21. volt. A módosítások 2006. január 1-jén lépnek hatályba. Az új rendelkezések döntő részét már a 2005. évi beszámoló elkészítésénél is lehet alkalmazni.

A távhőszolgáltatás átalakulása Magyarországon a rendszerváltást követően

Hernyák Imre |  3196

Ahhoz, hogy elemezni tudjuk a rendszerváltozás 15 évében történteket, először is azt kell megvizsgálnunk, hogy milyen állapotban érkezett a magyarországi távhőszolgáltatás az 1990-es évekhez. A vizsgálat során kitekintek a tulajdonformákra, a hőtermelés és -elosztás, a fogyasztói berendezések műszaki jellegére, valamint az árak alakulására, illetőleg a díjfizetés kérdéseire is.

Biogáz-berendezés Gut Karlshofban

Dr. Barcsik József |  2322

A Német Szövetségi Köztársaság Bayern Tartományában is fontos feladatnak tekintik a mezőgazdaságban, az állattartás során keletkező trágya korszerű, környezetvédelmet is kielégítő kezelését. A tartomány fővárosától, Münchentől mintegy 20 km-re, Ismaning település mellett, Gut Karlshofban, a falu szélén az egyik gazdaságban 400 szarvasmarhát tenyésztenek.

EMMA Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis

 3181

Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) lehetővé teszi, hogy a Munka Törvénykönyve (Mt.) hatálya alá tartozó hozzávetőlegesen négymillió munkavállaló, valamint az őket foglalkoztató, több mint négyszázezer munkáltató naprakész, megbízható, központilag vezetett adatbázisból szerezzen információt az általuk létesített munkaviszonnyal kapcsoltban. Az EMMA megteremti a korszerű munkaügyi ellenőrzés feltételeit, illetve biztosítja az Európai Unió adatszolgáltatási kötelezettségeinek teljesítését. Az adatbázis kialakításának fő célja továbbá a munkaerőpiac átláthatóságának javítása, valamint a munkavállalók jogbiztonságának növelése.

Energia-tanúsítás a gyakorlatban

VB |  2027

Novemberi számunkban az épületek 2006. január 1-jétől bevezetendő energia-tanúsításáról, annak úgymond elvi alapjairól írtunk. Alábbi cikkünkben az aktuális helyzetről próbálunk képet adni. Hozzátenném: még semmi sem hivatalos, bár az itt leírtak valamilyen formában valószínűleg megvalósulnak.

Gyakorlati tudnivalók a termosztatikus radiátorszelepekről

Vinkler Károly |  3878
1

A korszerű fűtéstechnikai rendszerekben a termosztatikus radiátorszelepek, valamint a hozzájuk csatlakozó termosztátfejek helyiségenkénti hőmérsékletszabályozást tesznek lehetővé. A beépített érzékelőjű kivitelnél az érzékelő, a szabályozó és a beavatkozó szerv egy egységet alkot, amelyet hőmérsékletszabályozónak vagy egyszerűen termosztátnak is neveznek. A termosztát összenyomhatatlan folyadéktöltettel és nagy állítóerővel rendelkezik.

Nemfizetők oldala

 2121

A hazai vadkapitalizmus legkártékonyabb hajtásai az építőiparon, és persze azon belül az épületgépészeten belül tekergőznek. A fizetési morál, mint olyan nem létezik; ennek sok cég itta-issza meg a levét. Hogyan, mit tehetünk annak érdekében, hogy ne csaphassanak be minket lelkiismeretlen „vállalkozók”?

Roppantógyűrűs és gyorscsatlakozós idomok

Nagy Gusztáv |  6169
1 5 (1)

Nyugat-Európa fejlett ipari országaiban új épületeknél 50-90%-ban alkalmaznak rézcsöveket. A rézcső külső környezetével és a benne szállított különböző közegekkel szemben is ellenálló. A második világháború után hazánkban a rezet épületgépészeti célokra csak kivételes esetekben lehetett használni, ezért széles körben csak a nyolcvanas évek második felétől terjedt el ismét.

Tisztességtelen piaci magatartás

Dr. Csanádi Károly |  2178

Tilos valótlan tény állításával vagy híresztelésével, valamint valós tény hamis színben való feltüntetésével, úgyszintén egyéb magatartással a versenytárs jó hírnevét vagy hitelképességét sérteni, illetőleg veszélyeztetni.

Visszatekintő

Meyer József |  2348

Év vége közeledtével érdemes emlékeznünk a közelmúlt eseményeire, az érdekesebb vagy ismétlődő problémákra. Tévedéseinkről, pongyola megfogalmazásainkról is illik szót ejtenünk, amennyiben komolyan vesszük a tanácsot, hogy söpörjünk a saját házunk táján. Ezúttal két témában is javítjuk a javíthatót. Első példa gyanánt a kondenzációs fali gázkazánok átadási procedúrájára kell visszatérnünk.

Visszatorlódás megakadályozása a szennyvízhálózatokban

Török András |  3466

Az elmúlt években gyakran halottunk, olvastunk olyan híreket, amelyek arról számoltak be, hogy egy-egy nagyobb zápor után a csatornahálózat túlterheltsége miatt pincéket, alagsori épületrészeket öntött el a víz.

24 kW-os zárt égésterű kombi cirkók

Áttekintő táblázat

 2219