Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Roppantógyűrűs és gyorscsatlakozós idomok

2005/12. lapszám | Nagy Gusztáv |  10 214 |

Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Nyugat-Európa fejlett ipari országaiban új épületeknél 50-90%-ban alkalmaznak rézcsöveket. A rézcső külső környezetével és a benne szállított különböző közegekkel szemben is ellenálló. A második világháború után hazánkban a rezet épületgépészeti célokra csak kivételes esetekben lehetett használni, ezért széles körben csak a nyolcvanas évek második felétől terjedt el ismét.

A kapilláris forrasztás és a préskötés mellett – melyek oldhatatlan kapcsolatot hoznak létre – választhatunk olyan idomokat is, amelyek az esetlegesen elkövetett szerelési hibáknál minimálisra csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét. Az épületgépészeti csőszereléseknél kétféle oldható kötést alkalmazhatunk. Az egyik esetben fém tömítőgyűrűt használunk, melyet záróanya segítségével szorítunk a csőre. A kötés oldható, bár a roppantógyűrűt – sérülése miatt – cserélni kell. A másik – teljes egészében oldható kötés – gyorscsatlakozós idomokkal valósítható meg. Ebben az esetben sem az idom, sem pedig a cső nem sérül, így többször is felhasználható.

Roppantógyűrűs idomok

Egyszerűségükre jellemző, hogy nincs szükség sem speciális szerszámra, sem nyílt láng vagy forraszanyag használatára. A kötés megvalósítása kevés előkészületet igényel, és mivel egyetlen kulcsra van szükség a szereléshez, tökéletes megoldást jelent olyan helyeken, ahol a későbbiekben a rendszert bontani kell. A fémes tömítés révén agresszív közeg szállítását is lehetővé teszi, a gumi tömítőgyűrűvel szemben. Ezek az idomok sárgarézből, illetve bronzötvözetből készülhetnek, ezért a cinktartalom figyelembe vételével alkalmazhatók föld alatti és feletti szereléseknél. A méretválaszték itt is meglehetősen tág határok között mozog, 6 mm-től 108 mm átmérőig vásárolhatunk roppantógyűrűs fittinget. Egyes idomok akár 70 bar üzemi nyomáson is használhatók. Azoknál a rendszereknél, ahol a víz oxigénkoncentrációja alacsony – mint például a zárt fűtési rendszerekben –, a cink kiválása nem okoz problémát. Ahol viszont a körülmények előegíthetik a cink kiválását – például a föld alatti szereléseknél – 16% alatti cinktartalmú idomokat kell alkalmazni, melyek DZR (dezincification resistant) ötvözetből készülnek.

Gyorscsatlakozós idomok

A gyorscsatlakozós rendszer kézzel összetolható, később oldható kötést eredményez. A fittingek könnyű, gyors és hatékony megoldást jelentenek. Az idomot egyszerűen kézzel a csőre kell tolni, és máris tökéletes kapcsolatot biztosít. Nincs szükség nyílt lángra, forraszanyagra vagy drága szerszámra. Felépítését tekintve öt részből áll: idomház, tömítőgyűrű („O” gyűrű), acél fogsgyűrű, mely a cső tengelyirányú megfogását biztosítja, támasztógyűrű és bontógyűrű. Méretválasztékuk 15 mm-től 54 mm-ig terjed (táblázat). Hideg és meleg vizes rendszerekben, valamint fűtésszerelésre tökéletesen alkalmasak. Mérettől és hőmérséklettől függően akár 20 bar üzemi nyomáson is használhatók.

Rendkívül nagy segítséget nyújtanak mobil installációknál (kiállítások, rendezvények stb.) és kisebb javítási munkáknál. Az idomok anyagválasztéka a réz mellett a rozsdamentes csőrendszerek szerelésénél is segítséget nyújt. A fittingek elektromos folytonosságot kell, hogy biztosítanak. Alkalmazásukkal a szerelési idő lerövidítése mellett költségcsökkentést is elérhetünk, hiszen nincs szükség egyéb segédanyagok (forrasztólámpa, folyasztószer, forraszanyag, présgép stb.) beszerzésére. Az esetleg elrontott kötést pedig egyszerűen, gyorsan és főleg anyagveszteség nélkül korrigálhatjuk.