Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lesz, akinek kisebb gáz- és áramdíjakat hoz a május

2023. április 18. | VGF&HKL online |  1314 |

Lesz, akinek kisebb gáz- és áramdíjakat hoz a május

Kicsit enyhül a végső menedékes ellátás keretében földgázt és villamos energiát vásárló ügyfeleket szorító rezsiprés, egy friss kormányrendelet szerint ugyanis május elsejétől az áramot 59, a földgázt 52 százalékkal kapják majd olcsóbban, mint jelenleg. Hogy kik ők? Elsősorban kisvállalkozások, alapítványok, önkormányzatok és egyházak, amelyek tavaly év végéig nem kötöttek piaci alapú energiavásárlási szerződést, így automatikusan az akkori legmagasabb árkategóriába kerültek az MVM-nél.

Körülbelül 14 ezer ügyfelet szolgál ki jelenleg az MVM a végső menedékes szolgáltatás keretében. Ezt az ügyfélkört elsősorban azok a nem lakossági fogyasztók teszik ki, amelyek tavaly augusztus óta nem jogosultak az egyetemes szolgáltatás keretében villamos energiát, illetve földgázt vásárolni, és nem sikerült piaci alapú szerződést kötniük. Ők jelenleg határozott idejű, földgáz esetében2023. január 1. és 2023. október 1-ig tartó, míg villamos energia esetén 2023. január 1. és 2023. december 31-ig tartó szerződés alapján kapják az energiát. Számukra a földgáz jelenleg nettó 21 forint/MJ (köbméterenként körülbelül 735 forint), a villamos energia pedig 196,014 Ft/kWh áron érhető el. Egy friss kormányrendelet alapján május elsejétől ugyanakkor ebben a körben a villamos energia 59, a földgáz 52 százalékkal lesz olcsóbb, vagyis bőven megfeleződik.

A rendelet az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram és gáz áráról nem rendelkezik, vagyis a lakosság számára marad a jelenlegi tarifaszerkezet, bő 130 milliárd forintot költ ugyanakkor a kormány a rezsivédelemre. Ennek nagy részét, 100 milliárd forintot a hálózati engedélyesek (szolgáltatók) kapják, kisebb részét (idén 31, jövőre 6 milliárd forintot) pedig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség kapja kiadásaik ellentételezésére.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

rezsiköltség

Kapcsolódó

KNX-rendszerek az energiahatékonyságért

KNX-rendszerek az energiahatékonyságért

A Rezsikonferencia 2022 rendezvényen részleteiben is megismerkedhet a technológiával!