Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Letekertük a gázcsapokat

2023. január 11. | VGF&HKL online |  844 |

Letekertük a gázcsapokat

Tavaly decemberben 23 százalékkal fogyasztott kevesebb földgázt a magyar lakosság, mint egy évvel korábban – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A gazdasági szereplők még a háztartásoknál is drasztikusabban, 25 százalékkal fogták vissza a gázfogyasztásukat a fenti időszakban. Az árammal már nem spóroltunk ennyire, de ott is jelentős a fogyasztás visszaesése.

2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban. Tavaly egész évben a lakossági felhasználók körében 16,6, a gazdaság esetében pedig 17,2 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás, mint 2021-ben. Ehhez hozzájárult az egyes állami fenntartású intézményeknél elrendelt gáztakarékosság is. A hazai tárolókban még elérhető készlet a fűtési szezon feléhez közeledve, újabb mennyiségek nélkül is mintegy három hónapra lenne elegendő – a korábbi évek nagyobb téli igénybevételével számolva – adta hírül a KSH-ra hivatkozva az Energiaügyi Minisztérium.

A fogyasztás visszaeséséhez nyilvánvalóan hozzájárult a szokásosnál sokkal enyhébb tél, és természetesen az is közrejátszik benne, hogy a háztartások alkalmazkodni próbálnak a rezsiárak emelkedéséhez, és megpróbálnak benne maradni a kedvezményes árú éves limitben. Mindez nem unikális magyar jelenség, ugyanez figyelhető meg egész Európában. Ennek is köszönhető egyebek mellett, hogy a szokásostól eltérően az Európai Unió egészében december közepétől nem apadt, hanem nőtt a földalatti gáztárolókban lévő tartalék mennyisége.

 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Rezsiköltség

Kapcsolódó