Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elképesztő ez a tél, Európa tölti a gáztárolóit!

2023. január 5. | VGF&HKL online |  562 |

Elképesztő ez a tél, Európa tölti a gáztárolóit!

A gázellátás biztonságát erősítő tárolók működése ciklikus, április közepétől október közepéig rendszerint tölteni, a köztes, vagyis téli időszakban üríteni szokták őket. Az idei tél azonban annyira enyhe, s annyira megváltoztak a fogyasztási szokások, hogy az Európai Unió több országa is, Németországgal az élen, az elmúlt időszakban átállt töltésre. Ennek köszönhetően összességében december közepe óta az ilyenkor szokásos csökkenés helyett növekedett a kontinens gáztartaléka.

A teljesen megváltozott gázpiaci helyzet és az ellátási bizonytalanság miatt kulcsfontosságú volt az Európai Unió országai számára, hogy a fűtési szezon beköszönte előtt minél több gázt tudjanak betárolni az erre szolgáló föld alatti létesítményekbe. A tárolók töltöttsége november 11-én érte el a csúcsát 95,46 százalékkal, és a mutató még mindig 83 százalék fölött áll, ami magasabb, mint a kitárolási szezonra eredetileg célul kitűzött 80 százalék. Mindez annak tudható be, hogy Európa számos országa decemberben felrúgta a szokásos tárolói üzemmenetet, és lassú töltésre állt át. Németország áll ennek a folyamatnak az élén, ahol a tavaly december 20-i 87,2 százalékos szintről mostanra 90 százalék fölé emelkedett a töltöttségi mutató, de Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Spanyolország is képes volt növelni tartalékait ezen időszak alatt.

A témával rendszeresen foglalkozó G7 gazdasági portál cikke szerint a kiemelkedően magas töltöttség mögött alapvetően három fontosabb tényező áll. „Az első, hogy az enyhébb tél és a hónapokkal ezelőtt elfogadott takarékossági intézkedések miatt kisebb a lakossági kereslet a földgázra, és az állami intézmények is kevesebbet fogyasztanak.

A második, hogy számos európai országban csúszik recesszióba a gazdaság, és ez a lassulás – főleg az ipari kereslet csökkenésén keresztül – hozzájárul a kisebb összfogyasztáshoz. Az európai statisztikai hivatal adatai alapján az EU földgázfogyasztása 20 százalékkal csökkent 2022 augusztusa és novembere között a 2017 és 2021 közötti azonos hónapok átlagos fogyasztásához képest. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) decemberi jelentésének becslése alapján éves alapon az előző évhez képest pedig 10 százalékos volt az uniós fogyasztáscsökkenés.

A harmadik ok az orosz import alternatíváinak sikeres felpörgetése. Ennek a teljesülése annyira nem volt magától értetődő, hogy augusztusban 340 euró/megawattóra fölé szökött fel a földgáz tőzsdei árfolyama, és arról szóltak a találgatások, hogy a kontinens télen kifogyhat a gázból. Kisebb részben az algériai és norvég vezetékes import, nagyobb részben pedig az amerikai, katari, nigériai és orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának megnövelésével az EU-nak viszont sikerült az orosz vezetékes import jelentős részének kiesését helyettesítenie” – írják.

A közös uniós trenddel ellentétben idehaza november 11-e óta folyamatosan csökken a kereskedelmi gáztárolók töltöttsége. Az akkori 86 százalékos töltöttségi szint mára 60 százalék közelébe apadt. Ez ugyanakkor, tekintve, hogy az ország fogyasztásához képest mért magyar tárolói kapacitások jóval magasabbak az átlagosnál, még mindig meglehetős biztonságot garantáló mennyiséget jelent.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EurópaFöldgáz

Kapcsolódó