Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nagyon spórolunk a gázzal

2022. december 7. | VGF&HKL online |  1287 |

Nagyon spórolunk a gázzal

Idén októberben 41 százalékkal kevesebb földgázt használtak fel a magyarországi fogyasztók, mint egy évvel korábban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss földgázpiaci elemzéséből. A holland gáztőzsdén jelentős áresés volt tapasztalható, miközben Oroszországból az egy évvel korábbinál 80 százalékkal kevesebb földgáz érkezett Európába. Cserébe alaposan, 59 százalékkal ugrott meg a folyékony természetes gáz, az LNG európai importja.

Szokatlanul enyhe volt az idei október, ennek is köszönhető, hogy idehaza rendkívül kevés, 5,8 TWh, azaz bő félmilliárd köbméter földgáz fogyott. A MEKH friss jelentése szerint tavaly ilyenkor 41 százalékkal volt magasabb az ország földgázfogyasztása. Ha ezt korrigáljuk a hőmérsékleti értékekkel, még mindig jelentős, 23 százalékos a fogyasztás csökkenése éves alapon. A csúcsnapi felhasználás 241 GWh-t tett ki, amely 2014 óta a legkisebb érték.

A fogyasztás szerkezetéről a legfrissebb adatok szeptemberről állnak rendelkezésre.  Akkor az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása év/év alapon a nem változott, a marginális nem lakossági rész 6%-kal csökkent. Az erőművi felhasználás 5%-kal nőtt az előző évhez képest. Az ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 18%-kal csökkent, vagyis a magas földgázárhoz való keresleti alkalmazkodás elsősorban a szektorban volt tetten érhető 2022 szeptemberében. Azóta vélhetően a lakosság is átállt energiatakarékos üzemmódban, már csak azért is, mert hihetetlen mennyiségű hőszivattyú és fűtésre is alkalmas klímaberendezés talált gazdára a rezsitarifák változása óta, és a közintézményekben elrendelt hőmérsékletkorlátozás is nyilván megtette a maga hatását. Ne feledjük, egy Celsius-fokkal alacsonyabb belső hőmérséklet hat százalékkal mérsékli a gázfogyasztást!

Az alacsony fogyasztás lehetővé tette, hogy októberben is töltsék a hazai tárolókat, így a hónap végére a töltöttségi mutató 85,6 százalékon állt, a stratégiai készlet szintje pedig újra elérte a 2018-ra jellemző értéket. Az uniós földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén megközelítette a 2019. és 2020-ra jellemző kiugróan magas értéket. 140%-kal több földgázt tároltak be, mint a megelőző 5 év átlagos októberi havi tárolási mennyisége.

Október hónapban a 2022. november havi termékárak a holland gáztőzsdén (TTF) 195,23 €/MWh-ról 123,35 €/MWh-ra, az LNG ára pedig 139,06 €/MWh-ról 94,44 €/MWh-ra csökkent. Az árcsökkenést segítette, hogy az ázsiai LNG-kereslet továbbra sem kapott erőre, így a szabad nemzetközi LNG forrásokért nem folyt kiélezett árverseny. Az európai enyhe időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett az uniós tárolók telítődtek, a kedvezőbb ellátási helyzetre vonatkozó várakozások hatására mérsékelődtek az európai határidős árak is, de az árak továbbra is hosszan fennmaradó piaci szűkösséget tükröznek.

2022. októberben az azonnali piacon az árszintek 130-150 €/MWh-val csökkentek a megelőző havi záróárhoz képest. A 2023. évi termék ára a TTF-en 29%-os csökkenéssel 129,60 €/MWh értéken zárta a hónapot, míg a 2024. éves termék ára 14%-ot csökkenve 102,50 €/MWh-n, a 2025. éves termék 13%-os csökkenés után 84,34 €/MWh-ra mérséklődött.

Az orosz forrás októberben éves alapon 80%-kal, a megelőző hónaphoz képest 13%-kal csökkent Eurpában. Az éves alapon kiesett orosz forrást az LNG 59%-os növekedése csak részben tudta kompenzálni a norvég import 1%-os, az afrikai szállítás 11%-os csökkenése, valamint a TAP (azeri gázt szállító vezeték) 23%-os növekedése mellett.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FöldgázRezsiköltség

Kapcsolódó