Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

H tarifa: 3,4-es SCOP a minimum!

2022. szeptember 14. | VGF&HKL online |  2013 |

H tarifa: 3,4-es SCOP a minimum!

Szeptemberi nyomtatott lapszámunkban pontatlan adatot közöltünk a hőszivattyúk kedvezményes H tarifájához megkövetelt szezonális fűtési jóságfokkal (SCOP) kapcsolatban. A H tarifa bűvöletében című írásunkban azt írtuk, a tarifa igénylésének feltétele a legalább 4,1-es SCOP. Ez téves adat, a valóságban a legalább 3,4-es SCOP a H tarifa feltétele. A pontatlanságért elnézést kérünk!

Óriási az érdeklődés a levegő-levegő hőszivattyúk, vagyis a split klímák iránt. Ennek részben az az oka, hogy ezek a berendezések fűtésre is alkalmasak, ezért megnőtt irántuk az érdeklődés, főként, hogy az előírásoknak megfelelő készülékekre kedvezményes, kilowattóránként 23 forintos tarifa igényelhető a fűtési szezonban. Szeptemberi számunkban éppen ezért összehasonlító táblázatot is közöltünk a H tarifára alkalmas klímaberendezésekről (levegő-levegő hőszivattyúkról), s a táblázathoz kapcsolódó cikkünkben azt írtuk, hogy „alapesetben a kedvezményes tarifához 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP, 6,1–11,9 kW teljesítmény között 3,8-as SCOP, 12 kW teljesítménytől 3-as SCOP kell”.  Sajnos ez tévedés, pontatlanság, amelyért olvasóink elnézését kérjük. A valóságban ezzel szemben az, hogy a vonatkozó előírások [4/2011. (I. 31.) NFM rendelet a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről] szerint „Annak a legalább

3,4 szezonális fűtési jóságfokú hőszivattyúnak,

és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztását, amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le

  1. a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerinti fűtési idényben (a továbbiakban: fűtési idény) „H” árszabás szerint,
  2. a fűtési idényen kívül – a felhasználó és az egyetemes szolgáltató egyéb megegyezésének hiányában – az „A1” árszabás adott egyetemes szolgáltatónál érvényes legmagasabb díjtétele szerint kell elszámolni. A berendezések alkalmazására vonatkozó további feltételeket az egyetemes szolgáltató és az elosztó az üzletszabályzatában határozza meg.”

Tévedésünkért, mely annak tudható be, hogy cikkünkben figyelmetlenségből összekevertük a szintén kedvezményes Geo B tarifa feltételeit a Ha tarifa feltételével, minden olvasónktól elnézést kérünk! Hibánkat a lapszám online kiadásában már javítottuk, a nyomtatott lapban sajnos ezt nem áll módunkban megtenni. Előfizetőinket ezért levélben értesítjük a pontatlanságunkért.

Egyben szeretnénk felhívni a figyelmet a kiadónk szervezésében előkészítés alatt álló Rezsikonferencia 2022 című rendezvényünkre (2022 szeptember 21., 1033 Budapest, Bogdáni út 1–3., Flashback stúdió 5. terem), melyen egyebek mellett a hőszivattyús megoldások részleteiről is szó lesz neves előadóink jóvoltából.

A részvételi díj 10 000 forint, lapunk előfizetői ugyanakkor ingyen vehetnek részt a rendezvényen, csupán regisztrálniuk kell. Ha előfizetőnk, Önt is szeretettel várjuk, ha még nem, kérjük, éljen a lehetőséggel, akár a helyszínen is!

Tervezett program és regisztráció

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Rezsiköltség

Kapcsolódó

KNX-rendszerek az energiahatékonyságért

KNX-rendszerek az energiahatékonyságért

A Rezsikonferencia 2022 rendezvényen részleteiben is megismerkedhet a technológiával!

Rezsikonferencia 2022

Rezsikonferencia 2022

Energiahatékonysági megoldások ingatlantulajdonosoknak és épületüzemeltetőknek