Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

10 tipp, hogyan csökkentsük gázfogyasztásunkat

2022. július 14. | Szilágyi László |  6917 |

10 tipp, hogyan csökkentsük gázfogyasztásunkat

A rezsicsökkentés korlátozásának kormányzati bejelentése sok embert megijesztett és az első meghökkenés után elkezdtek azon gondolkozni, hogyan tudják a saját ingatlanjaik gáz- és áramfogyasztásait a meghatározott értéken belül tartani. Ebben segítünk cikkünkben, ahol tételesen felsoroljuk a legfontosabb energiatakarékossági lehetőségeket a teljesség igénye nélkül.

Az biztos, hogy az energiaárak már tavaly óta erősen nőttek és az eddig burokban tartott lakosság nem érzékelte ennek hatásait. Szerencsére a szakemberek, épületgépészek évek óta az energiahatékonyság figyelembevételével fejlesztették a szakmájukat, mind a gyártók, mind a jogszabályalkotók arra törekedtek, hogy a korszerű berendezések minél kevesebb energiát fogyasszanak. De mi a helyzet azokkal a lakásokkal, ahol még régi fűtőberendezések vannak és a családok az elmúlt években a rezsicsökkentés biztonságából figyelve nem a hatásfok maximalizálást tekintették a legfontosabbnak? Nekik is segítünk néhány tippel, mert nem mindenki teheti meg, hogy azonnal energetikai beruházásba vagy alternatív fűtési módra vált. A jó hír, hogy van azonnali lehetőség is az energiafogyasztás csökkentésére!

A tippek összeállításában néhány épületgépész szakembert is felkértünk. Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke felhívja a figyelmet a fogyasztói szokásokra, a felhasználói attitűdre. „A meglévő berendezéseink optimális használatával azonnali megtakarítást tudunk elérni, de ehhez a berögzült rossz szokásainkon kell elsőként változtatni.” – elemzi a helyzetet az egyesület elnöke. Véleménye szerint a leggyorsabb, amit mindenki megtehet, hogy az adott ingatlanban a felhasználói szokásokat, az épület és a fűtési rendszer lehetőségeit kell összehangolni. A fűtési időszakok időbeni beállításával, érdemes több olyan időzónára osztani a napot és ott külön hőfokokat beállítani, hogy ne fűtsük túl olyankor a lakást, amikor nem vagyunk otthon. Az alábbi tippek közül több is egyértelműen erre az összehangolásra vonatkozik.

Szemán Róbert, a Víz-, Gáz, Fűtéstechnika szaklap főszerkesztője szerint az elektromos fűtési módok nagy veszélyt jelentenek most. „Mivel a villamos áram esetén is drasztikus az áremelkedés, a tisztán elektromos energiával fűtött lakások tulajdonosai komoly bajban lesznek télen. Az 1 kW elektromos áramból 1 kW fűtési energiát leadó villanykazánok napelemek nélküli használatát szinte be kellene tiltani!” – jelenti ki határozottan a szakember. A tippek összeálltásban felhívta a figyelmet arra is, hogy nincs két egyforma ingatlan, így nem lehet minden javaslatot mindenkire értelmezni. „Fontos a szakemberek felkeresése, hiszen, ahogy az emberek is különbőzek, így a lakások és a megoldások is mások lesznek.” – mondja Szemán Róbert.

A Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Wagner Ernő szerint a mérnököknek most az energiatárolás megoldására kell helyezniük a fókuszt. „A kormány energiavédelmi bejelentés után az első nap elindítottunk egy projektet, amiben 2-3 hónapon belül támogatást tudunk nyújtani az energetikai tanácsért hozzánk fordulók részére, amiben elsősorban a napenergia által termelt energia tárolására helyezzük a hangsúlyt.” – mondta az elnök. Szerinte, az energiatárolás lehet egy alternatív megoldás sok család részére, miközben az elektromos hálózat fejlesztésére még nagyobb figyelmet kell fordítani.

De jöjjön most az a 10 tipp, amivel a leggyorsabban tudunk a gázfogyasztásunkon takarékoskodni. (A tippek általános érvényűek a teljeség igénye nélkül, kérjük mindenki forduljon szakemberhez, mert az egyedi rendszerekhez egyedi megoldások szükségesek.)

 1. Karbantartás. A gázkészülékeken, végeztessük el a szükséges karbantartást a fűtési idény előtt. Egy koszos, eldugult készülék nemcsak energiapazarló, de akár életveszélyes is lehet! Ha van a készülékhez csatlakoztatva gravitációs kémény, annak a tisztítását is rendeljük meg!
 2. Amennyiben rendelkezünk programozható szobatermosztáttal, állítsuk be az aktuális felhasználói szokásainkhoz. Akár napi több idősávot is határozzunk meg, hiszen ezzel jelentős megtakarítást érhetünk el. Az alvás közben bátran állítsunk be alacsonyabb 17 Celsius-fokos hőmérsékleteket a szobákban! Ha nincs szobatermosztátunk, érdemes most erre beruházni, mert ezzel jelentősen tudunk energiát spórolni, alacsony beruházás mellett.
 3. Ha radiátoros fűtésünk van, szabályozzuk a radiátorok teljesítményét! Amelyik helyiséget ritkán használjuk, ott minimalizáljuk az átfolyást. Termosztátos szelepekkel tovább tudjuk a szabályozást pontosítani. Egy automata, központi vezérlő felszerelésével „okosíthatjuk” is a fűtési rendszerünket, amivel akár 15-20% megtakarítást is el tudunk érni.
 4. A meglévő fűtőkészülékünk hatásfokát illesszük a lakás paramétereihez. A modern kondenzációs készülékek képesek olyan modulációra, amivel nagyon sok energiát lehet megtakarítani, feleslegesen ne dolgoztassuk a berendezést. A készülékek beszabályozása és karbantartása szintén 10% feletti megtakarítást is jelenthet. Ha még nem rendelkezünk kondenzációs gázkészülékkel, mert halogattuk a készülékcserét, most itt az ideje belevágni, még a fűtési szezon előtt! Ezek a készülékek képesek időjárásfüggő szabályozásra is, amivel tovább növelhetjük a hatásfokot, de itt is nagyon figyeljünk a helyes beállításra!
 5. A megújuló energiaforrások ideje most jött el! Ha gondolkozunk házépítésben, felújításban vagy lakásvásárlásban, akkor csak hőszivattyús rendszereket ajánlunk, amivel a hűtést és fűtést is meg tudjuk valósítani. Ehhez alacsony hőmérsékletű hőleadókat, fal- és mennyezetfűtést telepítve akár megfelezhetjük a fogyasztásunkat!
 6. A Nap energiáját használjuk ki, ha van szabad tetőfelületünk! A napelemes rendszerek segítségével egy családi ház éves áramszükségletét is meg tudjuk termelni, amit hőszivattyúval kombinálva a fűtésünk és hűtésünk is közel nulla lehet! Ha van elég helyünk egy napkollektorral, még a melegvíz-ellátást is ki tudjuk váltani a nyári időszakban.
 7. Ha van kéményünk és karban van tartva, bizony újra felértékelődik a fatüzelés és pellettüzelés, mint kiegészítő fűtési lehetőség. Ha van rá lehetőségünk, érdemes ezzel kiegészíteni a fűtési lehetőségeinket, de figyeljünk, hogy jó minőségű fával fűtsünk, ne hulladékkal! A fatüzelés esetén száraz fával fűtsünk, figyeljünk, hogy már most tegyük száraz helyre a télire szánt tűzifát, ezzel akár 50%-os megtakarítást is leérhetünk.
 8. A hőszivattyún kívüli, nem energiatakarékos elektromos fűtési megoldások csak nagyon kevés esetben használhatók a jövőben hatékonyan. Ehhez feltétlenül vonjunk be független épületgépész vagy energetikai szakértőt, mert a legtöbb lakás esetén komoly veszélybe kerülhetünk ilyen berendezések telepítésével, ha egyáltalán az elektromos hálózat elbírja.
 9. A felhasználói szokásainkhoz illesszük a készülékeink működését! Amit lehet automatizáljunk és takarékoskodjunk az energiával, ne szellőztessünk, ha megy a klímaberendezés vagy éppen a kazán fűti a lakást! A hőcserélős központi szellőzés és egyéb energiatakarékos komfortmegoldások összehangolása nagyon fontos.
 10. Szigeteljünk! Bár nem kifejezetten épületgépészeti megoldás, de az épület energiaigényének csökkentése kiemelkedő. Cseréljünk nyílászárókat, tegyünk fel hőszigetelést, hogy a megspórolt energiát megtartsuk.
 11. Van még egy ráadás tippünk. Az a legolcsóbb energia, amit nem használunk el, így meg sem kell termelni. Ezért legyünk energiatudatosak, ne pazaroljunk, csökkentsük a lakások téli hőmérsékletét, öltözzünk melegebben, használjunk energiatakarékos fogyasztókat, ne forró vízzel töltsük tele a kádat és ne zuhanyozzunk fél óráig!

Az energiatakarékosság, a hatásfok növelése csökkenti az ökológiai lábnyomunkat is, így környezetbarát életmódunkkal javítunk is környezetünkön. Ez persze komoly odafigyelést igényel, de az biztos, hogy soha nem volt még ennyire jelentős egy épületgépész szakember bevonása. Minden épület egyedi és sok házban van például klímaberendezés és gázkészülék is egyaránt, aminek a vegyes használata a meghatározott kvóták mellet további megtakarítást jelenthet.

Használjuk ki és kérjünk bátran szakértői tanácsot, ha kell, bízzunk meg energetikai szakembert, épületgépész mérnököt, hogy segítsen a lakásunk energiatakarékosságának növelésében!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EnergiamegtakarításRezsiköltség