Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nem változik a lakossági gáz- és áramár

2022. december 22. | VGF&HKL online |  1001 |

Nem változik a lakossági gáz- és áramár

A jövő év első négy hónapjában nem lesz változás a lakossági gáz- és áramtarifákban, vagyis maradnak a jelenleg is érvényes fogyasztási sávok és árak. Mindez abból a két rendeletből derül ki, amit 21-én éjjel tettek közzé a Magyar Közlönyben.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke kihirdette a 2023. január 1. és április 30. között érvényes lakossági piaci – a kedvezményes mennyiség feletti részre vonatkozó – áram- és gázárakat. A rendeletben foglaltak szerint az évi 2523 KWh (havi 210 kWh) felett fogyasztott villamos energia díja az áfát és a rendszerhasználati díjat tartalmazó ára a következőképpen alakul:

  • A1 és A2 árszabásban 70,104 forint/kWh,
  • B (vezérelt, napi 8 óra felfűtési idővel) és B Komfort (vezérelt, napi 12 óra felfűtési idővel) árszabás esetén egyaránt 60,935 forint/kWh.

Ezek az árak megegyeznek a jelenleg is érvényes tarifákkal. A rendelet a hőszivattyúk működtetésére alkalmas H árszabásra és a kedvezményes mennyiséget meg nem haladó fogyasztásra nem tér ki, ezek ugyancsak változatlanok maradnak, ahogy maga a kedvezményes mennyiség sem változik.

Nem változik a gáztarifa sem, vagyis január 1. és április 30. között az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett földgáz 22,002 forint/MJ, azaz köbméterenként nagyjából 767 forint lesz a kedvezményes sávon felül. A rendelet itt sem ejt szót a kedvezményes határig (évi 63 645 MJ, 1729 köbméter) vételezett földgáz áráról, így az is marad a most érvényben lévő 102 forint/köbméter.

Az áremelkedést tehát egyelőre megúsztuk, a kérdés már csak az, van-e alapja árcsökkenésben reménykednünk. Nos, ha a gázról beszélünk, a világpiaci folyamatok kedvezőnek tűnnek. Az Európában irányadó holland gáztőzsde jegyzésárai augusztus vége óta meredeken esnek. Az akkori csúcson következő havi szállításra 350 eurón kereskedtek a földgázzal megawattóránként. Cikkünk írásakor ez az ár 95 euró volt, lényegében ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor, vagyis még az orosz-ukrán háború kitörése előtt.

A holland gáztőzsde árainak alakulása ez elmúlt egy évben (euró/MWh)

Ami a villamos energiát illeti, nem meglepő módon szintén augusztus végén mérték az eddigi csúcsot. Másnapi szállítással augusztus 25-én 700 euró/MWh-ás áron kereskedtek az árammal a magyar tőzsdén. Cikkünk írásakor a grafikon csaknem tíz százalékos napi eséssel 206 eurón állt.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FöldgázRezsiköltség

Kapcsolódó