Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Itt vannak az új rezsiárak

A hőszivattyúk felé billentik a mérleg nyelvét

2022. július 21. | VGF&HKL online |  6983 |

Itt vannak az új rezsiárak

A Magyar Közlönyben megjelent három rendelet, amelyek a rezsiárváltozás részletszabályait rögzítik. A meghatározott átlagfogyasztás felett a villamos energia esetében kisebb, a gáz esetében jelentős drágulás jön.

Áramfogyasztás

A villamosenergia esetében: 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad a fizetendő ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár. Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.

Gázfogyasztás

1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként, e felett 747 forint/m3 lesz az új lakossági ár.

A jogszabályok ide kattintva tölthetők le pdf-ben.

Az új szabályrendszer egyelőre év végéig lesz érvényben, amit a piaci helyzet alapján december 30-ig felül kell vizsgálnia a kormánynak és utána ezt negyedévente meg kell ismételnie. Ez azt jelenti, hogy negyedévente várható majd, hogy a gáz- és árampiaci változások alapján módosulhatnak az árak.

A hőszivattyúk telepítését ösztönzi a tarifaszerkezet

Az új rezsiárakat böngészve két dolog szembeötlő. Egyrészt, hogy brutális, hétszeres gázáremelés szakad azoknak a nyakába, akik nem tudják az éves limiten belül tartani a fogyasztásukat, másrészt, hogy óriási ajándékot kaptak a hőszivattyúval fűtő háztartások. Számukra ugyanis a kifejezetten hőszivattyúk üzemeltetésére kitalált H, illetve Geo B áramtarfia díja változatlan marad, ráadásul az e két tarifán vételezett áram mennyisége a fűtési időszakban nem számít bele a kedvezményesen vásárolható villamos energia limitjébe. Vagyis, amíg a földgázzal fűtő és „túlfogyasztó” háztartásoknak sokkal mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, mint eddig, a hőszivattyúval fűtők számlája változatlan marad.

De mi is ez a két tarifa?

Az MVM honlapján olvasható tájékoztatás szerint a B Geo tarifa esetében a berendezés vezérelt áramkörhöz kapcsolódik, amely naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, maximum 2x2 óra megszakítással. (Egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre.) A csatlakozási érték maximum 3x80 A lehet. A díjcsomag kizárólag az MVM Émász Áramhálózati Kft. és az ELMŰ Hálózati Kft. szolgáltatási területén, kizárólag az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kereskedelmi szerződéssel érhető el, és csak olyan készülékekre, amelyek megfelelnek az előírásoknak. A tarifa hátránya a napi kétszeri megszakítás, előnye, hogy fűtés mellett az arra alkalmas hőszivattyús berendezéssel hűtési időszakban is használható – igaz, a hűtésre használt áram már beleszámolandó a kedvezményes egyetemes szolgáltatás limitjébe. A tarifa bruttó díja 23,368 Ft/kWh.

A H tarifa az ország egész területén elérhető, de kizárólag a fűtési időszakban, vagyis október 15. és április 15. között. Aki ilyen tarifát választ, annak nem kell számolni a napi kétszeri kikapcsolással, a vételezés a nap 24 órában folyamatos. Költsége 23,52 Ft/kWh.

Zordan piaci az új gázár

Bár a kedvezményes egyetemes gázár limit feletti részét a sajtó többnyire köbméterben (747 forint) kifejezett árat idézi a jobb érthetőség kedvéért, a kihirdetett rendelet „2022. augusztus–szeptember hónapok vonatkozásában 21,416 Ft/MJ, 2022. október–december hónapok vonatkozásában pedig 22,002 Ft/MJ” tarifát határoz meg.

Az összehasonlíthatóság érdekében megnéztük, milyen áron kereskedtek a rendelet megjelenésekor a kontinens irányadó gáztőzsdéjén, a holland TTF-en. Kicsit számolgatni kellet, mert ott euró/MWh-ban folyik a kereskedés, de kereken 400 forintos euróval átszámolva 17,77 Ft/MJ-ra jött ki a prompt ár. Azzal együtt tehát, hogy a frissen megjelent magyar díjszabásban benne foglaltatnak a tarifa egyéb elemei (elosztói díj, 27 százalékos áfa, stb.) bátran állíthatjuk, hogy a havi 144 köbmétert meghaladó fogyasztást kőkemény piaci áron fogják kiszámlázni. És tekintve, hogy a tarifát negyedévente felül fogjuk vizsgálni, valószínűleg jövőben is fennmarad a piachoz igazodó árképzés.

A Mahösz üdvözli a döntést

A Magyar Hőszivattyú Szövetség (Mahösz) üdvözli a kormány döntését, mely szerint a hőszivattyúkkal otthonukat fűtő háztartások esetén sem a villamosenergia-mennyiség tekintetében, sem az igénybe vett kedvezményes – H vagy Geo – áramtarifára a módosítás nem vonatkozik, azaz a korábbi szabályozás maradt érvényes – áll a szervezet közleményében. Mint írják, mindez azt eredményezi, hogy Magyarország is elköteleződött a hőszivattyúzás mellett. A hőszivattyú technológia terjedésének elősegítése lehet hazánkban is az energiafelhasználás hathatós csökkentésének, és a fosszilis
energiahordozóktól való függetlenedésnek az egyik záloga.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FöldgázRezsiköltség

Kapcsolódó