Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2013. április

Kazánrepedés, kazánlyukadás

Vinkler Károly Vörös Szilárd |  4010
1 4 (1)

Az elmúlt néhány évben kollégáimmal gyakran találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy új, néhány éve működő, jó minőségű kazánok hőcserélői kilyukadnak, megrepednek. Ezen hibák mögött szinte kivétel nélkül a nem megfelelő vízminőség, a hibás nyomástartás és üzemeltetés állt. Az alábbi cikkben a fűtési rendszerek megfelelő vízminőségének fontosságára  és a megfelelő nyomástartás jelentőségére szeretném felhívni a figyelmet.

Napkollektoros rendszerek üzeme

Chiovini György |  3376

Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is romlik. Nem közömbös azonban a hiba következménye. Napkollektoros rendszerekben a legsúlyosabb hiba valamelyik szerkezeti rész költséges cserét igénylő meghibásodása, ami egyúttal a szoláris hozam megszűnésével jár együtt. Ez szerencsére nem fordul sűrűn elő.

Kazánpanama

Kardos Ferenc |  10 673
1 4 (1)

Szerkesztőségünk egyik kulcsfeladatának tekinti a visszás piaci jelenségek felderítést és nyilvánosság elé tárását. Ebbe a vonulatba tartozik a lánctartozástól kezdve a korrupción keresztül a gagyi avagy „túlígért” termékek bemutatása. Cikkünkben egy egyszerű elektromos fűtést csodatechnológiaként eladni próbáló tendenciára hívjuk fel a figyelmet.

Az aquapóniáról II.

Az aquapóniáról II.

A passzív szolár üvegház

Berta Katalin |  12 527
1

A cikk az aquapóniát bemutató sorozat második részeként kerül publikálásra, de önálló, a napenergia alkalmazását taglaló írásként is megállja a helyét. A napenergiáról és annak hasznosításáról részletes ismertető például fő forrásunkban, a Naplopó Kft. tervezési segédletében található, ez az összefoglaló csak a passzív szolár üvegház működésének későbbi megértéshezszükséges információkat tartalmazza.

Épületek energetikai felmérése

Zalai Norbert |  3079

Az egyre növekvő primerenergia-árak és szolgáltatói díjak mellett elengedhetetlenné vált a már meglévő és természetesen az új épületek precíz energetikai vizsgálata, illetve optimális kialakítása. Erre kötelezik is az ingatlanpiacot az egyre újabb TNM-rendeletek, melyek az épületek energetikai követelményeit foglalják össze.

Szolár rendszerek drainback modullal I.

Fördős Norbert |  5524
1

A nyomás alatt működő szolár rendszerek alapvetően jók és elterjedtek, azonban a stagnálás sok esetben jelent gondot a kis és nagy rendszerekben egyaránt. Sajnos hiába a gondos méretezés, bizonyos alkalmazásoknál a túlhevülés megelőzésére kiegészítő intézkedések szükségesek, amelyek rontják a teljes szolár rendszer hozamát. A drainback elv azonban pont ebből a „hátrányból” próbál előnyt kovácsolni az alábbiakban bemutatott termék segítségével.

A polipropilén csőrendszer mellett

 2479
1 5 (1)

Az ivóvíz és különösen a használati meleg víz területén alkalmazott horganyzott acél csővezetékek és rézcsövek legnagyobb problémája a külső és belső korrózió, illetve a belső kéregképződés. Többféle ion és fertőtlenítőszer koncentrációja növekszik a vízben, így egyre nő az esélye a külső és belső korróziónak, illetve a belső keresztmetszet csökkenésének, eltömődésnek a fémcsövek esetében. A megoldás ezen problémákra az ivóvíz és használati meleg víz területén a polipropilén csőrendszer (PP-R) alkalmazása.

Süt, főz, melegít(ett)

Farkas-Bozsik Gábor |  2405

Véleményem szerint a tágabb és szűkebb értelemben vett társadalmunk is jelentős kutatási alapot szolgáltat korunk szociológiával foglalkozó tudósainak, gondolkodóinak. A gazdasági nehézségek (de nyugodtan mondhatom, hogy sok ember és család életében már nem nehézségekről kell beszélni, hanem a teljes ellehetetlenedésről) napi szinten keserítik meg az életünket; annak minden színterén mutatkoznak a jelei, a munkahelyünkön és a családunkban egyaránt. Minden valószínűség szerint az ismertetett fűtési módszert nem először használta az áldozat.

A suszter nem létező lyukas cipőjéről

Fábián Attila |  2807

Rovatunk most következő írásában ismét egy fiatalabb szerelőt mutatunk be. Nem különleges életút az övé, inkább egy olyan ember portréja, aki 18 éves kora óta dolgozik a szakmában, egzisztenciáját, ügyfélkörét önállóan és egyedül építette fel lépésről lépésre. Ahogy ő mondja: cégére a munkája, hitvallása pedig a precizitás és az igényesség iránti elkötelezettség. Az Alföldről származom – kezdte Tar Tibor, miközben helyet foglalunk a nemrégiben épített családi házának gépháza melletti irodában. 

Szilárdtüzelésű kazánok bekötése

Cséki István |  56 586
1

Magyarországon a kazánrobbanások legtöbbje a szakszerűtlen bekötések miatt történik. A kazánrobbanások elkerülhetők lennének, csak figyelni kellene a szakszerű bekötésre. Cikkünkben, ami a VGF szaklap és a Szatmári Kft. által összeállított és a szilárdtüzelésű kazánt vásárlóknak átadott tájékoztató alapanyaga volt, az alkalmazható bekötési módokat ismertetjük röviden. Az MSZ 04-142 számú szabvány (ami jelenleg már elavult, de nincs helyette másik) kimondja, hogy „szilárdtüzelésű kazánhoz csak nyitott tágulási tartály építhető be”. Erre azért van szükség, mert ha a kazán üzemeltetője nagyon megrakja a kazánt, akkor hirtelen sok hő fejlődik, s ha a fűtési rendszer nem tudja azt elvezetni, akkor a kazánban lévő víz felforrhat. A forrás következménye, hogy a víz egy része elgőzölög, s 1 liter vízből kb. 1000 liter gőz lesz, viszont a térfogata nem lehet nagyobb, így ezredrészére összenyomva, szinte ezerszeres lesz a nyomás a kazánban.

A magyar olaj története II.

A magyar olaj története II.

Dobai Gábor |  4875
1 5 (1)

A kőolaj és a földgáz meghatározó szerepet töltöttek, töltenek be többek között épületeink energiaellátásában, ezért érdemes, főleg manapság, amikor a fosszilis energiahordozók közeljövőbeli kimerülése mindennapos téma, áttekintenünk, hogy is állunk velük.

Fűtési rendszerek javítása

 9404
1 5 (1)

A fárasztó napi munka és a sokszor stresszes utazás után a téli hidegekben jó hazaérkezni a kellemes hőfokú otthonunkba. Hazaérkezésünk örömét elronthatja, ha a fűtőrendszer meghibásodása miatt hideg lakásba lépünk be. A fűtés megszűnésének egyik gyakori oka a fűtési csöveken keletkezett szivárgások miatti nyomásesés. A javítás anyagi vonzatán kívül a fűtés – esetleg többnapos – kimaradására gondolva újabb kellemetlenséggel szembesülünk. A fűtési rendszerek javítása cikkünkről a címre kattintva olvashat!

Változások a rézcsöves gázszerelés területén

 3280
1 5 (1)

Az új, 2012-es GMBSZ megengedi a 28-as, 35-ös és 42-es külső átmérők esetén a kisebb falvastagságú rézcsövek alkalmazását, csakúgy, mint például a német DVGW. Az alkalmazható csöveket az 1. táblázat szemlélteti, kiemelve az új méreteket. Az új GMBSZ 5.1.2.1 Nem oldható kötések fejezetének b) Rézanyagú csatlakozó és fogyasztói vezetékek szerelése című pontja szerint: „Az alkalmazott forraszanyag feleljen meg az MSZ EN ISO 17672:2010 [Keményforrasztás. Keményforraszok.] szabvány, vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás előírásainak, és legalább 450 °C olvadáspontú legyen, amely felhasználásánál a gyártó előírásait be kell tartani.”

A golyóstoll-elv

 2194

A gombokkal történő vezérlés koncepciójával innovatív komfortfunkciókat vihetünk a fürdőszobába. Az új kezelési filozófia alapötlete egyszerre származik új formatervi megközelítésből és technikai innovációból: alakítsuk a zuhanyfejek forgatását egyetlen gombnyomássá, a következő fázisban pedig egy teljes termékcsoportot lássunk el ezzel a megoldással. Ma már teljesen természetesnek veszszük, hogy a mindennapokban egyes tárgyakat, folyamatokat vagy funkciókat gombnyomással irányítunk, legyen az villanykapcsoló, telefon vagy a számítógép egere.

Ütött az órájuk

 2529

Cikkünkben egy olyan, tipikusnak mondható esetet mutatunk be, amelyben a társasház és egy lakó keveredik hődíj-elszámolási vitába.

Magyar gyártók: még egy mínusz

Fábián Attila |  11 031
1

Csődöt jelentett a Termomax Kft. 2013. január 31-én. Az egyik vezető kazángyártó cég sok évig volt a magyar piac fajsúlyos szereplője, mégis a gazdasági válság áldozatává vált, mint sokan mások a szakmában. Írásunkban az okoknak és miérteknek igyekeztünk utánajárni, és levonni a következtetéseket és tanulságokat a jövőre nézve. A magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég 1991 decemberében alakult, működését egy évvel később, 1992-ben kezdte meg többek között a saját tervezésű és gyártású, továbbá hiánypótlónak szánt gáz hősugárzóival.

Csaptelep és alapanyagai

Gauzer Miklós |  6303
1

A mindennapok során, és ezt talán észre sem vesszük, az egyik leggyakrabban használt otthoni eszköz a víznyeréshez szükséges mosdó, mosogató vagy éppen egy zuhanycsaptelep. Némán simul bele életünkbe. Megjelenési formáik rendkívül változatosak, úgy alakban, mint színben. Az ínyencek megtalálhatják az ízlésviláguknak megfelelő festett, sötétben világító, az aranyozott, az antikolt vagy az egyszerű fényes nikkelezett-krómozott házakat. Az eladási adatokat tekintve, a megjelenési külsőt illetően a legkedveltebb a dekoratív fényes nikkel-króm felületű csaptelep.

Tájékoztatás: gyártói felelősség

Fazakas Csaba |  2299

Cikkünk egy hozzászólásból született, de a téma, a lakóterek levegőellátása fontosságának okán külön, önálló teret követelt magának.