Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Csaptelep és alapanyagai

2013/4. lapszám | Gauzer Miklós |  7626 |

Figylem! Ez a cikk 9 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A mindennapok során, és ezt talán észre sem vesszük, az egyik leggyakrabban használt otthoni eszköz a víznyeréshez szükséges mosdó, mosogató vagy éppen egy zuhanycsaptelep. Némán simul bele életünkbe. Megjelenési formáik rendkívül változatosak, úgy alakban, mint színben. Az ínyencek megtalálhatják az ízlésviláguknak megfelelő festett, sötétben világító, az aranyozott, az antikolt vagy az egyszerű fényes nikkelezett-krómozott házakat. Az eladási adatokat tekintve, a megjelenési külsőt illetően a legkedveltebb a dekoratív fényes nikkel-króm felületű csaptelep.

A szép fényes felület kialakításához már a ház alapanyagának kiválasztásakor kellő gondossággal kell eljárni. A kovácsolással vagy öntéssel készített, készre forgácsolt csaptelep-házakat a csiszoló–fényező műhely „veszi kézbe”, ahol elsőként különböző finomságú csiszolószalagokkal eltávolítják a felesleges megmunkálási anyagmaradékokat, és az adott típusra jellemző végső alakot is kialakítják. Itt kell megjegyezni, hogy a csaptelepek alapanyaga sárgaréz. Ez igazából nem a legolcsóbb, azonban jó néhány olyan tulajdonsága van, ami miatt ez lett a befutó. Az egyik nagyon lényeges szempont, hogy a rajta átáramló vizet nem szennyezi fémbeoldódás révén, és ugyanakkor saját maga sem korrodálódik. Fontos szempont az is, hogy mivel viszonylag lágy fém, a megmunkálása forgácsolással jól megoldható. Ennek köszönhetően a csiszolás utáni tükröző felület kialakítása a fényezés során úgy történik, hogy nagy kerületi sebességgel forgó ún. „rongykorong”-ra felvisznek polírpasztát, és ezzel a csiszolási karcokat elkenik, elsimítják. A felület a fényezési műveletet követően alkalmas arra, hogy elektrokémiai eljárással leválasszuk a dekoratív nikkel-króm réteget.

Amint arról már szó volt, a legkeresettebb felületi bevonat a nikkel-króm, de vajon miért? Lehet szép fényes bevonatot előállítani cinkkel, ezüsttel, arannyal, kobalttal, rézzel stb. A lényeg azonban az, hogy a felsorolt bevonatok jellemzően korrózióvédő feladatúak. Az ezüst nagyon könnyen megfeketedik, ezért nem alkalmazható. Aranybevonatú csaptelepek kaphatók, de meg is kérik az árát.

Mivel a sárgarezet korróziótól nem szükséges védeni, ezért a dekoratív jelleg és a tartósság kerül előtérbe a bevonat kiválasztásánál, erre pedig a nikkel teljes mértékben megfelel. Tulajdonsága, hogy szívós, jól tapadó bevonatot lehet vele kialakítani. A csaptelepekre 12-16 mikron vastagságban választjuk le. A nikkel fém alapszíne enyhén sárga, ezért a dekoratív hatás növelése érdekében vékony, mindöszsze 0,3-0,4 mikron vastagságban fényes krómréteget választunk le fedőrétegként. Ennek jellemzője, hogy ezüstfehér színű, a fényvisszaverő képessége eléri az ezüsttükör fényvisszaverő képességének 80%-át. Ez a bevonatrendszer tökéletesen megfelel a fentebb ismertetett követelményeknek.

A nikkelt és krómot a már említett elektrokémiai úton választjuk le a csaptelepekre. Első lépésként a speciális követelményeknek megfelelően kialakított galvanizáló szerszámokra helyezzük a csaptelep-házakat, majd feladjuk a galvanizáló automatára. Előre meghatározott programparaméterekkel elsőként forró lúgos oldatokkal eltávolítjuk a házak felületéről az előző megmunkálási fázisokból rajtuk maradt zsíros, olajos szennyeződéseket, ultrahangos mosó segítségével a mechanikai szennyeződéseket. Jól tapadó nikkelbevonatot csak fémtiszta felületre lehet leválasztani.

A kellően előkészített felületű házakat nikkelsókat és szerves adalékokat tartalmazó oldatba merítjük, és a katódnak kapcsolt házakra leválasztjuk a nikkelréteget. Alapos öblítést követően szintén katódnak kapcsolva krómsavat tartalmazó oldatba merítjük, és leválasztjuk a dekoratív fényes krómréteget. Többszörös öblítés és semlegesítés után megszárítjuk a csaptelep-házakat, majd minőségellenőrzést követően a szereldébe kerülnek.

A galvanizáláshoz használt vegyszerek közül több veszélyes anyagnak minősül, ezek környezetbe, berendezésen kívülre kerülését szigorú szabályozással és megfelelő kármentőkkel, védőeszközökkel akadályozzuk meg. A technológiából kikerülő veszélyes hulladékot szelektív szennyvízkezelésre alkalmas berendezésben ártalmatlanítjuk, amit szárítás után engedéllyel rendelkező hulladéklerakóban deponálunk.