Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kardos Ferenc

 28 518 | |

 Kardos Ferenc

Kardos Ferenc cikkei

Kardos Ferenc

Így hőszivattyúztok ti II.

2019. március 4. |  1025
2 5 (1)

Egyre több hőszivattyút helyeznek üzembe annak reményében, hogy új, korszerű, költséghatékonyabb technológia költözzön a lakásba. A rossz kivitelezés, a nem átgondolt tervezés viszont alapjában ingathatja meg az új technológia iránti bizalmat. Az alábbiakban egy félresikerült hőszivattyús kivitelezés tanulságait elemezzük.

Kardos Ferenc

Így hőszivattyúztok ti!

2018. szeptember 19. |  10 738

Ki ne ismerné Karinthy Frigyes Így írtok ti című művét, amellyel egy csapásra ismert és elismert íróvá vált. Az idézet karakterhelyesen követi az 1912-ben megjelent könyv bevezetőjét.

Kardos Ferenc

Tények és tévhitek a padlófűtésről 2.

Avagy sugárözönben éljünk?

2018. március 19. |  3519

Öveges József professzor könyvét idézve „Sugárözönben élünk”, de vajon szükséges ezt tovább fokozni, hiszen vannak már modernkori betegségeink szép számmal jelenleg is. Csak egyetlen példát kiragadva, az elmúlt 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon, főként a gyermekkorban egyre gyakoribb előfordulás miatt. Időskori 2-es típusú cukorbetegség már gyermekkorban! A kiváltó okok csak feltételezéseken alapulnak, mozgásszegény életmód, TV, internet, mobilozás – új betegség az „sms nyak” – és egyre többször gyanúba kerül más fiatalkori betegségnél is, mint lehetséges kiváltó ok, az egyre nagyobb mértékű elektroszmog, különböző forrásokból, az utóbbi években például mobil átjátszó tornyok ezrei jelentek meg , sokszor lakóövezeteken belül. Lakásainkban pedig a legerősebb sugárzást maga az elektromos hálózat és az arról üzemelő fogyasztók okozzák. Világítótestek, akvárium levegőztetője, kábelek a falakban és szabadon, laptopok védőföld nélküli tápegységei és még hosszan sorolhatnánk.

Kardos Ferenc

Sugárözönben élünk

Tények és tévhitek a padlófűtésről 2.

2017. november 3. |  22 141
1 4 (1)

Az elektromos fűtőfólia, fűtőfilm erős gerillamarketinggel, fizikát meghazudtoló szlogenekkel reklámozza önnön jóságát. Vajon mi igaz mindebből? Műszaki szakembereknél a mérés dönt, mert a műszer nem hazudik.

Kardos Ferenc

Tények és tévhitek a padlófűtésről

avagy miért intelligens az infra?

2016. november 12. |  84 384
2 5 (2)

2016 áprilisában megtisztelő felkérést kaptam a VGF szerkesztőségétől egy fűtőfóliát (is) forgalmazó cég termékének vizsgálatára. A kézhez kapott termék a „Intelligens Fűtőfólia” névre hallgat. A következő feljegyzés arról szól, miért kell 3 hónapos „rákészülés” az 1 órányi vizsgálathoz és az eredmények jegyzőkönyvezéséhez, annak ellenére, hogy a termék „vezetékneve” komoly fejlesztést sejtet.

Kardos Ferenc

1 millió forint kavitációs kazán fejlesztésére

2016. április 5. |  5102
2

2015 tavaszán megjöttek a fecskék, és előbújtak újra a kavitációs kazánforgalmazók és -feltalálók. Ez legalább a második hullám lehetett, ugyanis 2012-ben már volt szerencsém találkozni Szunyog Gyula úrral, aki akkor a Perun Alternatív Energia Kft. ügyvezetőjeként mutatkozott be.

Kardos Ferenc

Gondolatok az aktív hőszigetelésről

2015. június 5. |  2480

Dr. Várfalvi János bevezetőjének egyik mondatára lettem figyelmes: „...a közös ismeretanyag hiányában a felek csak elbeszélnének egymás mellett”. Igen, a hatoldalas cikk kétszeri elolvasása után valószínűleg ez a mondat lehetne az összefoglaló kulcsmondata.

Kazánpanama

2013. április 10. |  11 396
1 4 (1)

Szerkesztőségünk egyik kulcsfeladatának tekinti a visszás piaci jelenségek felderítést és nyilvánosság elé tárását. Ebbe a vonulatba tartozik a lánctartozástól kezdve a korrupción keresztül a gagyi avagy „túlígért” termékek bemutatása. Cikkünkben egy egyszerű elektromos fűtést csodatechnológiaként eladni próbáló tendenciára hívjuk fel a figyelmet.

Kardos Ferenc

Etikátlan reklámok, mediterrán termékek, balul sikerült kivitelezések

2011. február 8. |  4791
1 4 (1)

Az épületgépészetben, azon belül a megújuló területen nagyon fontos a megfelelő minőségű teljesítés, mert egy rosszul sikerült rendszer hosszú távra fejti ki negatív hatását. Ezt a nézetet tükrözi cégfilozófiánk.

Comfort Budapest vagy Hungarotherm? II.

2012. december 11. |  2260

Állásfoglalás az országos épületgépész szakkiállítás koncepciójához, szakmapolitika, Kiállítói Érdekegyeztető Fórum: eredmények II.