VGF szaklap

VGF szaklap 2016. november

 • Tények és tévhitek a padlófűtésről

  avagy miért intelligens az infra?

  2016 áprilisában megtisztelő felkérést kaptam a VGF szerkesztőségétől egy fűtőfóliát (is) forgalmazó cég termékének vizsgálatára. A kézhez kapott termék a „Intelligens Fűtőfólia” névre hallgat. A következő feljegyzés arról szól, miért kell 3 hónapos „rákészülés” az 1 órányi vizsgálathoz és az eredmények jegyzőkönyvezéséhez, annak ellenére, hogy a termék „vezetékneve” komoly fejlesztést sejtet.

 • Idény eleji karbantartás

  Itt a fűtési szezon, és ha eddig nem történt meg, itt az ideje felkészíteni a tüzelőberendezéseket a téli nagyüzemre. Az átvizsgálás, karbantartás, tisztítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni. Az elhanyagolt készülék nemcsak életveszélyes, de bármikor, akár a legnagyobb hidegek közepette is leállhat, sok bosszúságot okozva ezzel felhasználójának. Szabó Sándor gázszerelő szakembert kísértük el egy nyílt égésterű kazán átvizsgálására, tisztítására az egyik pesti társasházba.

 • Az LNG előretör

  A világ nagy energetikai kutatóintézetei szerint hosszabb távon is nő a Föld lakóinak energiaigénye. Az Európai Unió erőfeszítései a megújuló energiaforrások használatának gyorsabb terjesztésére még túl nagy változást nem hoztak a világ energiamérlegében. A fosszilis energiahordozók adták 2015-ben a primer energiaigények 86%-át, és hasonló arányt várnak a BP kutatói 2035-re: 71%, a Shell szakemberei 2050-re: 58,2%, vagy az ERIRAS kutatói 2040-re: 76%.

 • Sopronban, a nyugati végeken

  Ez alkalommal a soproni épületgépész kereskedőket látogattuk meg. Bár Sopron nem egy alvó kisváros, sőt a fesztiválok idején több élet is szorul belé néha, mint az elviselhető lenne, a mi kicsiny épületgépész túránk is okozott meglepetést. Mindenki hozta a kötelezőt, de volt egyvalaki, aki érdekes problémát vetett fel.

 • Konyhamalac és mosogatógép

  Egy modern konyha szerves részének tekinthető ma már a konyhamalac, valamint a mosogatógép. A piacon többfajta ilyen eszköz között válogathatunk, a lehetőségeknek elsősorban a pénztárca szab határt. A telepítésüknél azonban néhány dologra érdemes odafigyelni.

 • Az elárasztott gépházakna története

  Egy családi ház úszómedencéjének vízgépészeti berendezései mentek tönkre egy aprócska figyelmetlenségnek köszönhetően. Hiába volt egyszerű, már-már rutinmunka a kivitelezés, a hibának köszönhetően majd 3 millió forintos kár keletkezett. A biztosító pedig nem fizet! Bokor András története.

 • Az EPH rejtelmei II.

  Villamosság vs. gépészet

  Persze el lehet viccelődni azzal, hogy egyik szakma fontosabb, hogy a festő az építkezési tápláléklánc legalja, hogy a kőműves azért van, hogy újra megcsináljuk, amit szétvésett – de ennek semmi értelme. (Szeretnék egyszer villanyszerelőként annyi megbecsülésben részesülni, mint egy burkoló, asztalos vagy festő – mert ugyebár ki hallott már olyat, hogy az ügyfél megkapta álmai vezetékezését vagy alternatív kapcsolóját?) A lényeg, hogy van a villamos szakma, és van a többi.

 • Problémák a gázszeleppel

  Névtelenséget kérő szervizes szakember hívta fel a figyelmünket egy manapság egyre gyakrabban jelentkező problémára, amelynek szereplői a gáz(minőség), az acél anyagú gázvezeték és a gázszelep.

 • Hatékonyságnövelés kondenzációs hőtermelőkben

  Az 1 éve hatályba lépett ErP rendeletnek, valamint az ahhoz kapcsolódó hazai szabályozás július elsejétől érvényes előírásainak következményeként alapvetően már csak a kondenzációs üzemű gázkészülékeknek van a gyakorlatban igazi létjogosultsága az esetek jelentős hányadában. Közös jellemzőjük ezeknek a tüzelőberendezéseknek a kb. 91-93% közötti szezonális éves helyiségfűtő energiahatékonyság, tehát az energiacímke rendelet (ELD) szerinti „A” energiaosztály.

 • Megváltozott méréstechnika

  Az információs társadalom a kommunikációs eszközök fejlődésével megváltoztatta az emberek mindennapjait, szinte minden információ megszerezhető vagy megosztható az internet és az okos eszközök segítségével. A fejlődés természetesen nem kerülhette el a különböző iparágakat sem, így ma már az épületgépész szakemberek munkáját is okostelefonok, tabletek segítik.

 • Gyepfűtések, jégpályahűtési rendszerek II.

  Az előző részben részletesen taglalt jégpálya felülethűtési rendszerek kényes feladatnak tekinthetők, hiszen folyamatos az igénybevétel, és a jég állapota miatt állandó visszajelzést kap a megrendelő többek között a beépített csőrendszer minőségéről. Amennyiben egy-két kör nem működik, egyből látszik a jégfelületen a vízfoltok megjelenése, a minőségi hiba. A focipályák gyepfűtései nem adnak ilyen egyértelmű visszajelzést a felhasználóknak, és használatuk is ritkább, idényjellegű.

 • Zárt égésterű gázkonvektorok

  Áttekintő táblázat

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Egyre szigorodó ErP előírások

  A gázkazánokra és gázüzemű vízmelegítőkre vonatkozó ErP előírások 2013-ban léptek hatályba. Az első időszakban (2015 második felétől, a hatálybalépéstől) a vonatkozó EU rendeleteknek való megfelelés feltétele a CE jel viselésére való jogosultság volt. 2015. szeptember 26-án a vonatkozó rendeleteknek egy szigorítási fokozata lépett hatályba, amely az energiahatékonysági címkézést és olyan minimális energiahatékonysági követelményeket írt elő, amelyek az akkor hatályos európai termékszabványok követelményeinél szigorúbb minimális energiahatékonysági követelményeket fogalmaztak meg.

 • Szegélyfűtések

  Mielőtt rátérnénk a szegélyfűtések kialakításának és alkalmazási lehetőségeinek bemutatására, engedtessék meg nekünk, hogy – egy kicsit távolabbról indulva, de a tudományos mélység mellőzésével – néhány mondatban bemutassuk ezek történetét és működésük elvi alapjait.

 • Azok a fránya nyílászárók!

  Szabó Sándor kollégát gyakran hívja a Katasztrófavédelem szén-monoxid-mérgezéses esetek után, hogy nézze meg a helyszínt, a tüzelőberendezést, füstgáz-elvezetéseket, és mondja meg, szerinte mi okozta a balesetet. Sokszor ismétlődő ok a légellátás hiánya.

 • Észbekapott a politika kazáncsere-ügyben!

  A VGF szaklap felhívása célba ért, és áttörte az ingerküszöböt a kazáncsere a magyar átlagpolgár számára vállalhatatlan költségoldala, ezt bizonyítja két országgyűlési képviselő önálló indítványa a Parlamentben a kémény- és kazáncsere, valamint a szén-monoxid-vészjelző beszerzésének támogatásáról.

 • Az Északi-tenger kincsei

  Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XXI.

  A brit szigetek és a skandináv, valamint a dán félsziget közé szorított Északi-tenger egyike a világ legbarátságtalanabb vizeinek, de ez nem számított akkor, amikor a XIX. század végén és a XX. század első felében a németek, hollandok és a franciák fanatikus erőfeszítéseket tettek arra, hogy olajat találjanak Észak-Európában.

 • Különbség a „márkás” és a „gagyi” klímaberendezés között

  HKL

  Miért tudok venni 100 és 400 ezer forintért is egy 3,5 kw-os split klímát? Mi lehet a különbség a két típus között? Jobban hűt a 400 ezres, mint a 100 ezres? mivel tud többet az egyik készülék, mint a másik?

 • 2-3 kW teljes hűtési teljesítményű, burkolat nélküli fan-coilok

  HKL

  Áttekintő táblázat

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adat-lapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Burkolat nélküli fan-coilok

  HKL

  Sok helyen nem szükséges a burkolatos kivitel a fan-coilok esetében, mert a készüléket elrejtik álmennyezetbe, bútorba, és úgysem fog látszani.

 • Testreszabott szolgáltatások a Lindabtól

  HKL

  A Lindab Kft. Immár 25 éve a magyar építőipar egyik meghatározó szereplője, szolgáltatásainkat és termékeinket e negyedszázados tapasztalat alapján alakítottuk ki. Saját kiválasztó szoftverrel és tapasztalt műszaki támogatócsapattal rendelkezünk, gyors és hatékony kommunikációval időt takarítunk meg a tervező partnereinknek.

 • A szakember dolgozik

  HKL

  Ez alkalommal Rónaiékat mutatjuk be, akik egy kis családi vállalkozást működtetnek, amely komoly munkákat tudhat maga mögött. Rendelkeznek a HR I-es jogosultsággal, és vezető munkatársaik évtizedes szakmai tapasztalattal állnak a kihívások elé. Tevékenységükről, szakmáról, utánpótlásról beszélgettünk Rónai Balog Attilával és fiával, Rónai Balog Örssel.

 • Az R32 használata és az új hűtőközegek bevezetése Japánban

  HKL

  Hónapról hónapra tudósítjuk olvasóinkat a magyarországi hűtősöket, klímásokat érintő szabályozásokról, és arra gondoltunk, egy rövid cikk erejéig nézzünk szét a nagyvilágban. Egy egészen távoli ország, japán szakmagyakorlását mutatjuk be a teljesség igénye nélkül, ahol a fegyelem és a rend az úr.

 • Erősödik az együttműködés az NKVH és a HKVSZ között

  HKL

  Nemrég volt tisztújítás a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége háza táján; új elnökséggel, új célokkal állnak a kihívások elé. Feladat akad bőséggel, hiszen a szakma körül folyamatos a megújulás.

 • Hogy jól szeleljen az éttermi konyha

  HKL

  Míg a társasházaknak háromévente, addig az éttermeknek, szállodáknak, nagyüzemi konyhai szolgáltatóknak félévente kötelező a légtechnikai rendszereiket tisztíttatni egy 2014-es jogszabály értelmében. Sokan nincsenek tisztában ezzel a kötelezettséggel, csak akkor szembesülnek a problémával, mikor feltűnik a színen a katasztrófavédelem, és számon kér.

 • Radon az épületgépészetben

  HKL

  Az otthonok levegőjében található radon felelős évente körülbelül 20 000 tüdőrák okozta halálesetért az Európai Unióban, ami az összes ilyen jellegű halálesetek 9%-a. A radon gáz ellen épületgépészeti megoldásokkal lehet védekezni. Összeállításunkban ezen lehetőségeket vettük górcső alá.