Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Idény eleji karbantartás

2016/11. lapszám | Lantos Tivadar |  763 |

Idény eleji karbantartás

Itt a fűtési szezon, és ha eddig nem történt meg, itt az ideje felkészíteni a tüzelőberendezéseket a téli nagyüzemre. Az átvizsgálás, karbantartás, tisztítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni. Az elhanyagolt készülék nemcsak életveszélyes, de bármikor, akár a legnagyobb hidegek közepette is leállhat, sok bosszúságot okozva ezzel felhasználójának. Szabó Sándor gázszerelő szakembert kísértük el egy nyílt égésterű kazán átvizsgálására, tisztítására az egyik pesti társasházba.

Hol van a légbevezetés?

A tüzelőberendezést a fürdőszobában helyezték el, a kombi kazán egyben a meleg vizet is szolgáltatja átfolyásos vízmelegítőként. A lakás kétszobás, összesen 43 négyzetméter, a kazán négy kisebb méretű radiátort lát el.

Ami azonnal szembetűnik a fürdőszobába lépve, hogy nincs légbevezető nyílás. A nyílászárókat korszerű, nagy légzáró képességűekre cserélték, ezért a kazán üzemeltetése ilyen körülmények között életveszélyes és gazdaságtalan. Ha a megfelelő légutánpótlásról nem gondoskodnak a felújítás alkalmával, a komfortérzet romlása, illetve a felgyülemlő pára káros következményei a téli időszakban szinte azonnal érezhetők. A helyiségben van ugyan megfelelő CO-riasztó, amelyet le is teszteltünk. A kazán burkolata ép, sérülésmentes, a belsőn is látszik, hogy jól karbantartott készülékről van szó

– Nem az a fontos, hogy ecsettel leporoljuk a készüléket, hanem a lényeges helyeken alaposan ki is kell pucolni a kazán alkatrészeit, mint például a fúvókák esetében. Az égéshez elengedhetetlenül szükség van oxigénre, amelyet a berendezés a fúvókáknál kap. A fúvókákat le kell szerelni, csapnál folyóvíz alatt alaposan át kell öblíteni. Szemmel látható, hogy a kazán jó állapotban van. Ettől függetlenül a nyílt égésterű tüzelőberendezést érdemes lecserélni korszerű kondenzációs kazánra, főleg hogy a ház korszerű szigetelést és nyílászárókat kapott. Néhány év alatt meg is térülne a beruházás – mondta Szabó Sándor.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KarbantartásKazán