Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Szegélyfűtések

2016/11. lapszám | Adonyi Péter |  7040 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szegélyfűtések

Mielőtt rátérnénk a szegélyfűtések kialakításának és alkalmazási lehetőségeinek bemutatására, engedtessék meg nekünk, hogy – egy kicsit távolabbról indulva, de a tudományos mélység mellőzésével – néhány mondatban bemutassuk ezek történetét és működésük elvi alapjait.

Mi is az a szegélyfűtés?

Mindjárt itt, mondandónk elején szögezzük le, hogy a szegélyfűtések a mindannyiunk által jól ismert sugárzó fűtőrendszerek közé tartoznak, melyek alapelvét az emberiség több ezer éve kihasználja. Már időszámításunk előtt 5000 környékén léteztek Kína, Mandzsúria és Korea területén olyan egyszerű fűtőberendezések, melyek a házak általános lakó, dolgozó vagy alvás céljára szolgáló részeit tették fűthetővé. Ezeket a „kang” vagy „dikang” (fűtőtt padló) máshol „ondol” (meleg kő) névre hallgató és a padlósíkból kiemelt lakrészeket például égetett agyagtéglákból készítették, melyek alá egy szomszédos helyiségben – például konyhában – elhelyezkedő fa- vagy széntüzelésű tűzhely égéstermékét, füstjét vezették be. A „kang” rendszerint a helyiség alapterületének egyharmadát, legfeljebb felét tette ki, míg a „dikang” a teljes helyiség alatt húzódott.

1. ábra: Kang ágytűzhely.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés