Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Hatékonyságnövelés kondenzációs hőtermelőkben

2016/11. lapszám | Fördős Norbert |  7265 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hatékonyságnövelés kondenzációs hőtermelőkben

Az 1 éve hatályba lépett ErP rendeletnek, valamint az ahhoz kapcsolódó hazai szabályozás július elsejétől érvényes előírásainak következményeként alapvetően már csak a kondenzációs üzemű gázkészülékeknek van a gyakorlatban igazi létjogosultsága az esetek jelentős hányadában. Közös jellemzőjük ezeknek a tüzelőberendezéseknek a kb. 91-93% közötti szezonális éves helyiségfűtő energiahatékonyság, tehát az energiacímke rendelet (ELD) szerinti „A” energiaosztály.

Amennyiben a kondenzációs működésű tüzelőberendezések zöme közel azonos energiahatékonyságú, felvetődhet a kérdés, hogy alapvetően milyen szempontok alapján válasszunk gázkészüléket: ár, ismertség, márkaképviselet, szakmai és szervizháttér, alkatrészárak, beépített alkotóelemek megbízhatósága, gyakorlati tapasztalatok stb. Gyártói oldalról sem egyszerű azonban újat felmutatni, ha megnézzük az azonos hőcserélő-elvet alkalmazó gázkészülék különböző márkanevek alatti kínálatát. Az anyagtudomány fejlődésének és a rendelkezésre álló új technológiai lehetőségeknek köszönhetően viszont újabb lépés tehető a kényelmet, illetve a komfortos szemléletet, a fenntartható és intelligens megoldásokat tartalmazó újgenerációs készülékek piaci megjelenése felé.

Ezek a termékek és megoldások már teljesítik az internetalapú technológiákkal és a fenntarthatósággal kapcsolatos legmagasabb követelményeket, például magas bennük az újrahasznosítható anyagok aránya, üzemeltethetők biogázzal, magasabb melegvíz-komfortot biztosítnak, a korábbiakhoz képest jobb energiahatékonysággal, és csekély a készenléti energiafogyasztásuk. Beépített vagy külön rendelhető internet-kommunikációs moduljuk van, amellyel távfelügyeleti lehetőségek, illetve applikáció-bázisú működés biztosítható, vezérlő elektronikájuk képes hibrid rendszerek gyors kialakítására, mindezeken túl pedig folyamatos (és kijelezhető) fogyasztásmérésre képesek.

A cikk még 8 362 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés