Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Különbség a „márkás” és a „gagyi” klímaberendezés között

2016/11. lapszám | Csizmazia Gábor |  814 |

Különbség a „márkás” és a „gagyi” klímaberendezés között

Miért tudok venni 100 és 400 ezer forintért is egy 3,5 kw-os split klímát? Mi lehet a különbség a két típus között? Jobban hűt a 400 ezres, mint a 100 ezres? mivel tud többet az egyik készülék, mint a másik?

Előre bocsátom, a százezres készülék pontosan ugyan olyan teljesítménnyel fog hűteni, ugyanolyan hideget és meleget fog csinálni, mint a 400 ezres. Ugyanúgy infravörös távszabályozóval lehet vezérelni, ugyanúgy két egységből áll, és mindkettő beüzemelésre kötelezett, tehát F-gáz vizsgával kell rendelkeznie a telepítést végző iparosnak. Arról nem is beszélve, hogy ha csak 100 ezrem van a készülékre, akkor a másik készülék hiába játssza el két szólamban a Radeczki Marsot, miközben különböző fényforrások hűtés üzemmódban hideg kék, fűtésnél meleg narancsszínű háttérfénybe burkolják a beltéri egységet, valószínűleg akkor is az olcsóbbat fogom megvásárolni.

A tavalyi évtől fogva nem lehet vásárolni a kereskedelemben ún. on/off rendszerű, tehát ki/be kapcsolós készülékeket, hanem csak inverteres klímaberendezéseket. Innentől fogva a „nagyon gagyi” kategória ki van küszöbölve a kérdéssorból. Jelzem, az on/off készülékek között is találhattunk nagyon megbízható, jól működő berendezéseket – tisztelet a kivételnek –, csak ezek felépítésüknél fogva már nem feleltek meg az újabb energetikai előírásoknak, COP és EER értékeik messze elmaradtak a korunk előírásaiban megadott, kívánt hatékonysági értékektől.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés