Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Különbség a „márkás” és a „gagyi” klímaberendezés között

2016/11. lapszám | Csizmazia Gábor |  993 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Különbség a „márkás” és a „gagyi” klímaberendezés között

Miért tudok venni 100 és 400 ezer forintért is egy 3,5 kw-os split klímát? Mi lehet a különbség a két típus között? Jobban hűt a 400 ezres, mint a 100 ezres? mivel tud többet az egyik készülék, mint a másik?

Előre bocsátom, a százezres készülék pontosan ugyan olyan teljesítménnyel fog hűteni, ugyanolyan hideget és meleget fog csinálni, mint a 400 ezres. Ugyanúgy infravörös távszabályozóval lehet vezérelni, ugyanúgy két egységből áll, és mindkettő beüzemelésre kötelezett, tehát F-gáz vizsgával kell rendelkeznie a telepítést végző iparosnak. Arról nem is beszélve, hogy ha csak 100 ezrem van a készülékre, akkor a másik készülék hiába játssza el két szólamban a Radeczki Marsot, miközben különböző fényforrások hűtés üzemmódban hideg kék, fűtésnél meleg narancsszínű háttérfénybe burkolják a beltéri egységet, valószínűleg akkor is az olcsóbbat fogom megvásárolni.

A tavalyi évtől fogva nem lehet vásárolni a kereskedelemben ún. on/off rendszerű, tehát ki/be kapcsolós készülékeket, hanem csak inverteres klímaberendezéseket. Innentől fogva a „nagyon gagyi” kategória ki van küszöbölve a kérdéssorból. Jelzem, az on/off készülékek között is találhattunk nagyon megbízható, jól működő berendezéseket – tisztelet a kivételnek –, csak ezek felépítésüknél fogva már nem feleltek meg az újabb energetikai előírásoknak, COP és EER értékeik messze elmaradtak a korunk előírásaiban megadott, kívánt hatékonysági értékektől.

A cikk még 13 024 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés