Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLLégtechnika

Hogy jól szeleljen az éttermi konyha

2016/11. lapszám | Lantos Tivadar |  854 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hogy jól szeleljen az éttermi konyha

Míg a társasházaknak háromévente, addig az éttermeknek, szállodáknak, nagyüzemi konyhai szolgáltatóknak félévente kötelező a légtechnikai rendszereiket tisztíttatni egy 2014-es jogszabály értelmében. Sokan nincsenek tisztában ezzel a kötelezettséggel, csak akkor szembesülnek a problémával, mikor feltűnik a színen a katasztrófavédelem, és számon kér.

Nem véletlen a féléves gyakoriság

Az 54/2014-es BM rendelet a zsíros éttermi rendszerek esetén sokkal szűkebb intervallumot ír elő az ellenőrzések, tisztítások gyakoriságára. Ennek oka, hogy a zsíros szennyeződések rendkívül gyúlékonyak, valamint a gőzök, ételmaradékokkal dúsított párák és emulziók folyamatosan szűkítik a légjáratok keresztmetszeteit. Az eltömődött rendszerekben a nem megfelelő légáramoknak köszönhetően a kellemetlen szagok is bennmaradnak a helyiségekben, így további nehézségeket okoznak a vendéglátóhely tulajdonosainak. Ezenkívül nemcsak a légcsatorna falára rakódnak le a szennyeződések, hanem a ventilátor lapátjaira is, ami ennek következtében egyenetlenül jár, rosszabb esetben meghibásodik.

A konyhai dolgozók, tulajdonosok csak akkor foglalkoznak ezekkel a rendszerekkel, amikor már nagy a baj, füstvisszaáramlás, szennyeződések visszaáramlása következik be. Sok esetben a szennyeződés vissza is csöpöghet az ételbe, így komoly egészségügyi hatásai is lehetnek a nem megfelelően karbantartott légtechnikai rendszernek.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés