Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az Északi-tenger kincsei

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XXI.

2016/11. lapszám | Dobai Gábor |  834 |

Az Északi-tenger kincsei

A brit szigetek és a skandináv, valamint a dán félsziget közé szorított Északi-tenger egyike a világ legbarátságtalanabb vizeinek, de ez nem számított akkor, amikor a XIX. század végén és a XX. század első felében a németek, hollandok és a franciák fanatikus erőfeszítéseket tettek arra, hogy olajat találjanak Észak-Európában.

A 3000 métert meghaladó mélységű Norvég-tenger felől a Jeges-tengeri orkánok nekiszorítják a vizet a sekély, 100-200 m – sőt a medencét kettéosztó Dogger-pad fölött csupán 14 m – mély medencének. A feltorlódó víz a gyakran 120 km/óra sebességgel tomboló szélviharok esetén is 15 m magas hullámokat tol maga előtt, de a százévenként egyszer előforduló, óránként akár 220 km-es orkánok 30 m magasra is felkorbácsolják. Az időjárás rendkívül szeszélyes, naponta négyszer is változhat, és előfordul, hogy egyetlen nap alatt lezajlik mind a négy évszak; a hideg őszi ködöt hózivatarok váltják fel, a sűrű hóesésben villámok cikáznak, és dörög az ég.

Az Alsó-Szászországban, Fríz-földön, Hollandiában és a Párizsi-medencében végzett alapos földtani kutatások kimutatták, hogy itt egy hatalmas üledékes medence húzódik, mely a Föld óidejének a végén, mintegy 300 millió évvel ezelőtt, a Karbon-Perm időszakban alakult ki, és vastag agyagpala-, homokkő-, mészkő- és sórétegek ülepedtek le benne, ideális körülményeket teremtve ezzel a szénhidrogének felhalmozódásának.

Az Északi-tengeren az első kutatási eredmények az ötvenes években, még az OPEC megalakulása előtt születtek. A világ akkori két legnagyobb olajmonopóliuma, a Standard Oil of New Jersey és a Shell közösen végzett kutatásokat és feltárásokat a holland felségvizeken. Ez az együttműködés voltaképpen visszatérést jelentett a második világháború előtt, 1933-ban W. C. Teagle és Henry Deterding által aláírt kartellegyezményhez, a Shellt ugyanis még mindig kötötte az északnyugat-európai feltárásokra vonatkozó megállapodás, amit utóbb nagyon megbánt. „Minden munkát mi végeztünk el az Északi-tengeren, és a Jersey a mi bőrünkön gazdagodott meg” – panaszolta az egyik Shell-igazgató.

Fúrósziget az Északi-tengeren

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés