VGF szaklap

Fűtéstechnika

Sugárözönben élünk

Tények és tévhitek a padlófűtésről 2.

2017. november 3. | Kardos Ferenc |  2391 | |

Sugárözönben élünk

Az elektromos fűtőfólia, fűtőfilm erős gerillamarketinggel, fizikát meghazudtoló szlogenekkel reklámozza önnön jóságát. Vajon mi igaz mindebből? Műszaki szakembereknél a mérés dönt, mert a műszer nem hazudik.

Öveges József professzor könyvét idézve „Sugárözönben élünk”, de vajon szükséges ezt tovább fokozni, hiszen vannak már modernkori betegségeink szép számmal jelenleg is. Csak egyetlen példát kiragadva, az elmúlt 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon, főként a gyermekkorban egyre gyakoribb előfordulás miatt. Időskori 2-es típusú cukorbetegség már gyermekkorban! A kiváltó okok csak feltételezéseken alapulnak, mozgásszegény életmód, TV, internet, mobilozás – új betegség az „sms nyak” –, és egyre többször gyanúba kerül más fiatalkori betegségnél is mint lehetséges kiváltó ok, az egyre nagyobb mértékű elektroszmog, különböző forrásokból, az utóbbi években például mobil átjátszó tornyok ezrei jelentek meg, sokszor lakóövezeteken belül. Lakásainkban pedig a legerősebb sugárzást maga az elektromos hálózat és az arról üzemelő fogyasztók okozzák. Világítótestek, akvárium levegőztetője, kábelek a falakban és szabadon, laptopok védőföld nélküli tápegységei és még hosszan sorolhatnánk.

Elektroszmog esetek a nagyvilágban és itthon

A magasfeszültségű távvezetékek és a transzformátorok környezetében mérhető elektromágneses sugárzás (EMF) egészségkárosító hatása napjainkban még nem nyert tudományos bizonyítást, de vizsgálatok tárgyát képezi. Említhetjük itt dr. Groszmann Mária PhD által készített előadásanyagot, melynek egy mondata igen beszédes: „A szakirodalom alapján van, ahol a károsító hatás erősen valószínű, de a biológiai mechanizmusa még nem ismert pontosan”.
Hogy mit tudunk ma és mit tudhatunk a jövőben, arra jó példa az orvosok játéka a röntgensugárral 120 évvel ezelőtt, amikor nem volt még fogalmuk a röntgensugárzás veszélyeiről. Az ólom és az azbeszt egészségkárosító hatása is a XX. század végén vált közismertté, addig széles körben használtuk ezeket az anyagokat, még a motorbenzint is ólommal adalékolták.

Kalifornia – Santa Barbara (1990)

1990. február 28-án a New York-i író, Paul Brodeur és az Electric Power Research Institute részéről dr. Leonard Sagan Santa Barbarában a Kaliforniai Városi Közhasznú Egyesület előtt megjelentek. Az EMF kérdése azért kényes téma Santa Barbarában, mert megmagyarázhatatlan gyermekkori rákos esetek jelentkeztek a Montecito Union Schoolban. 1981 és 1988 között a leukémia és a lymphoma 6 esetben fordult elő a diákok körében – a várható arány ötszöröse. Különös aggodalomra ad okot az a tény, hogy két 66 kV-os vezeték van az iskolai ingatlan peremén. Ezen kívül van egy villamos alállomás is a közelben. A Brodeur–Sagan meghallgatást követő nap a Southern California Edison megbízásából Jack Sahl elmondta a Santa Barbara News Press-nek, hogy EMF mérése alapján „Montecito úgy néz ki, mint egy normális iskola az EMF-ek szempontjából”. 1990. március 16-án a News Press arról számolt be, hogy az iskola igazgatósága úgy döntött, hogy az erős mágneses mezőket elkerítik a diákok elől. Az iskola igazgatótanácsa egyhangúlag megszavazta a diákok védelmét a Montecito Union Schoolban az EMF 2 mG-nál (milligauss) alacsonyabb expozíció érdekében (Európában ez 200 nT). Az iskola áthelyezte a játszótereket és asztalokat, és a nagy mágneses mezőkkel rendelkező iskolarészeket kivette a használatból. Az ügy 1993-ban folytatódik, amikor a szülők azt kérték, hogy távolítsák el a távvezetékeket és az alállomást.

Svédország (1990)

1990 elején a Svéd Nemzeti Energiaügyi Igazgatóság (NEA) azt tanácsolta, hogy új iskolák, napközi otthonok és játszóterek ne helyezkedjenek el a nagyfeszültségű távvezetékek közelében, „további kutatásokig”. Jack Nou, a NEA villamosbiztonsági osztályának vezetője azt javasolta, hogy az ilyen területeken a mágneses mezők ne haladják meg a 2–3 mG-ot (200–300 nT), a Wertheimer–Leeper és a Savitz tanulmányai által jelzett, a gyermekkori rákos megbetegedések kockázatának küszöbértékét.

Kalifornia San Francisco (1992)

Az Alvarado Általános Iskola tanárai elutasították az iskola elülső felében az elektromos transzformátorok és elosztóvezetékek közelében végzett munkát. Huszonkét olyan rákos esetet azonosítottak a dolgozók körében, akik az iskola első felében dolgoztak, míg az iskola másik felében dolgozó személyzet között egyet sem találtak. A San Francisco Oktatási Tanács vizsgálja a problémát.

Egyesült Államok (19931994)

1993. március 25-én a kaliforniai demokratikus kongresszusi tag, George E. Miller bevezette az 1993-as „Gyermekek elektromágneses mező kockázatcsökkentési törvényét” – „Az országos közpolitikai törvény létrehozására vonatkozó törvényjavaslat megtiltja az új állami iskolák és gyermekgondozó központok létesítését olyan ingatlanra, ahol az elektromágneses mező meghaladja a napi 2 mG (200nT) átlagot.” A törvényjavaslatot az Oktatási és Munkaügyi Bizottság elé terjesztették, ami 1994 áprilisában már el is kezdett foglalkozni az üggyel. (Forrás: Bridlewood Electromagnetic Fields (EMFs) Information Service)

Magyarországon az épületbiológus szakemberek körében ismert a nagykanizsai társasház esete, ahol feltűnően nagy volt a rákos megbetegedések száma. A feltételezett bűnös a pincében elhelyezett áramszolgáltatói transzformátor, illetve annak nagyáramú kábelei. Ismereteim szerint elmarasztaló ítélet nem született a trafóval szemben, de ilyen nem is várható, hiszen precedenst teremtene különböző kártérítési igényekre az áramszolgáltatók irányában. Elképesztő költségekkel jár egy távvezeték vagy transzformátor-állomás áthelyezése, az USA-ban van már ilyen esetekre példa. A magas kártérítések miatt sokan „bepróbálkoznának”, valótlan feltevések alapján is, igen nehéz helyzet elé kerülne az igazságszolgáltatás.
Mit tehet a hétköznapi halandó egészsége megóvása érdekében? Először is tájékozódik a témában internetes forrásokból: Almási Zsolt villamos mérnök, épületbiológus szakember előadásai igen figyelemreméltók. Az előadásból megtudhatjuk sok más érdekesség mellett, hogy milyen okok miatt ír fel egy gyermekorvos egy kétéves kisbabának altatót éjszakára, nappalra pedig nyugtatót!

Elektromos fűtések és a lelketlen gerillamarketing

Jelen írás első részének 2016 novemberében voltak utórengései, pro és kontra is. A cikk jelentős része az „intelligens infra fűtőfólia” forgalmazójának valótlan állításait vette számba. Nem volt eléggé alapos a dolgozatom, mert további sérelmes állítások kerültek napvilágra, lehetne ebből akár 12 részes cikksorozat is, ahogyan most látszik. Egy elektromos fűtőkábeleket forgalmazó cég ügyvezetője jelezte, hogy komoly üzleti hátrányt okoz cégének az alábbi fűtőfóliások által leírt kijelentés:

„Az elektromos fűtőkábel hibái
A technológia korántsem nevezhető korszerűnek. Fogyasztása óriási, emiatt a kiépítés költségei alig térülnek meg. A felfűtés rengeteg időt vesz igénybe. A fűtőkábel túlhevíti a padlót. Az ilyen rendszerek jelentős mennyiségű elektroszmogot bocsátanak ki.”

A veretes konkurenstermék-gyalázás egy reklámanyagban és egy honlapon is olvasható, melynek minden mondata igaztalan, de vegyük sorra a leírtakat.

Miért nem korszerű? Azért, mert jött egy múló divathullám, amely keretében egymásra licitálnak a fűtőfólia, újabban fűtőfilm forgalmazók, és a fóliagyártó cégvezető úr már 100 éves élettartamot ígér! Meg is magyarázza: „azért mert a fűtőfóliában nincsen mozgóalkatrész”. Kérdésünkre – miszerint a lufiban sincsen mozgó alkatrész, mégsem tart 100 évig – a mai napig nem kaptunk választ. Elektromos szakember ismerősöm járt egy helyszínen, ahol infraszauna-kabinhoz érkeztek a szervizesek javítás céljából. A kabin fűtése infra fűtőfóliával történt, szétszereléskor azonnal látszott, hogy egy tenyérnyi felület kiégett a fóliából. A szervizes megjegyzése a legérdekesebb: „mondtam én, hogy ezt rendszeresen cserélni kell!” Nesze neked 100 év!

A „fogyasztása óriási” kijelentés igen vicces, legalábbis a nem cukrász végzettségűek számára. Tessék mondani, egy 100 wattos fűtőkábel és a 100 wattos fűtőfólia fogyasztása közt mekkora a különbség? Én nulla wattra voksolok, tisztelt cégvezető úr, Önnek fizikai ismeretei alapján mi a tippje?

A „felfűtés rengeteg időt vesz igénybe”. Kérem, hogy van ez? A 100 wattos fólia 500 wattal fűtene, míg más gyártóké csak 100-zal? Akkor lehetne gyorsabb, csakhogy megint szembe jön a fizika!

A „fűtőkábel túlhevíti a padlót”. Ugyan miért? Azt állítja, hogy a fólia gyorsabban fűt, akkor inkább az fogja túlhevíteni a padlót. Hacsak nem arra gondol, hogy dilettáns módon közvetlenül ráparkettáznak a fűtőkábelre és nincs, ami elossza a hőt.

„Az ilyen rendszerek jelentős mennyiségű elektroszmogot bocsátanak ki.”
Ez már valóban súlyos rágalom, mások egészségét veszélyeztetni, vegyünk kézbe egy műszert és nézzük, melyik fűtőeszköz sugároz jobban.

Elektromos térerősség mérése kerámiaburkolat alatt

Az 1. képen látható mérés során elektromos térerősséget mértünk egy 160 wattos fűtőkábel felett 1 csempevastagsággal. A műszer 0 V/m értéket mutat. Ennek oka, hogy a fűtőkábel árnyékolt rézharisnyával rendelkezik, amely a földpontra van kötve! Olyan, mintha vízáramoltatásos padlófűtést mérnénk, semmilyen hatással sincs a környezetre.

1. kép: Elektromos térerősség mérése egy 160 wattos fűtőkábel felett 1 csempevastagsággal

A 2. képen megismételtük a mérést elektromos fűtőfóliával is. A fűtőfólia felett 6 csempevastagságra volt szükség, mert a műszer „kiakadt”, 1999 V/m a mérés felső határa. Így mérhető 1835 V/m, ami döbbenetesen magas érték, különösen a fűtőkábel 0 értékéhez képest!

2. kép: Elektromos térerősség mérése fűtőfóliával, ahol 6 csempevastagságra volt szükség, mert a műszer „kiakadt”.

Annak ellenére, hogy a fűtőfóliának kedvezne az alacsonyabb, 100 wattos teljesítménye a fűtőkábel 160 wattjához képest. Hogy mekkora ez az érték, azt jól szemlélteti a 3. képen látható mérés, ahol elektromos térerőt mértünk egy 220 kV-os távvezeték alatt, a talajtól 1 méter magasságban.

3. kép: Elektromos térerősség mérése 220 kV-os távvezeték alatt, a talajtól 1 méter magasságban.

1958 V/m értékű a térerő, közel azonos a fűtőfólia felett 5 cm-rel mért értékkel! Ilyen távvezetékek alatt nem szeretne lakni senki, ezt biztosan minden telekvásárló tudja. Akkor vajon ki kíván ekkora mértékű alacsonyfrekvenciás elektroszmogot költöztetni a lakásába? A kérdés költői, nyilvánvalóan senki – ha tudnák, hogy mit kapnak a fűtőfóliával, aligha vennék meg. Az érdekesség abban van, hogy a távvezeték elektromos térereje nem volna mérhető egy alatta lévő házban, mert nem tud áthatolni a falakon. Tehát megállapítható, hogy a fűtőfólia „segít” megteremteni azt a mértékű elektroszmogot a lakásban, amely a távvezeték alá épített ház udvarán lenne a szabadban, és teszi ezt az ország bármely pontján, ott is ahol a közelben sincs nagyfeszültségű távvezeték!

A 4. képen tettünk egy próbát, lekötöttük a fűtőszőnyegről a földelést, amely a kiváló árnyékoló hatást biztosította. Természetesen földelés nélkül azonnal megjelent a sugárzás, ám érdekes módon így is csak kb. fele a mérhető térerő – 835 V/m –, mint a fűtőfólia esetében. Gyorsan vissza is kötöttük, nagyon rendben lévő az a 0 V/m-es korábban mért érték!

4. kép: elektromos térerősség mérése, ha a fűtőszőnyegről lekötjük a földelést.

Fontos tudni, hogy az 50 V/m feletti értékeket extrém magasnak tartja a német épületbiológiai ajánlás. Sőt, csecsemők tartózkodási helyén nem lehet magasabb az érték 1 V/m-nél! Az alacsonyfrekvenciás elektromos térerő nem hatol át a falakon, viszont az elektromágneses hullámok (Teslában vagy Gaussban mérjük) gyakorlatilag mindenen áthatolnak. Nézzük, hogy a vizsgált fűtőeszközök mit mutatnak mágneses sugárzás terén.

Mágneses térerősségek vizsgálata csempe esetén

Az 5. képen látható, hogy a fűtőszőnyeg felett mérhető mágneses sugárzás változó, a kábelek felett magasabb, köztük lényegesen alacsonyabb. A közel átlagos érték leolvasható ezen a mérésen, 79 nT (nanotesla). Ez egy korrekt érték, a német ajánlás az 500 nT feletti értéket tartja extrém magasnak.

5. kép: Fűtőszőnyeg felett mérhető mágneses sugárzás.

A 6. képen a fűtőfólia – kisebb áramfelvétele ellenére – maximális értékben hatszorosan felülmúlja a fűtőkábel legmagasabb pontján mért értéket (240 nT). Az egyik oldalán 1526 nT mérhető, amely az extrém magas határt 3-szorosan felülmúlja. Ebben a paraméterében is sokkal rosszabb, mint a fűtőkábel, amelynek az árnyékolása nem segít a mágneses tér csökkentésében úgy, mint az térerő mérésnél.

6. kép: Mágneses térerősség mérése fűtőfólia esetén.

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a fűtőfólia azonos vagy alacsonyabb áramfelvétel mellett sokkal nagyobb mágneses sugárzást okoz? Mintha arra lenne kifejlesztve, hogy minél jobban sugározzon. A fűtőfóliás cégvezető épp az ellenkezőjét ígérte! Merthogy a fűtőfólia ultramodern, ennek ellenére Nyugat-Európában a kutyának sem kell. Talán ott tudnak valamit, amire a cikk végén mi is rájövünk. Viszonyításképpen a 7. képen megmértük a 220 kV-os távvezeték alatt a mágneses térerőt, itt 1555 nT-t mutatott a műszer, szinte egyező értéket, mint az erősen reklámozott fűtőfólia felett, „aki” intelligens is.

7. kép: 220 kV-os távvezeték alatt a mágneses térerősség nagysága.

(Az intelligenciáról is készült egy mérés korábban, az e-gepesz felületén olvasható „Megbuktak a vizsgán az intelligens fűtőfóliák” címmel. Annak a mérésnek a végeredménye a mostani után már senkit nem lephet meg, az az állítás sem igaz!) Ezek után már meg lehetne hirdetni egy kampányt, ki tud találni egyetlen olyan tételt az intelligens fűtőfólia marketingjében, amely valóban fedi a valóságot címmel.

Térerősségek a laminált padlónál

A 8. kép tanúskodik a fűtőkábel térerősségmérésének eredményeiről a laminált padló alatt, térerő nem mérhető, 0 V/m látható a műszeren, ez az érték egy csecsemő fekhelyén is tökéletesen biztonságos lenne.

8. kép: A fűtőkábel térerősségének mérése laminált padló alatt.

Fontos tudni, hogy az emberek különbözően reagálnak az alacsonyfrekvenciás elektroszmogra. Van, akinek alvászavarai lesznek, nyugtalan közérzet kínozza, és van, aki nem érzékel ebből semmit. Hogy évtizedek távlatában okoz-e valamilyen betegséget az egyébként erre érzéketlen személyeknél, arról a tudomány még nem képes prognózist adni. Azokban a lakásokban, ahol panaszok jelentkeznek és az elektroszmog volt a kiváltó ok, ott 90%-ban az elektromos térerő (V/m) okoz gondot és csak 10%-ban a mágneses tér (nT). A 9. képen látható, hogy megmértük a mágneses térerősséget is a laminált padlón keresztül a fűtőkábel felett.

9. kép: Mágneses térerősség a laminált padlón keresztül a fűtőkábel felett

A műszer által mért 37 nT érték korrekt, alacsony, elhanyagolható kockázatot jelent a német BM 2008 ajánlás szerint. Ez az a sugárzási fajta, amelynek egy vékony acéllemez sem állja útját. Ha egy eszköz magas sugárzási értékkel rendelkezik, akkor csak a távolságtartás lehet megoldás, mert a mágneses térerősséget nem lehet leárnyékolni semmivel.

Fűtőfólia: elektroszmog forrása

Tartsunk egy kis pihenőt a mérések után és gondolkodjunk el azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy azonos teljesítmény és azonos áramfelvétel mellett a fűtőfólia úgy viselkedik, mintha elektroszmog sugárzása lett volna a tervezők célja. Mivel több évet töltöttem elektronikai szakterületen az épületgépészetben, van egy elképzelésem mi lehet a rejtély nyitja. Az „intelligens” vagy nem intelligens fóliák és filmek úgy viselkednek, mint egy sugárzó antenna vagy mint egy szoba méretű kondenzátor egyik fegyverzete. Ha megvizsgálunk egy fűtőkábelt, illetve fűtőszőnyeget, akkor azt fogjuk találni, hogy 1 m2 felületen 10 méter 4 mm-es (0,004 m) kábel található, ennek felülete 0,04 m2, tehát ennyi lesz a sugárzó felület, de csak mágnesesen, mert ez árnyékolt kábel, emiatt elektromos tér nem keletkezik. A fűtőfóliáknál az 1 m2 felületből mintegy 0,9 m2 a vezető felület, ennek egy része 1 cm széles rézfólia, a többi felület a fóliára felgőzölt ellenállásanyag. Tehát ennyire egyszerű lesz a magyarázat, az egyik 0,04 m2 felületen sugároz – ami ráadásul árnyékolt –, míg a másik 0,9 m2-en, a különbség 22,5-szeres!

10. kép: Az „intelligens” fűtőfólia Construmán osztogatott szóróanyaga.

Joggal felmerülhet a kérdés, érdemes lenne esetleg árnyékolni a fűtőfóliát, legalább az elektromos térerő megszűnne felette. Vajon miért nem jutott eszébe ez a forgalmazóknak? Rossz hírem van, eszébe jutott, a reklámanyagokban is szerepel, itt a bizonyíték a 11. képen, ahol az „intelligens” fűtőfólia Construmán osztogatott szóróanyagán láthatóak a különböző padlóburkolatoknál szükséges rétegrendek. Mindegyik színes ábrán látható a földelő rács a fólia felett, de egyedül a járólapok alatti rétegeknél kerül megemlítésre így: 6. földelő rács**

Érdekes módon mindegyiknél jól látható, de nincsen megemlítve a felsorolásban. Ez volna az a földelendő sűrű fémháló, amelynek a feladata azonos a fűtőszőnyeg árnyékoló harisnyájával, amely ott körbeveszi a fűtőkábelt. Lehetne még azon tréfálkozni, mit keres egy szoros rétegrendben a hőtükör, ami egy alufólia. A hőtükör ott lehet hasznos, ahol sugárzással történik a hőátadás. Az egymáshoz préselődő anyagok közti hőáramlás vezetéssel történik, ott egy alufólia – kiváló hővezető lévén – nem segíti a szigetelő képességet, viszont értelmetlenül kidobott pénz a beépítése. Ami viszont hasznos lenne, az valószínűleg sehol sem kerül beépítésre. A YouTube-on tucatjával vannak fenn videók fűtőfilmes padlófűtés villámgyors kiépítéséről. Hármat megnézve az a tapasztalat, hogy semmilyen elektroszmog elleni védelem nem kerül beépítésre, elmarad a földelhető fémháló!

A szórólap alcíme ez: egészséges – modern – gazdaságos

Nézzük mennyire egészséges a fűtőfólia egy hálószoba ágyának felületén! A 11. és a 12. képeken látható az idilli állapot, kerestünk egy olyan ágyat, amelyen az elektromos térerő nagyon alacsony, nem gyakori ez az érték, 7 V/métert mutatott a műszer.

11-12. kép: Idilli állapot, alacsony térerősségű helyszín.

Ez egy mintahálószoba, a mágneses tér is mindössze 3 nT! Nos, akkor rontsuk el és tegyünk „intelligens” fűtőfóliát az ágy alá! A 13. képen látható az ágy alatt a 21. századi technika legújabb vívmánya, az „intelligens” fűtőfólia. Meg is látszik az eredménye, az elektromos térerő 111 V/m-re emelkedett (7-ről!).

13. kép: Elektromos térerősség mérése fűtőfólia esetén, közvetlenül az ágy alatt.

Kedves fűtőfilm-forgalmazók, ezek után kívánjanak szép álmokat a vevőiknek! A mágneses térrel sem jobb a helyzet, az „intelligens” fólia azt is elrendezi. A 14. képen 43 nT-t mutat a műszer, mint láttuk korábban 3 nT volt mindössze, a növekedés 14-szeres. A helyzet lehetett volna sokkal rosszabb is, ha fémvázas az ágy, de fenyőfa anyagú volt. A fémváz kiválóan vezet, és a padló feletti értéket (1500 nT volt) továbbítja az ágy magasabb részeire.

14. kép: Mágneses térerőség mérése fűtőfólia esetén, közvetlenül az ágy alatt.

Valójában sokat javulna az elektroszmog-terhelés, ha az ágy magasabban lenne, például a mennyezetre szerelnénk. Azonban ne legyünk elfogultak egy fóliagyártóval szemben, és vizsgáljunk meg egy másikat is, a 15. képen található eszköz szintén koreai gyártmány, ott úgy látszik nagyon szeretnek fűtőfóliát gyártani. Ezzel sem jobb a helyzet, inkább rosszabb, mert még magasabb értéket mér a műszer, 145 V/m az elektromos tér.

15. kép: Más típusú és gyártmányú fűtőfólia még rosszabb eredményt produkált az elektromos térerősség tekintetében.

Még egy utolsó mérés, aztán befejezzük. A 16. képen látható, a mágneses tér is erősebb, 57 nT-t mértünk – nem vasággyal együtt, mert ez faágy –, eredetileg 3 nT volt, amíg nem került az ágy alá a technika eme tűzveszélyes csodája.

16. kép: Más típusú fűtőfólia mágneses térerőség tekintetében.

A kétféle gyártmány (17–18. képek) közt egyetlen területen van kiugró eltérés, a legérzékenyebb ponton, az egyik közel 8-szor olcsóbb, mint a másik! Ezt nehéz megmagyarázni, de nem is a mérési feladatkörhöz tartozó téma, magyarázza meg valaki más.

17-18. kép: A két fűtőfólia, melyet a mérés során használtunk.

PadlófűtésTanulságos