Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2008. március

Hidromasszázs és gőzkabinok

Görbe Alida |  2196

A hidromasszázs nem más, mint a víz és a levegő megfelelő összhangjával elért, vérkeringést fokozó masszázs. A fürdőzés során a test hőmérséklete megemelkedik, a vérkeringés felgyorsul, a vérnyomás csökken. A sejtek számára szállított oxigén és tápanyag mennyisége többszörösére nő. Mindezek mellett kitágulnak a bőr pórusai, a szövetek, izmok ellazulnak. Ezeket a hatásokat növelheti a hidromasszázs, mely összességében ajánlható a mozgásszervi és reumatikus panaszokra, a vérkeringési és anyagcserezavarok enyhítésére, illetve a visszerek, a cellulitisz megelőzésére. Természetesen nem elhanyagolható a hidromasszázs hatása a stressz és a fáradtság kezelésében sem.

Szervizköltészet

 2329

Kovács István első szakmunkás-bizonyítványát 1972-ben szerezte műszerészként. Munkás életének 35 évét szentelte egy nagy múltú kandallógyártó cégnek, ahol szervizvezetőségig vitte. 1999 óta vállalkozó. Jelenleg egy kis üzlet tulajdonosa, szervizes. Hobbiból motorokat gyűjt és verseket ír. Limitált példányszámú magánkiadású könyve jelent meg 2006-ban „Fogyasztótól nincs védelem” címmel. Szakmai tapasztalatairól, véleményéről faggattuk.

Nagy légterű helyiségek költségtakarékos fűtési megoldásai

Pongó György Kovács László |  6542
1 5 (1)

A nagy légterű és nagy belmagasságú helyiségek fűtése, szellőzése az 1990-es évektől kezdődően jelentős változáson ment át Magyarországon. Ennek közgazdasági kiváltó oka volt az energiaárak folyamatos növekedése, és a privatizációt követő szigorúbb, takarékosabb költséggazdálkodás.

Mosogatók anyagai, gyártástechnológiájuk

Ebergényiné Darnyik Anikó |  2803

Egy független intézmény által készített tanulmány bebizonyította, hogy a konyha szíve a mosogató. A rozsdamentes mosogatók gyakorlatilag minden konyhai környezetbe beleillenek. Az anyaguk nem rozsdásodik, teljesen hőálló, élelmiszerekre nem káros, higiénikus, saválló, könnyen tisztítható és fényálló.

A támadó szennyvíz esete

A támadó szennyvíz esete

Matiassich Péter |  2646

Álljon itt egy történet mindannyiunk okulására arról, miért nem érdemes alkoholt fogyasztani munka közben (vagy előtt), annyi megjegyzéssel, hogy az eset a ´90-es évek elején történt, és azóta változtak a vonatkozó jogszabályok. A történet tanulságos volta mindazonáltal nem elvitatható.

Füstgázmérgezés: kéménybaleset?

Füstgázmérgezés: kéménybaleset?

Karczagi Gyula |  3278
1 5 (1)

Pontos statisztika hiányában csupán feltételezem, hogy Magyarországon évente és évek óta mintegy 25-30 ember szenved halálos füstmérgezést. Értelmetlen, elkerülhető halál ez, amely különösen képes felkavarni a kedélyeket. A drámaiságot fokozza, hogy az ilyen tragédia az embereket többnyire saját lakásukban, családjuk körében váratlanul, nem ritkán álmukban éri. Tapasztalható, hogy a laikus közvélemény az események műszaki magyarázatát nehezen érti meg.

Elektronika és víz

Elektronika és víz

Czikkely Tibor |  3280

A csaptelepek piacán egyértelműen az úgynevezett egykaros csaptelepek a legelterjedtebbek. Ezek elsősorban megjelenésükben, formájukban különböznek egymástól. A higiénia, komfort, gazdaságosság és vízfelhasználás szempontjából azonban vannak olyan területek, ahol az elektronikus vezérlésű csaptelepek számos előnnyel bírnak az egykaros csaptelepekkel szemben.

Új alapokon az áfa-törvény

Ilonka Mária |  5236

Az Országgyűlés 2007. november 12-én elfogadta az új áfa-törvényt, amely 2008. január 1-jével teljesen új alapokra helyezi az áfa-gondolkodást. A csoportos adóalanyiságot, a magánszemélyek adó- alanyiságát egyszeri értékesítés esetén, az áfa-fizetési kötelezettséget, az adólevonást és a számlázást egyaránt érintik a változások. Kérdéseinkre az APEH illetékes szakértője válaszolt.

Belső gázellátás tervezése

Belső gázellátás tervezése

Szilágyi Zsombor |  2806

A gázellátó rendszereken belül a belső gázellátás alatt a telekhatáron belüli létesítményeket (vezetékek, szerelvények, gázkészülékek, nyomáscsökkentő és mérőberendezések), összefoglaló néven fogyasztói gázberendezéseket értjük. A belső gázellátás létesítését, átalakítását, megszüntetését (néhány szabályozott esettől eltekintve) tervezni kell. A tervet a Magyar Mérnöki Kamara tagja és az adott évi megfelelő tervezői névjegyzékben szereplő természetes személy tervezheti. A belső gázellátást épületgépész tervezői jogosultsággal lehet tervezni.

Comfort Budapest vagy Hungarotherm? II.

Kardos Ferenc |  1897

Állásfoglalás az országos épületgépész szakkiállítás koncepciójához, szakmapolitika, Kiállítói Érdekegyeztető Fórum: eredmények II.