VGF&HKL szaklap

Karczagi Gyula

 272 | |

Karczagi Gyula cikkei

Karczagi Gyula

Folyamatosan ellenőrző rendszer fejlesztése

2015. március 2. |  1456
Társszerző: Balog Levente Molnár Sándor

A rohamosan terjedő fa- és biomassza- (vegyes) tüzelés hibás alkalmazásának kellemetlen velejárója a szilárd anyag emissziója (PM10), valamint fokozott korom- és kátránylerakódás keletkezése a füstjáratokban, kéményekben.

Szén-monoxid-mérgezések tapasztalatai II.

2014. május 6. |  2833
Társszerző: Nagy Gábor Szunyog István Agárdi Máté
1 4 (1)

Cikksorozatunk második, egyben befejező részében az elméleti háttér után egy konkrét esettanulmányon keresztül mutatjuk be a szén-monoxid-mérgezések tanulságait.

Szén-monoxid mérgezések tapasztalatai I.

2014. április 1. |  3282
Társszerző: Nagy Gábor Szunyog István Agárdi Máté

A Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein működő Fenntartható Természeti Erőforrás Gazdálkodás Kiválósági Központ keretein belül készült a 2013 novemberében beadott, a fentiekkel azonos című szakdolgozat. A cikk már címében is igen súlyos problémát és annak egyik vélelmezhető okát vetíti előre.

Kéményseprés: tények és tendenciák

2012. augusztus 22. |  3178
Társszerző: Cziáky Zoltán

A kéményseprő tevékenység Magyarországon hagyományosan a bírálatok kereszttüzében áll. Hiányérzetet kelt azonban, hogy a kritikák gyakran hírekre, sztereotípiákra, általánosításokra és nem információra vagy alaposabb elemzésekre épülnek. Maga a kéményseprő szakma is gondban van, ha érveit rendszerszerűen kimunkált, számszerű bizonyítékokkal szeretné nyomatékosítani. A kéményseprésről ugyanis komoly értékelemzés, hatástanulmány, országos összegzés az elmúlt 20 évben nem készült.

Füstgázmérgezés: kéménybaleset?

2015. július 30. |  3016
1 5 (1)

Pontos statisztika hiányában csupán feltételezem, hogy Magyarországon évente és évek óta mintegy 25-30 ember szenved halálos füstmérgezést. Értelmetlen, elkerülhető halál ez, amely különösen képes felkavarni a kedélyeket. A drámaiságot fokozza, hogy az ilyen tragédia az embereket többnyire saját lakásukban, családjuk körében váratlanul, nem ritkán álmukban éri. Tapasztalható, hogy a laikus közvélemény az események műszaki magyarázatát nehezen érti meg.

Az olcsó kémény ára

2012. december 11. |  3331
Társszerző: Nagy Gábor Szunyog István

Az olcsó kémény ára cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.