Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Karczagi Gyula

 716 | |

Karczagi Gyula cikkei

Karczagi Gyula

Folyamatosan ellenőrző rendszer fejlesztése

2015. március 2. |  1656
Társszerző: Balog Levente Molnár Sándor

A rohamosan terjedő fa- és biomassza- (vegyes) tüzelés hibás alkalmazásának kellemetlen velejárója a szilárd anyag emissziója (PM10), valamint fokozott korom- és kátránylerakódás keletkezése a füstjáratokban, kéményekben.

Szén-monoxid-mérgezések tapasztalatai II.

a hatályos szabályozás tükrében

2014. május 6. |  3473
Társszerző: Nagy Gábor Szunyog István Agárdi Máté
1 4 (1)

Cikksorozatunk második, egyben befejező részében az elméleti háttér után egy konkrét esettanulmányon keresztül mutatjuk be a szén-monoxid-mérgezések tanulságait.

Szén-monoxid mérgezések tapasztalatai I.

2014. április 1. |  3788
Társszerző: Nagy Gábor Szunyog István Agárdi Máté

A Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein működő Fenntartható Természeti Erőforrás Gazdálkodás Kiválósági Központ keretein belül készült a 2013 novemberében beadott, a fentiekkel azonos című szakdolgozat. A cikk már címében is igen súlyos problémát és annak egyik vélelmezhető okát vetíti előre.

Kéményseprés: tények és tendenciák

2012. augusztus 22. |  3481
Társszerző: Cziáky Zoltán

A kéményseprő tevékenység Magyarországon hagyományosan a bírálatok kereszttüzében áll. Hiányérzetet kelt azonban, hogy a kritikák gyakran hírekre, sztereotípiákra, általánosításokra és nem információra vagy alaposabb elemzésekre épülnek. Maga a kéményseprő szakma is gondban van, ha érveit rendszerszerűen kimunkált, számszerű bizonyítékokkal szeretné nyomatékosítani. A kéményseprésről ugyanis komoly értékelemzés, hatástanulmány, országos összegzés az elmúlt 20 évben nem készült.Karczagi Gyula

Füstgázmérgezés: kéménybaleset?

2015. július 30. |  3511
1 5 (1)

Pontos statisztika hiányában csupán feltételezem, hogy Magyarországon évente és évek óta mintegy 25-30 ember szenved halálos füstmérgezést. Értelmetlen, elkerülhető halál ez, amely különösen képes felkavarni a kedélyeket. A drámaiságot fokozza, hogy az ilyen tragédia az embereket többnyire saját lakásukban, családjuk körében váratlanul, nem ritkán álmukban éri. Tapasztalható, hogy a laikus közvélemény az események műszaki magyarázatát nehezen érti meg.

Az olcsó kémény ára

2012. december 11. |  3606
Társszerző: Nagy Gábor Szunyog István
1 5 (1)

Sajnálatos módon – a szakmán kívül – a szén-monoxid-mérgezéses balesetek csak akkor kerülnek a széles nyilvánosság elé, ha azt a média valamilyen szempontból lényegesnek találja, vagy éppen sajnálatos halálesettel végződik. Az emberekhez eljuttatott ilyenforma tájékoztatás sem pontos, hiszen gyakran félrevezető információkat tartalmaz, és nem tükrözi a balesetekhez vezető tényleges okokat. Az alábbiakban részletezett esettanulmánnyal a szerzők a szakma figyelmét szeretnék felhívni azokra az előre látható jelekre, melyekre mindannyiunknak kötelességünk felfigyelni, és lehetőségünkhöz mérten megelőzni a további súlyos következményeket. (A szerzők a cikk alapjául szolgáló esettanulmányt a 2006. március 23-24-én, Kecskeméten megrendezésre került IV. Országos Kéménykonferencián ismertették.)