Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2012. július-augusztus

Kéményseprés: tények és tendenciák

Karczagi Gyula Cziáky Zoltán |  3320

A kéményseprő tevékenység Magyarországon hagyományosan a bírálatok kereszttüzében áll. Hiányérzetet kelt azonban, hogy a kritikák gyakran hírekre, sztereotípiákra, általánosításokra és nem információra vagy alaposabb elemzésekre épülnek. Maga a kéményseprő szakma is gondban van, ha érveit rendszerszerűen kimunkált, számszerű bizonyítékokkal szeretné nyomatékosítani. A kéményseprésről ugyanis komoly értékelemzés, hatástanulmány, országos összegzés az elmúlt 20 évben nem készült.

A globális klímaváltozás hatása a nagy kiterjedésű lapostetők csapadékvíz-elvezető rendszereinek tervezésére

Alle László |  20 751
1 5 (1)

Napjainkban sok szó esik a globális klímaváltozásról, illetve ennek egyik következményéről, a rendkívül nagy intenzitású esőzésekről. Az utóbbi években gyakoriak voltak az olyan nagy felhőszakadások, melyek korábban csak 30-50 évente vagy még ritkábban fordultak elő, továbbá ezek akár egy szezonon belül többször is bekövetkeztek.

Felelősségi kérdések az építőiparban

Dr. Kugler Zsolt |  4450
1 4 (1)

A vállalkozási jellegű tervezési, építési, szerelési munkák esetében fontos körülmény, hogy a mérnököt, a vállalkozót vagy az egyes munkavállalót milyen jellegű és mértékű felelősség terheli az elvégzett munka vonatkozásában.Egy műszaki jellegű munka elvégzésével kapcsolatban a felelősségnek több aspektusa is felmerül. Amennyiben a munka késedelmesen, a vállalási határidőn túl készül el, vagy a vállalkozó hibásan, nem a megkötött szerződésnek megfelelően teljesíti, úgy a vállalkozót kártérítési felelősség terhelheti.

Sík vagy vákuumcsöves napkollektort válasszunk?

 3780
1

A kérdés gyakran felmerül,hiszen a napkollektorok választéka nagyon nagy. Szerencsére elmondható, hogy a napkollektorok iránti igény egyre nagyobb, ami nemcsak az érdeklődések, hanem a megvalósult rendszerek számában is megmutatkozik. Éppen a megnövekedett igény miatt fontos az, hogy az érdeklődők tisztán lássanak a széles választékban, és megtalálják az igényeiket legjobban kielégítő megoldást.melegít, amit több célra is fel lehet használni, például medence fűtésére, használati meleg víz álasztékban, és megtalálják az igényeiket legjobban kielégítő megoldást.

Hat éves a 7/2006 TNM rendelet

Zöhls András |  2560

Hat éve, 2006. május 24-én jelent meg, és öt nap múlva, 29-én lépett hatályba a 7/2006 TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. Rendelkezéseit a 2006. szeptember 1-je után induló építési engedélyezési eljárásokban már alkalmazni kellett. A jogszabály szavaival: „a rendelet az épületek energiateljesítményéről szóló, 2002. december 16-i 2002/91/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 2-6. cikkeinek és mellékletének való megfelelést szolgálja.”

Túlnyomásos gyűjtőkémény gyakorlati szemmel

Fördős Norbert |  3738
1 5 (1)

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap 2012 év eleji lapszámaiban egy kétrészes cikk keretein belül mutattuk be a többrészes, túlnyomással működő kéményrendszerek felépítését, elemtárát és alkalmazási feltételeit, illetve lehetőségeit. Ezt az égéstermék-elvezető rendszert most a megvalósítás oldaláról közelítjük meg – főként gyakorlati szemmel.

Folytatódik a kazánprogram

Fábián Attila |  2283

A biomassza-felhasználást növelő kazánprogramot a kormány 2011 októberében indította, és márciusban zárult le az első ütem, amelyhez 13 megye 27 – főként hátrányos helyzetű – kistérségének 82 települése csatlakozott. Eddig 109 önkormányzati közintézményben helyeztek üzembe olyan kazánt, amelynek segítségével kevesebb földgázt fogyaszthatnak a települések intézményei. Előrejelzések a megtakarítással kapcsolatban már vannak, de mivel a program még csak most zárult le, így korai a tapasztalatokról beszélni, ám a megkérdezett önkormányzatok vezetői bizakodók.

Kérdőjelek a fatüzelés körül IV.

Chiovini György |  4554
1

Az egészséges környezet fontosságát senki nem vitatja. Megvalósítani nehezebb. Igaz ez a fatüzelésre is. Bár a fatüzelés csak egyike a PM10- (szállópor, finompor, aeroszol) szennyezés okozóinak, beavatkozásra itt is szükség van. Egy rossz fatüzelésű berendezés megkeseríti a környéken lakók életét. Az illetékeseknek a szomszédok vitájának kezelése mellett ennél sokkal nagyobb horderejű, országos, sőt európai léptékben is megoldást kell találniuk.

Nemzetközi élmezőnyben a magyar csapat

Pfeningberger Bálint |  2104

A Solar Decathlon egy kétévente meghirdetésre kerülő nemzetközi pályázat, melynek során a világ különböző országaiból jelentkező egyetemek mérhetik össze szakmai ismereteiket. A verseny lényege, hogy napenergia hasznosításával olyan házat tervezzenek a hallgatók, mely kielégíti a 21. századi igényeket. A feladat nem ér véget a tervezésnél, a tervezőasztalnál megálmodott elképzelést meg is kell valósítani.

Mai történet

 1930

Borbás Attilát meglepte megkeresésünk, egyrészt, mert a rovatban szereplőkhöz képest jóval fiatalabb, másrészt ő inkább kereskedő, annak ellenére, hogy nagyapja gépészmérnök, az édesapja pedig víz-, gáz-, fűtésszerelő, és a szakmát jórészt tőlük tanulta. Mégis ideális riportalany volt számunkra, mert sorsa, pályája sok, a mához köthető tanulságot hordoz.

Sugárzó csövek

 3598

Lényegében egy ilyen sugárzó indító és hőszállító vegyes fémötvözetű, könnyű, rozsdamentes csövekből, valamint egy reflektorból (tükröző felület) áll. A reflektor feladata a csőben keletkező generált hő irányítása, amelyet a kívánt irányba tükröz, leginkább a padló felé. Ezekhez csatlakozik még a gázelégető doboz. A friss levegő biztosítását egy ventilátor látja el mind a gázégető doboz, mind az égéstér számára. A lángot és a meleg levegőt földgáz, illetve propángáz elégetése eredményezi, melyek a vákuumhatás miatt a csőbe továbbítódnak. A láng és a meleg levegő fűti fel a fémcsövet kb. 200 és 530 °C közé, mely lesugárzik a talajra.

Bölcsőde hőszivattyúval

 3971

Magyarország első olyan családbarát bölcsődéje, ahol művészeti (zenei, irodalmi) nevelésben is részesülnek a gyermekek, Sátoraljaújhelyen épült. A projekt az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert 90%-os támogatást, a kedvezményezett Sátoraljaújhely város önkormányzata volt, a létesítmény összesen 206 millió forintba került (kivitelezés ideje: 2010. 05. 17.-2011. 08. 17.). A 48 férőhelyes, kétszintes, teraszos kivitelű épület kerékpár- és babakocsi-tárolóval is rendelkezik.

Prémium kategóriájú egykaros konyhai csapok

 851

  csap(család) neve   csap(család) neve Axor Citterio Semi-Pro Fresh Hansacuisine - 5493 2213 gyártó/forgalmazó Hansgrohe SA HERZ Armaturen GmbH / HERZ Armatúra Hungária Kft. HANSA  álló vagy fali  álló álló álló elfordítható kifolyócső  igen  igen igen milyen magasan helyezkedik el a kifolyó a csap aljához képest? 225 mm 210 mm a kartus középpontjától 195 mm kifolyócső elfordítási szöge (Határolva van-e vagy körbeforgatható?) 360 fokban elforgatható a kifolyócső nincs határolva 140 fokban hőfokkorlátozó nincs nincs van felületi bevonat króm, vagy rozsdamentes acélhatású felülettel rendelhető króm króm test anyaga rézöntvény sárgaréz MS 63-as réz kihúzható, mozgatható fej igen  nem kihúzható perlátor kétfokozatú fej (normál és zuhany sugár) normál és lágy vízsugár nem egyfokozatú mosogatógép csap és csatlakozás (multifunkciós csap) nem nem nem kiemelhető (bajonett- vagy golyószáras) csap nem igen kifolyócsöve elfektethető kisnyomású csap (szabad kifolyású vízmelegítőhöz) átfolyós vízmelegítőkhöz is használható nem nem vízsugár megvilágítása nem nem nem ütközésig elfordítva záró csap nem igen nem garancia 5 év 5 év 5 év a kerámiabetétre megjegyzés   cikkszám: UH01138 10 év alkatrészellátási garancia ajánlott nettó fogyasztói ár 256 110 Ft 32 990 Ft 438,50 € listaár               csap(család) neve iSINK L-INE gyártó/forgalmazó TEKA KLUDI álló vagy fali  álló álló elfordítható kifolyócső  igen igen milyen magasan helyezkedik el a kifolyó a csap aljához képest? 195 mm 270 mm kifolyócső elfordítási szöge (Határolva van-e vagy körbeforgatható?) körbeforgatható 220 fokban hőfokkorlátozó van van felületi bevonat króm króm test anyaga sárgaréz sárgaréz kihúzható, mozgatható fej igen kifolyótól +7 cm-ig fixen kihúzható kétfokozatú fej (normál és zuhany sugár) nem nem mosogatógép csap és csatlakozás (multifunkciós csap) nem nem kiemelhető (bajonett- vagy golyószáras) csap nem nem kisnyomású csap (szabad kifolyású vízmelegítőhöz) nem nem vízsugár megvilágítása igen nem ütközésig elfordítva záró csap nem   garancia 5 év 5 év megjegyzés Érintésvezérelt operációs rendszer. A világítás színe a hőmérséklet hatására változik. víztakarékos, rejtett PCA perlátorral ajánlott nettó fogyasztói ár 119 900 Ft gyártói listaár: 84 490 Ft  

Budapest fürdői

 3179

A fürdőkultúra legősibb, mintegy ötezer év előtti leletét az Indus folyó melletti völgyekben tárták fel, ahol ezt a rítust, illetve kultúrát már vízvezetékek, fürdőszobák és fürdőmedencék is jellemezték. A víz, mint természetes gyógytényező, mint a legegyszerűbben alkalmazható, használható gyógymód, ősidők óta az élet megtartása, a frissítő megújulás és a gyógyítás velejárója volt. A hellén kor klasszikus gondolkodója és orvosa, Hippokratész, a természetes gyógymódok hirdetője állapította meg: „...a víz mégis a legjobb”. A mai Budapest kétezer éve fürdőivel fémjelzett hely. Különböző törzsi települések feltárt nyomai, Pannónia földjének aquincumi és a II. római légió táborhelyének volt

Mekmester 2012.07-08.

 409

Kontár mestermunkák az épületgépészetben A válság sajnos, úgy tűnik, nem a gagyit, a kontárt seperte ki – a hozzánk érkező képek tömegéből ítélve éppen ellentétes a tendencia.     1. 3 éves, új építésű társasház WC-bekötése. Forrás: Szabó Kristóf   2. Tekergő mosdószifon-bekötés. Forrás: Szabó Kristóf   Kontár mestermunkák az épületgépészetben A válság sajnos, úgy tűnik, nem a gagyit, a kontárt seperte ki – a hozzánk érkező képek tömegéből ítélve éppen ellentétes a tendencia.     1. 3 éves, új építésű társasház WC-bekötése. Forrás: Szabó Kristóf   2. Tekergő mosdószifon-bekötés. Forrás: Szabó Kristóf   3. Elöregedett flexibilis gázcső. Forrás: Marincsák Sándor   4. Nagyvállalkozói lakásfelújítás során lakás-főelzáró beépítése. Forrás: Szabó Kristóf   5. Szinte mindennapos, hogy szabálytalanul beszerelt vízórákkal találkozunk, amik le is vannak plombálva. Ezek minden esetben olyan „szakemberek” (cégek) munkái akik jogosultak a vízóra plombálásra is. Amit más szerelőknek nem lehet, nekik igen, hisz őket nem ellenőrzi senki. Jelen esetben is játszva ki lehetne venni a vízórát, és csalni vele, ha tulajdonos olyan ember lenne. Forrás: Szabó Kristóf   6. Az előző szerelő azt mondta: „Minden rendben.” Forrás: Marincsák Sándor