Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2012. július-augusztus

Kéményseprés: tények és tendenciák

Karczagi Gyula Cziáky Zoltán |  3837

A kéményseprő tevékenység Magyarországon hagyományosan a bírálatok kereszttüzében áll. Hiányérzetet kelt azonban, hogy a kritikák gyakran hírekre, sztereotípiákra, általánosításokra és nem információra vagy alaposabb elemzésekre épülnek. Maga a kéményseprő szakma is gondban van, ha érveit rendszerszerűen kimunkált, számszerű bizonyítékokkal szeretné nyomatékosítani. A kéményseprésről ugyanis komoly értékelemzés, hatástanulmány, országos összegzés az elmúlt 20 évben nem készült.

A globális klímaváltozás hatása a nagy kiterjedésű lapostetők csapadékvíz-elvezető rendszereinek tervezésére

Alle László |  21 983
1 5 (1)

Napjainkban sok szó esik a globális klímaváltozásról, illetve ennek egyik következményéről, a rendkívül nagy intenzitású esőzésekről. Az utóbbi években gyakoriak voltak az olyan nagy felhőszakadások, melyek korábban csak 30-50 évente vagy még ritkábban fordultak elő, továbbá ezek akár egy szezonon belül többször is bekövetkeztek.

Felelősségi kérdések az építőiparban

Dr. Kugler Zsolt |  6876
1 4 (1)

A vállalkozási jellegű tervezési, építési, szerelési munkák esetében fontos körülmény, hogy a mérnököt, a vállalkozót vagy az egyes munkavállalót milyen jellegű és mértékű felelősség terheli az elvégzett munka vonatkozásában.Egy műszaki jellegű munka elvégzésével kapcsolatban a felelősségnek több aspektusa is felmerül. Amennyiben a munka késedelmesen, a vállalási határidőn túl készül el, vagy a vállalkozó hibásan, nem a megkötött szerződésnek megfelelően teljesíti, úgy a vállalkozót kártérítési felelősség terhelheti.

Sík vagy vákuumcsöves napkollektort válasszunk?

|  5225
1

A kérdés gyakran felmerül,hiszen a napkollektorok választéka nagyon nagy. Szerencsére elmondható, hogy a napkollektorok iránti igény egyre nagyobb, ami nemcsak az érdeklődések, hanem a megvalósult rendszerek számában is megmutatkozik. Éppen a megnövekedett igény miatt fontos az, hogy az érdeklődők tisztán lássanak a széles választékban, és megtalálják az igényeiket legjobban kielégítő megoldást.melegít, amit több célra is fel lehet használni, például medence fűtésére, használati meleg víz álasztékban, és megtalálják az igényeiket legjobban kielégítő megoldást.

Hat éves a 7/2006 TNM rendelet

Zöhls András |  3211
1 4 (1)

Hat éve, 2006. május 24-én jelent meg, és öt nap múlva, 29-én lépett hatályba a 7/2006 TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. Rendelkezéseit a 2006. szeptember 1-je után induló építési engedélyezési eljárásokban már alkalmazni kellett. A jogszabály szavaival: „a rendelet az épületek energiateljesítményéről szóló, 2002. december 16-i 2002/91/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 2-6. cikkeinek és mellékletének való megfelelést szolgálja.”

Túlnyomásos gyűjtőkémény gyakorlati szemmel

Fördős Norbert |  4517
1 5 (1)

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap 2012 év eleji lapszámaiban egy kétrészes cikk keretein belül mutattuk be a többrészes, túlnyomással működő kéményrendszerek felépítését, elemtárát és alkalmazási feltételeit, illetve lehetőségeit. Ezt az égéstermék-elvezető rendszert most a megvalósítás oldaláról közelítjük meg – főként gyakorlati szemmel.

Folytatódik a kazánprogram

Fábián Attila |  3657

A biomassza-felhasználást növelő kazánprogramot a kormány 2011 októberében indította, és márciusban zárult le az első ütem, amelyhez 13 megye 27 – főként hátrányos helyzetű – kistérségének 82 települése csatlakozott. Eddig 109 önkormányzati közintézményben helyeztek üzembe olyan kazánt, amelynek segítségével kevesebb földgázt fogyaszthatnak a települések intézményei. Előrejelzések a megtakarítással kapcsolatban már vannak, de mivel a program még csak most zárult le, így korai a tapasztalatokról beszélni, ám a megkérdezett önkormányzatok vezetői bizakodók.

Kérdőjelek a fatüzelés körül IV.

Chiovini György |  5408
1

Az egészséges környezet fontosságát senki nem vitatja. Megvalósítani nehezebb. Igaz ez a fatüzelésre is. Bár a fatüzelés csak egyike a PM10- (szállópor, finompor, aeroszol) szennyezés okozóinak, beavatkozásra itt is szükség van. Egy rossz fatüzelésű berendezés megkeseríti a környéken lakók életét. Az illetékeseknek a szomszédok vitájának kezelése mellett ennél sokkal nagyobb horderejű, országos, sőt európai léptékben is megoldást kell találniuk.

Nemzetközi élmezőnyben a magyar csapat

Pfeningberger Bálint |  2619

A Solar Decathlon egy kétévente meghirdetésre kerülő nemzetközi pályázat, melynek során a világ különböző országaiból jelentkező egyetemek mérhetik össze szakmai ismereteiket. A verseny lényege, hogy napenergia hasznosításával olyan házat tervezzenek a hallgatók, mely kielégíti a 21. századi igényeket. A feladat nem ér véget a tervezésnél, a tervezőasztalnál megálmodott elképzelést meg is kell valósítani.

Mai történet

|  2317

Borbás Attilát meglepte megkeresésünk, egyrészt, mert a rovatban szereplőkhöz képest jóval fiatalabb, másrészt ő inkább kereskedő, annak ellenére, hogy nagyapja gépészmérnök, az édesapja pedig víz-, gáz-, fűtésszerelő, és a szakmát jórészt tőlük tanulta. Mégis ideális riportalany volt számunkra, mert sorsa, pályája sok, a mához köthető tanulságot hordoz.

Sugárzó csövek

|  4204

Lényegében egy ilyen sugárzó indító és hőszállító vegyes fémötvözetű, könnyű, rozsdamentes csövekből, valamint egy reflektorból (tükröző felület) áll. A reflektor feladata a csőben keletkező generált hő irányítása, amelyet a kívánt irányba tükröz, leginkább a padló felé. Ezekhez csatlakozik még a gázelégető doboz. A friss levegő biztosítását egy ventilátor látja el mind a gázégető doboz, mind az égéstér számára. A lángot és a meleg levegőt földgáz, illetve propángáz elégetése eredményezi, melyek a vákuumhatás miatt a csőbe továbbítódnak. A láng és a meleg levegő fűti fel a fémcsövet kb. 200 és 530 °C közé, mely lesugárzik a talajra.

Bölcsőde hőszivattyúval

|  4294

Magyarország első olyan családbarát bölcsődéje, ahol művészeti (zenei, irodalmi) nevelésben is részesülnek a gyermekek, Sátoraljaújhelyen épült. A projekt az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert 90%-os támogatást, a kedvezményezett Sátoraljaújhely város önkormányzata volt, a létesítmény összesen 206 millió forintba került (kivitelezés ideje: 2010. 05. 17.-2011. 08. 17.). A 48 férőhelyes, kétszintes, teraszos kivitelű épület kerékpár- és babakocsi-tárolóval is rendelkezik.

Budapest fürdői

|  3736

A fürdőkultúra legősibb, mintegy ötezer év előtti leletét az Indus folyó melletti völgyekben tárták fel, ahol ezt a rítust, illetve kultúrát már vízvezetékek, fürdőszobák és fürdőmedencék is jellemezték. A víz, mint természetes gyógytényező, mint a legegyszerűbben alkalmazható, használható gyógymód, ősidők óta az élet megtartása, a frissítő megújulás és a gyógyítás velejárója volt. A hellén kor klasszikus gondolkodója és orvosa, Hippokratész, a természetes gyógymódok hirdetője állapította meg: „...a víz mégis a legjobb”. A mai Budapest kétezer éve fürdőivel fémjelzett hely. Különböző törzsi települések feltárt nyomai, Pannónia földjének aquincumi és a II. római légió táborhelyének volt