Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Folytatódik a kazánprogram

2012/7-8. lapszám | Fábián Attila |  3656 |

Figylem! Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A biomassza-felhasználást növelő kazánprogramot a kormány 2011 októberében indította, és márciusban zárult le az első ütem, amelyhez 13 megye 27 – főként hátrányos helyzetű – kistérségének 82 települése csatlakozott. Eddig 109 önkormányzati közintézményben helyeztek üzembe olyan kazánt, amelynek segítségével kevesebb földgázt fogyaszthatnak a települések intézményei. Előrejelzések a megtakarítással kapcsolatban már vannak, de mivel a program még csak most zárult le, így korai a tapasztalatokról beszélni, ám a megkérdezett önkormányzatok vezetői bizakodók.

A program részeként 82 fűtőanyag-tárolót alakítottak ki, a pályázó önkormányzatok 26 aprítógépet szereztek be, a 411 millió forintos beruházást teljes egészében támogatta a belügyi tárca, amely a 109 kazán üzemeltetéséhez, fűtőanyaggal történő ellátásához 388 közfoglalkoztatott ember munkabérét és járulékait is biztosítja. A települések két-két biomasszával fűthető kazánt vásároltak, az adott önkormányzati intézmények fűtése és melegvíz-ellátása várhatóan 30-40 százalékkal kevesebbe kerülhet, mint korábban. A pályázat során kiutalt összegek fedezték a kazánok beszerzését, beépítését, a tervezés-engedélyezést, a tároló helyek kialakítását, illetve mobil aprítógépek megvásárlását is, továbbá a közmunkások bérét.

Előtérben a takarékosság

A most lezárult projekt alapvetően két célt tűzött ki maga elé. Egyrészt a hátrányos helyzetű kistérségi települések közintézményeinek már meglévő fűtési rendszerét kívánták alternatív megoldásokkal kiegészíteni, párhuzamosítani, másrészt az érintett falvak, városok közvetlen környékén keletkező és megtermelhető, fás szárú növények fűtőanyagként történő hasznosítását rendezni. A Belügyminisztérium elsősorban a fával és faaprítékkal működő és főleg magyar tulajdonú cégek kazánjainak beszerzését támogatta, melyek működtetéséhez szükséges biomasszát folyamatosan tudják az önkormányzatok biztosítani.

A kazánokat az önkormányzatoknak öt évig kell üzemeltetniük. A fűtőberendezések működtetéséhez és a fűtőanyag biztosításához településenként két ember egy éven át történő napi 8 órás foglalkoztatására, illetve a begyűjtés időszakában további négy fő 3 hónapos, napi 8 órás foglalkoztatására van lehetőség. A Belügyminisztérium a típust nem határozta meg, csak a teljesítményt; maximum 75 kW teljesítményű kazánok vásárlására volt lehetőségük a településeknek. A pályázat során nem volt központi beszerzés, a kazánok megvásárlásáról az önkormányzatoknak kellett gondoskodniuk. A pályázaton olyan települések vehettek részt, amelyek a fejlesztés megvalósításához szükséges pénzösszeg legalább 20 százalékát saját forrásból fedezni tudták.

Várható megtérülések

A várható költségmegtakarítást érzékelteti, hogy korábban a büntetés-végrehajtás vagyonkezelésében lévő két gazdasági társaság is a kistérségi projekthez hasonlóan alakította át a fűtési rendszerét. A 2011. október 20. és 2012. április 15. közötti szezonban a két üzem az előző év azonos időszakához viszonyítva 91 523 köbméterrel kevesebb gázt használt fel, így energiaköltségük 10,438 millió forinttal apadt.

Az ország minden részéről

A települések és hozzájuk tartozó önkormányzatok az ország minden részéből pályáztak, de a legtöbb nyertes pályázat a hátrányosabb kelet-magyarországi részekről érkezett. Így például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 16 település, Tolnában tizenkét, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig tíz település nyert pénzt a programhoz. Ezen kívül öt-hat település kapott pénzt Békésből, Bács-Kiskunból, Hajdú-Biharból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

Kezdeti stádiumban

Mátramindszenten Vitalino márkájú kazánt vásárolt az önkormányzat, amelyre 2 év garanciát vállalt a kazánt bekötő cég. Megtakarításokról egyelőre még nem lehet beszélni. Horváth János polgármester szerint a megtakarítás csak a következő fűtési szezonban lesz látható, mivel a kazánt csak most, a fűtési szezon végén kötötték be. Hasonló a helyzet Mezőszentgyörgyön, ahol kettő, közel száz négyzetméteres épületet fognak fűteni az albertirsai Irsatherm 80-as típusú vegyes tüzelésű kazánjával. Berta József, a település polgármester elmondta, hogy körbenéztek a piacon, és erre a készülékre esett a választásuk.

Természetesen náluk is szempont volt a magyar gyártó, a Belügyminisztérium ajánlása alapján és a többi településhez hasonlóan. A tapasztalatairól még ő sem tudott beszámolni, lévén a készüléket csak most fogja beüzemelni az albertirsai cég, amely a garancián túl a karbantartást is végezni fogja. A polgármester elmondása szerint rendkívül izgatott és kíváncsi, a beszerelés után rögtön próbafűtést fognak végezni a településen. A kazánhoz tartozik egy olasz gyártású aprítógép is, amelyet szintén az albertirsai cégen keresztül vásároltak. Tulajdonképpen az egész kivitelezést ez a cég végezte, mondta Berta.

Az aprítógép maximum hét centiméteresre vágja össze a nyesedékeket, amelyeket a település határában, illetve a külön erre a célra ültetett energianyárokból nyer majd az önkormányzat. Berta szerint egy ilyen nyárfa alig két év alatt 5-6 méteresre is megnőhet, és egyelőre nagyon jó alternatívának bizonyul. Persze az aprítógép üzemeltetéséhez szükség van emberre, de mivel a kazánprogram a START közmunkaprogram részeként valósult meg, így a fa kitermelését, összevágását és összekészítését a jövőben közmunkások fogják végezni, akiknek a bérét egy ideig fizeti a Belügyminisztérium. A polgármester szerint a nyesedékek összevágása valóságos értéktermelő munkafolyamat, nem olyan, mint mondjuk az utcaseprés. Kérdés, hogy a BM támogatásának letelte után is megéri-e majd az alternatív tüzelés a gáz helyett.

Próbaüzemen

A nyertes pályázók között van olyan település, ahol már elkezdődött a próbaüzem. Ilyen helység Szirmabesenyő, ahol február közepe óta van bekötve az új aprítékégető kazán. Egyelőre csak próbaüzemben működik, de a megtakarítás már most is látható, mondta Fedor István polgármester. Szirmabesenyő több településsel közösen vásárolt aprítógépet, amely közel 7 millió forintba került. Ehhez jött hozzá még a kazán, a tároló helyiség kialakítása és a tervezési költségek. A készülékre egy év garancia van, a beszerelést is a kazángyártó cég végezte, egyelőre karbantartási szerződésük nincs, de nagy valószínűséggel a gyártó és garanciát adó cég fogja a karbantartást végezni.

Az aprítógép egy Skorpion 280 RB típusú gép, amely gallyak és fatörzsek aprítására szolgál 140 milliméter átmérőig. A gép dobos kivitelű, és a három darab vágókés és a szita együttes alkalmazása biztosítja az aprítékolást. Az aprítógép előnye egy az alvázhoz képest 360 fokban elforduló felépítmény. Az aprítógép hárompontos felfüggesztési rendszere 60 LE teljesítményű mezőgazdasági traktorral való együttműködésre készült. A meghajtást az 540 ford./perc fordulatszámú (TLT) meghajtócsonkról kapja. Az aprítógépre hidraulikus rendszerben működő adagolóhengerek lettek felszerelve, amelyeket saját hidraulikus szivattyúja hajt meg. A kitermelt végapríték felhasználható közvetlenül kazánokban való elégetésre, de jó komposztgyártásra, valamint ismételt továbbaprításra aprítómalmokban, hogy abból a későbbiekben brikettet vagy pelletet készítsenek.

Jön a második ütem

A programot a média felé Csöbör Katalin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes számú választókerületének országgyűlési képviselője kommentálta, az ő választókerületéből is számos kistelepülés nyert támogatást. Csöbör sikeresnek ítélte a programot, és úgy látja, hogy ettől csökkeni fog az ország energiafüggősége. Az előrejelzések szerint a második kazánprogram iránt 1066 önkormányzat érdeklődött, nyilatkozta Csöbör. Vannak olyan települések, ahol szalmát, mezőgazdasági hulladékot is felhasználnának, de alapvetően főként fával táplálják majd a kazánokat. Számos érintett település rendelkezik saját erdővel, de az elhanyagolt, bozótos területek, a mezőgazdasági utak mentének megtisztítása során is termelnek ki fűtésre alkalmas növényi részeket.