Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2014. április

Szén-monoxid mérgezések tapasztalatai I.

Nagy Gábor Karczagi Gyula Szunyog István Agárdi Máté |  4371

A Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein működő Fenntartható Természeti Erőforrás Gazdálkodás Kiválósági Központ keretein belül készült a 2013 novemberében beadott, a fentiekkel azonos című szakdolgozat. A cikk már címében is igen súlyos problémát és annak egyik vélelmezhető okát vetíti előre.

Alacsony füstsűrűség, mint döntő szempont

|  2632

A műszaki szigetelőanyagokra vonatkozó CE jelölés 2012 augusztusában való bevezetésével a nemzeti tűzállósági osztályozások – így az MSZE 24102 szabványban meghatározott tűzállósági osztályok – helyét átvette a harmonizált európai tűzvédelmi osztályozás. Az európai rendszer az egyéb építőanyagok esetében már ismert hét, A-tól F-ig terjedő tűzállósági osztályt alkalmazza.

Sarokszelepnek látszó tárgyak

Ilyés Gábor |  3168
1 5 (1)

A sarokszelepeket többek közt a vízellátásban előforduló tárolók, ciszternák, tartályok, fogyasztók bekötéséhez használják, biztosítva ezzel a könnyű elzárás és kiszakaszolás lehetőségét az üzemszünet, csere vagy javítás idejére.

Hőkamerák az épületgépészetben III.

Koczka Péter |  3163

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika az elmúlt évek során egyre inkább teret hódított az épületek energetikai vizsgálata terén szintúgy, mint az ipar számos területén. Jelen cikksorozat célja, hogy bemutassa, hol és hogyan használható a hőkamera az épületgépész szakemberek mindennapjaiban.

Az üzletben nincs barátság

Veresegyházi Béla |  8301
1 5 (1)

Az alábbiakban egy olyan történetet adunk közre, amely az építőipar állatorvosi lova is lehetne. Szerepel benne építész generál, épületgépész alvállalkozó, elszámolási vita, teljesítés és nem teljesítés, kamara és bíróság.Még 2012 áprilisában keresett meg Molnár-Tarján Ervin, a nagyon komoly referenciákkal, remek szakemberekkel rendelkező, Piraton Komplex nevű épületgépészeti tervezőiroda egyik ügyvezetője azzal, hogy van egy érdekes – az ő szempontjából persze inkább elkeserítő – sztorija. A következőket mesélte el.

A falba rejtett WC-öblítő tartályok 50 éve

|  2751

Az 1960-as évek nem csak a zene és az űrutazás történetében volt meghatározó korszak, ez az időszak egyben gyökeres változásokat hozott a lakóépületek építésében is. Ekkor jöttek divatba a nagyvonalú térmegoldások, a központi fűtés, a nagy ablakok és a gépesített konyhák. A változás szele az ekkoriban nagyon kicsi fürdőszobákban is érezhető volt.

Modern anaerob tömítő anyagok

|  5029
1 5 (1)

A menetes kötések tömítései a környezetvédelem és az üzembiztonság szempontjából kiemelkedő fontosságúak. Alapvetően a szerelőtől, a felhasznált szerelvényektől és a segédanyagoktól függ, hogy az esetlegesen veszélyes és agresszív folyadékok vagy gázok a csőmeneteknél ki tudnak e kerülni a szabadba.

Lássuk a rézcsövet!

|  4065
1 5 (1)

Bár az emberek régóta törekednek a vezetékek elrejtésére, az ipari formatervezés hatásainak köszönhetően a rézcsövek mostanában egyre inkább láthatóvá válnak. Vonzó belső tulajdonságainak köszönhetően – stílus, tartósság, könnyű telepítés – és a javítás közbeni könnyű hozzáférhetőség előnyei miatt is egyre több ingatlantulajdonos és belsőépítész dönt a szabadon futó csövek mellett. A nyers rézcsővezetékek saját jogon a „loft” stílus dizájnelemeivé váltak.

Az új Ptk. hatása a vállalkozói szerződésekre

Dr. Jámbor Attila |  7324
2 4 (2)

Az építésügyi jogszabályok folyamatos változása szinte fel sem tűnik senkinek, már-már természetes, hogy a Kivitelezési kódex vagy éppen az Építési törvény módosításáról kapunk tájékoztatást. Az 1959. évi IV. törvény, a Ptk. viszont apróbb változások mellett évtizedek óta szabályozza a szerződéses viszonyokat, ezzel legalább a felek közötti megállapodás jogi hátterében valamiféle állandóságot biztosítva.

Fűtésrásegítés hőszivattyúval

Fördős Norbert |  13 646
1

Abban az esetben, ha minden tél olyan lenne, mint egy enyhébb szezonban, akkor – talán nem vitás – nagyobb kereslet lenne Magyarországon a levegő/víz hőszivattyúkra. A néha félreértelmezhető hirdetéseket figyelmen kívül hagyva, kizárólag a műszaki lehetőségekre összpontosítva azonban ma már számos olyan példa létezik, amelyekben ez a hőtermelő a mindennapos gyakorlatban még ideálisabban alkalmazható.

A kód neve IP

|  6195
1

Az IP védettség fogalmával mindannyian találkoztunk már, és valószínűleg néhány jellemző jelölés jelentésével is mindenki tisztában van, mégis úgy gondoljuk, hogy nem árt, ha néhány gondolat erejéig átismételjük a tudnivalókat.

Központi fűtéses kandalló, kicsit másképpen

Belinszky Ákos |  5756
1

A központi fűtést ellátó kandallók manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek. Ez talán nem véletlen, hiszen segítségükkel biztosítható az egész épület egységes fűtése, a HMV-készítés és az utolérhetetlen hangulat is. Ennek ellenére úgy érzem, kicsit nagy fejetlenség uralkodik ezen a piacon. Bárki bármit árulhat, de bárki bármit, bárhogy be is üzemelhet. Ami ennél is nagyobb probléma: szintén bárki és szintén bármit gyárthat. Gyárt is. Sokszor ellenőrzés, minősítés, de szinte minden esetben méretezés nélkül.

A magyar olaj és földgáz története XII.

Dobai Gábor |  4538

Magyarországon az elmúlt egy évszázadban nagy hangsúlyt fektettek a szénhidrogén-kutatásra. A termelésbe állított kutak 2013-ig mintegy 95 millió tonna nyersolajat és 210 milliárd m³ földgázt adtak az országnak. Ennek ellenére szakértők már a nyolcvanas években fölhívták a figyelmet, hogy az ezredforduló környékén a kimerülőben lévő hazai szénhidrogénkészletek a szükségleteknek csupán 10-15%-át fedezik majd. A prognózis nagyjából be is jött. Cikksorozatunk befejező része.

A Gellért fürdő

|  5512

Budapesti gyógyfürdőkről szóló sorozatunk utolsó, záró részében a Gellért gyógyfürdőt és annak gépészetét mutatjuk be.

Ráduplázott!

|  4997

Esetünkben a kivitelező először az anyagválasztást szúrta el, majd erre ráduplázva rosszul építette be a berendezést, amit végül, mindezt megrekontrázva, a kéményseprő átvett (már ha volt kint kéményseprő). A képünkön szereplő T idomot ajándékba kaptuk, így előtörténetéről keveset tudunk, azon kívül, ami látszik: a belső, füstgázoldali cső szépen kilyukadt. Innentől kezdve találgatunk, de hiszem, hogy nem lövünk nagyon mellé. Tehát tény az, hogy ezt a turbós kazánhoz való idomot kondenzációs kazánhoz használták.

4D modelltervezési eljárás az épületgépészetben

Virág Zoltán Kristóf Gergely Péter Norbert |  3112

Az általunk megtapasztalt világot évezredek óta jobbára három- dimenziósnak tartjuk: a tárgyakat szélességük, hosszúságuk és magasságuk határozza meg. A téridő, amelyben élünk, négydimenziós, hiszen háromdimenziós a tér és a negyedik dimenzió az idő. A tér egy bizonyos pontjából fel/le, balra/jobbra és előre/hátra vagyunk képesek elmozdulni. Az időt egy negyedik dimenziónak lehet tekinteni.

A legkisebb hőteljesítményű kondenzációs kombi kazánok

|  12 456
1

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat