Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lássuk a rézcsövet!

2014/4. lapszám | VGF&HKL online |  4033 |

Figylem! Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Bár az emberek régóta törekednek a vezetékek elrejtésére, az ipari formatervezés hatásainak köszönhetően a rézcsövek mostanában egyre inkább láthatóvá válnak. Vonzó belső tulajdonságainak köszönhetően – stílus, tartósság, könnyű telepítés – és a javítás közbeni könnyű hozzáférhetőség előnyei miatt is egyre több ingatlantulajdonos és belsőépítész dönt a szabadon futó csövek mellett. A nyers rézcsővezetékek saját jogon a „loft” stílus dizájnelemeivé váltak.

Európában általában mindenhol rezet használnak az épületek vízvezetékeinél. Legtöbbször ezeket falba építik vagy panelekkel takarják el, de számos építész, dizájner és tulajdonos dönt úgy, hogy megmutatják ezt a rejtett kincset azzal, hogy szabadon hagyják, vagy akár meg is sokszorozzák őket, így használva ki a dekoratív tulajdonságát. Ez különösen igaz, ha olyan ipari épületek vagy műhelyek hangulatát igyekeznek megtartani, amelyeket lakótérré vagy üzletté alakítanak át.

A loft stílus támogatja az eredeti anyagok használatát (fém, fa, tégla, beton) és hangsúlyozza az épületeknek funkcionális szempontjait: a csövek, vezetékek és fémcsövek mind láthatók, gyári hangulatot teremtve. Ez a stílus, a réz dekorációs elemként való lelkes használatával kombinálva, a vörös fém esztétikai tulajdonságainak újrafelfedezéséhez vezetett, amely igen népszerű lett manapság.

Eltekintve a fűtés és a víz szállításában és a vízminőség megtartásában betöltött alapvető szerepétől, a rézcső mostanában egyre inkább központi szerepet kap az „ipari” belső terek kialakításakor. A rézcső képlékeny és könnyen formálható, lehetővé teszi összetett csőhálózatok létrehozását, és bármilyen felújítási projektben alkalmazható. Rendkívül tartós és 100%-ban újrahasznosítható, így a környezettudatos tervezést igénylő ingatlantulajdonosok számára sincs hiány előnyökből. Lássunk egy gyors körképet az Európa-szerte fellelhető eredeti alkotásokról.

Kollázs Ház - londoni családi ház

Jonathan Tuckey angol tervező is engedett a szabadon futó rézcsövek bájának, amikor 2005-ben ezt az egykori rozsdamentes acél-műhelyt lakótérré alakította át. A projekt egyik nagy kihívása az volt, hogy az egyszerű anyagok használatával a fémet hangsúlyozzák, amely az épület egykori funkciójára utal. A szabadon futó csövek csapokban végződnek. A látható kő és a réz kombinációja miatt lett a nyers, feltűnő dizájn nyomán a lakás mégis „otthon, édes otthon”.

Rézcsövek a stockholmi Nazdrowje éteremben

Ez az egykori garázsból lett étterem is megerősíti, hogy van egyfajta igény az ipari stílus és a nyersanyagok kombinálására. A szabadon futó rézcsövek által kirajzolt meleg, vöröses narancssárga vonalak felszabdalják a szürke vasbetont. Ezek a csövek nem csak a használati meleg vizet szállítják, de az elektromos vezetékeket is elrejtik. A kémény és mosdók látszódó felületén szintén rezet használtak.

Shaves & Trims borbélyszalon, Amszterdam

A szalon egy 19. században épült házban található, a holland főváros központjában. A tervező egyszerű rézcsövek használatával kívánt praktikus, de meleg légkört kialakítani. Két célra alkalmazta: hagyományos vízszállításra a mosdókhoz és a világítás elektromos vezetékeinek elrejtésére.

A Front Stúdió terve

A talán legnagyobb svéd fürdőszobai felszerelés- és tartozékgyártó projektjére, amelynek az volt a célja, hogy megtervezzék „a jövő fürdőszobáját”, számos művész jelentkezett. A svéd Front Stúdió képviseletében Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken és Anna Lindgren megalkották álmaik zuhanyzóját, melynek központi témája a rézcső lett. A tervezők elmondták: „A víz útjából merítettünk ihletet, hogy felhívjuk a figyelmet a technika rejtett csodájára, mely lehetővé teszi, hogy annyi biztonságosan szállított folyóvízhez jussunk, amennyit csak szeretnénk.”