Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Sarokszelepnek látszó tárgyak

2014/4. lapszám | Ilyés Gábor |  3136 |

Figylem! Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A sarokszelepeket többek közt a vízellátásban előforduló tárolók, ciszternák, tartályok, fogyasztók bekötéséhez használják, biztosítva ezzel a könnyű elzárás és kiszakaszolás lehetőségét az üzemszünet, csere vagy javítás idejére.

Működési elvüket tekintve alapvetően megkülönböztetünk sarokszelepeket (melyekkel adott a lehetőség a térfogatáram szabályozására), illetve sarokcsapokat, amiket csak nyitás-zárásra ajánlott alkalmazni, és elsősorban egyszerűbb használhatóságuk miatt kedvelünk.

 

Költségoptimalizáló módszerek?

Egy sarokszelep minősége/milyensége évekkel a beszerelést követően derül ki, amikor egy elcsattanó bekötőcső, csöpögő csap vagy elromló mosógép miatt a fogyasztó vagy a javítást végző szerelő megpróbálja elzárni az adott szerelvényt. Optimális esetben az elzáró szerelvény beszerelését követően gyorsan megfeledkezünk annak létéről, senki nem nézeget a mosdó alá vagy a konyhapult mélyére, ha nem muszáj. Napjainkra már beépült a köztudatba, hogy gázzal, tűzveszélyes dolgokkal körültekintően kell bánni, de azt kevesen tudják, hogy a víz is tud legalább olyan veszélyes és káros hatást kifejteni, mint a tűz. A vásárlók és – sajnos túl sokszor – a szerelők igénye miatt egyre másra bukkannak fel olyan „sarokszelepnek látszó tárgyak” a kereskedők polcain, melyek a beszerelést követő rövid időn belül meghibásodnak, anyagi kárt okozva a mindenkori tulajdonosnak. A hirtelen és drasztikus módon bekövetkező tönkremenetelek a kontrollálatlan eredetű, teljesítményű és gyártástechnológiájú távol-keleti szerelvények számlájára írhatók.

Ha az anyagköltség csökkentésére irányuló törekvéseket nézzük, akkor jellemzően két módszert alkalmaznak a beszerelők. Az első és legelterjedtebb, hogy nem szabványos és minősített sárgaréz alapanyagot használnak, hanem valamilyen spiáter-ötvözetet, amelynek köztudottan sem a részecskeszerkezete, sem pedig a szilárdságtani tulajdonságai nem engedik meg, hogy tartósan és ingadozó mértékű víznyomásnak legyen kitéve. A másik trükk, amikor bizalomgerjesztő kinézetet kölcsönöznek a szerelvénynek, csak éppen az ötvözet összetevői nem olyan receptúra alapján kerültek megválasztásra, hogy az tartós felhasználást tegyen lehetővé. Ezekben az esetekben jellemzően fél és két év működés után (ennek ideje nagyban függ a víz összetételétől, kémhatásától, oldott ásványianyag-tartalmától stb.) az összetevők közül legtöbbször a cink kiválik az anyagból, melynek hiányában a szeleptest elveszíti szilárdságát és terhelhetőségét, és a kiszerelt szerelvény puszta kézzel morzsolható lesz.

Az említett „költségoptimalizáló módszerek” hirtelen törést eredményeznek előbb vagy utóbb, és az elinduló repedés terjedése olyan gyorsan történik, hogy mire a meglepett tulajdonosok felocsúdnak, addigra a szerelvények lepattannak a falról, és elöntik vízzel a lakást vagy házat.

Ezek mellett sajnos sok a probléma a hamisítványokkal is, amiket igyekeznek „névvel” eladni, de a legtöbb esetben garantált a negatív végeredmény. Az eddig említett problémák nemcsak a sarokszelepeket érintik, hanem a legtöbb esetben egyéb sárgarézből készült épületgépészeti szerelvényeket is.

 

Szeleporsók és tömítések minősége

Jellemző probléma, amikor a sarok-szeleptestnek sikerül a szükséges és elégséges feltételeket teljesíteni, de a benne található szeleporsónak vagy a tömítésnek már nem. Jómagam is beszéltem olyan szerelővel, aki beszerelte a megbízó által vásárolt szelepet, majd amikor elkezdte azt kinyitni, csak a szemüvegének és az égieknek köszönhette, hogy nem veszítette el látását, ugyanis az 5 bar hatására kivágódott a rossz minőségű réz szeleporsó.

Mindehhez képest az elázás és a vizes munkásruha átcserélése inkább tanulságos volt, mind kellemetlen.

 

gyors számítás

Végezzünk egy gyors számítást arra vonatkozóan, hogy körülbelül milyen nagyságrendet lehet spórolni – komoly kockázatok árán – egy átlagos lakáshoz való sarokszelepek megvásárlásakor. Egy átlagos villanybojleres HMV-előállítással rendelkező lakásban található két mosdó, egy mosogató, egy tartályos WC és egy mosógép, de a változó igényekre való tekintettel számoljunk még egy mosogatógépet is ide. Ez azt jelenti, hogy szükség van kb. 10 darab sarokszelepre. Amikor egy átlagfogyasztó betér egy boltba, azt tapasztalhatja, hogy a vas-műszaki, a szerelvényboltokban és a barkácsáruházakban (szerencsére egy magára valamit adó szakbolt nem hajlandó ilyesmit árulni) árusított, sarokszelepnek látszó tárgyak körülbelül 650 forinttól indulnak, míg egy gyártói garanciával és felelősségbiztosítással rendelkező, normális minőségű szerelvényt körülbelül 950-1300 forint között lehet megvásárolni. Ezekből a számokból látható, hogy a 10 darab szelepen meg lehet spórolni kb. 3000-6000 forintot, ami a kiküszöbölt veszély mértékéhez viszonyítva csekélynek mondható. Találkoztam olyan édesapával, aki egy tízemeletes tömbházban lakott, és amíg reggel elvitte a kisfiát az óvodába, a negyedórán át tartó szivárgással még a két alsó szomszédját is eláztatta, ami után árulni kényszerült mindenét, hogy a szomszédokat részlegesen kártalaníthassa, mivel a társasházak 30 százaléka nem rendelkezik biztosítással az ilyen esetek rendezésére.

 

 

Szelepbetétek, gumigyűrűk, tömítések (jellemző problémák)

Jellemzők a beremegő szelepbetétek, melyek hangját mindenhova elviszi a csővezetékhálózat, és általában „csak” akusztikai problémának indul, ami idővel a tömítés kikopását és ismételt szivárgást eredményez. Szintén gyakran előfordul a silányabb minőségű szerelvényeknél, hogy a gumigyűrű elmozdul, vagy esetleg le is válik a helyéről. A sarokszelepeknél mindig oda kell figyelni a helyes folyási irányra, ellenkező esetben ez a tömítések megrongálódásához vezethet, még a jobb minőségű szerelvények esetében is.

A silány minőségű szerelvények menet- kialakításaira is sok a panasz, mivel azokra az esetek többségében nem lehet semmit biztonságosan csatlakoztatni, illetve elnyírják a gumiból készült lapos tömítéseket. A menetárkok és kifutások helytelen kialakításai is tetézik a rossz minőségű nyersanyagok miatt fennálló veszélyeket.

Frekventált problémának mondhatók a letöredező és utólag pótolhatatlan műanyag fogantyúk a nem megfelelően megválasztott szerelvényeknél, de szerencsére egyes gyártók már készítenek sarokcsapokat és -szelepeket, melyek tökéletes működése és hosszú élettartama még kemény víznél is garantált, illetve a szakemberek által nagyra becsült módon fémfogantyúval szerelt modellek is léteznek.

 

Az éjszaka leple alatt

A felsorolt meghibásodások legnagyobb hátulütője, hogy legtöbbször éjszaka következnek be, annak ellenére, hogy ilyenkor a legkisebb a vízelvétel, viszont ekkor a legnagyobb a nyomás a hálózatban. Fontos megemlíteni, hogy a régi típusú nyomóöblítéses WC-öblítőszelepek – és a gyengébb minőségű karos csaptelepek is – nagyban hozzájárulnak a szerelvényeken jelentkező kifáradásos törések kialakulásához, mivel az öblítést követő lezárás pillanatában komoly nyomásütést okoznak.

 

Egy kis tudatosság

Nagymértékben csökkenthető lenne otthonunkban a bekövetkező ázásos káresetek előfordulása, ha évente kétszer végigmennének a fogyasztók a falsíkon kívül szerelt ivóvíz és fűtési víz csőszakaszain, és szemrevételezéssel, illetve az elzáró szerelvények megmozgatásával biztosítanák magukat arról, hogy azok egy esetleges „vészhelyzetben” is képesek lesznek ellátni funkciójukat.

Fontosnak megemlíteni, hogy a sarokszelepeket 95 százalékban flexibilis csővel csatlakoztatják a vízfogyasztókhoz, azonban nem szabad elfelejteni, hogy még a használható minőségű flexibilis bekötőcsövek többségét is kb. 5 év működésre tervezték, ezután ajánlott kicserélni őket, még mielőtt az vitathatatlanul szükséges lenne.

Sajnálatos módon a felújítások és átalakítások során rendre kiiktatják a padlóösszefolyókat és küszöböket, melyek használatával szintén nagymértékben csökkenthetők lennének egy esetleges vízszivárgás miatti utómunkálatok és bosszúságaik.

A legjobb megoldás egy mágnesszelep használata a vízóraaknában, amelyet egyszerűen egy fali kapcsolóval vagy épületfelügyeleti rendszernél az automatikáról vezérelhetünk, így kiküszöbölhető otthonunk elázásának lehetősége távollétünk során.

 

olcsósítás avagy rezsinövelés épületgépészeti eszközökkel

Sokat emlegettük, emlegetjük, hogy a magyar iparos azért jobb például német kollégájánál, mert míg az utóbbi betű szerint ragaszkodva feladatához, ha probléma akad, megáll, és széttárja a kezét, addig hazánkfia kreatívan megoldja azt. Sajnos a kreativitás sokszor átcsap negativitásba.