Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hőkamerák az épületgépészetben III.

2014/4. lapszám | Koczka Péter |  2360 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika az elmúlt évek során egyre inkább teret hódított az épületek energetikai vizsgálata terén szintúgy, mint az ipar számos területén. Jelen cikksorozat célja, hogy bemutassa, hol és hogyan használható a hőkamera az épületgépész szakemberek mindennapjaiban.

 

 

Egy jól működő fűtési rendszer optimális, a lehető legnagyobb hatásfokon történő működésének biztosításához elengedhetetlen, hogy a rendszer megfelelően legyen méretezve, valamint a megtermelt meleg víz az előállítás helyétől optimális keringetéssel jusson el a hőleadókhoz. A túl lassú keringtetés eredménye, hogy a radiátorok lassan melegszenek fel, vagyis a rendszer hatásfoka romlik, a túl gyors keringtetés esetén pedig nem tudnak megfelelően felmelegedni, és a rendszer hatásfoka szintén csökken. A rendszer beszabályozásakor a hőkamerás mérés jelentős mértékben hozzájárul a megfelelő hatásfok eléréséhez.

 

 

A termográfia segítségével egyszerűen meghatározhatók az előremenő és visszatérő csőhőmérsékletek. A radiátorok optimális hatásfokon történő működtetéséhez, típustól függően, biztosítani kell az ideális hőfoklépcsőt, ehhez pedig a megfelelő keringtetésen kívül az esetleges eltömődésektől is mentesíteni kell a rendszert. A radiátorok eltömődése esetén nemcsak direkt a hőleadó képesség csökken, hanem a hőfoklépcső eltolódása miatt romlik a fűtési rendszer hatásfoka is. Egy hőképpel azonnal felismerhető az esetleges hiba oka, és könnyen kimutatható, hogy a radiátor milyen eloszlásban adja le a hőenergiát, valamint a hőkép segítségével egyszerűen elmagyarázható az átmosás szükségessége.

A kazán hőcserélőjének esetleges eltömődése, a szivattyú állapota, valamint az elektromos csatlakozások is egyszerűen felülvizsgálhatók. A hőkamerás vizsgálat általában nem merül ki a helyszíni diagnosztikában és hibakeresésben, a hőképek rögzítésével az utólagos kiértékelésre, jegyzőkönyvezésre is lehetőség nyílik.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem