Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmatörténet

A falba rejtett WC-öblítő tartályok 50 éve

2014/4. lapszám | VGF&HKL online |  2677 |

Figylem! Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A falba rejtett WC-öblítő tartályok 50 éve

Az 1960-as évek nem csak a zene és az űrutazás történetében volt meghatározó korszak, ez az időszak egyben gyökeres változásokat hozott a lakóépületek építésében is. Ekkor jöttek divatba a nagyvonalú térmegoldások, a központi fűtés, a nagy ablakok és a gépesített konyhák. A változás szele az ekkoriban nagyon kicsi fürdőszobákban is érezhető volt.

A ′60-as évek elején a világ épületgépészeti technológiáját még mindig a súlyos ólom-, réz-, acél- és öntönvas csövek határozták meg, melyeket csavarozással, hegesztéssel vagy forrasztással kötöttek össze. A műanyagból készült termékeket többnyire gyenge minőségű és olcsó megoldásnak tartották. A WC-k legtöbbje talpon álló típus volt. Az igaz, hogy falra fuggesztett WC-csészéket is használtak, de csak ritkán és nagyon keveset, és természetesen csak akkor, ha a fal elég vastag volt. Mindkét esetben falon kívüli tartályokat vagy nyomószelepes öblítést alkalmaztak.

Hozzáadott érték a hozzáadott térben

Ez volt az az időszak, amikor az iparágban először előremutató döntést hoztak, és megkezdték a falba rejtett műanyag öblítőtartályok tömeggyártását. Az ötlet, hogy a WC-öblítési technológiát teljes egészében a fal mögé rejtsék, nem volt teljesen új, de nem volt igazán kipróbált technika. Az új, falba rejtett öblítőtartályt épp ezért nagyfokú kétkedéssel fogadták vízvezetékszerelő körökben. Mert mi történik, ha a falba épített tarlály egyszer csak kilyukad?

Ugyanakkor a falba rejtett tartály előnyei – különös tekintettel a megnövekedett helyre – ellenállhatatlannak bizonyultak. Ennek eredményeképp az újításra fogékony vízvezetékszerelők és épülettulajdonosok vállalták a kockázatot, és felszerelték az első falba rejtett tartályokat. Az évek során egyre több és több vízvezetékszerelő, építész és épületgépész tervező győződött meg a falba rejtett tartályok előnyeiről.

Nagy lehetőség az újításban

Mindig is fontos szempont volt, hogy a víz, a nyersanyagok és az energia felhasználása a lehető leggazdaságosabb módon történjen, ahogy a higiéniai megfontolások, mint példáuI az érintésmentes öblítés is egyre meghatározóbb tényezőkké váltak. A vásárlóktól érkező, fejlesztésekre vonatkozó javaslatok és visszajelzések számos eredménnyel jártak a múltban, és a jövőben is valószínűleg ez marad az irány. Ezért azt is izgatottan figyeljük, hogy hova fog fejlődni a falba rejtett tartály az előttünk álló 50 évben.

Trend a láthatáron

Nemsokára elérkezett a pillanat, amikor a gondolkodásmód alapvetően és visszafordíthatatlanul megváltozott az európai fürdőszobákban. A látható víz-, szennyvíz- és egyéb vezetékek ódivatúvá váltak, és eltűntek a fal mögött, így a fúrdőszobák sokkal rendezettebbnek és tisztábbnak tűntek. Ez a fejlesztés további lendületet kapott az 1980-as években a szárazépítésű falak megjelenésével.

A szagelszívó szerepe

A falba rejtett tartályok lehetőségei még korántsem merültek ki abban, hogy szinte minden szerelési helyzetben megfelelő, kifinomult szerelési technológiával, megbízható és víztakarékos kétmennyiséges öblítési és öblítés/stop funkcióval rendelkeznek, vagy hogy gyakorlatilag korlátlan az élettartamuk. Vegyük például a WC-ben található nemkívánatos szagokat. Ezek ott távolíthatók el leghatékonyabban, ahol keletkeznek, azaz a WC-csészében, és akkor, amikor használjuk a WC-t. A kellemetlen szagok keletkezésének helyéhez csak egy úton juthatunk el, mégpedig az öblítőcsövön keresztül, ami válasz arra, hogy miért került ismét középpontba a falba rejtett tartály, és kapott egy újabb szerepet a szagelszívásban.

Ma már többféle termék jellemzője az öblítőcsövön keresztül történő hatékony, gyakorlatilag zajmentes és környezetbarát szagelszívás. Jó tudni a lehetőségek tárházáról, hiszen a szagsemlegesítés a WC-kben egy nap ugyanolyan általánosan elterjedné válik, mint napjainkra a páraelszívók a tűzhelyek fólött.

Címkép: Egy gyártó termékfejlesztési laboratóriuma az 196O-as években, különbözó falba rejtett és falon kívüli tartályokkal. Akkoriban még általános volt a tartályok magasra szerelése.

WC