Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mérnök úr!

Szilágyi László Szilágyi László |  8504

A mérnökök társadalmi megítélése és szerepe sokat változott az elmúlt évszázadban. Régen a mérnök „mérnök úr” megszólítást kapott, mára méltatlanul lekerül az úr a megszólításból, pedig még nagyobb szerepe és jelentősége van a minőségi terveknek és tervezői szolgáltatásoknak, mint egykoron. A magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnökével, Nagy Gyulával beszélgettünk a mérnöktársadalomról és egyéb műhelytitkokról.

A levegő-víz hőszivattyúk üzemi tapasztalatai Ausztriában

Chiovini György |  1229
2 3 (1)

Ausztriában, ezen belül Vorarlberg tartományban növekvő számban építenek be mind az új lakóépületekbe, mind lakásfelújítás során levegő-víz hőszivattyúkat. A tartományi kormányzat megbízta a dornbirni székhelyű Energieinstitut Vorarlberget egy tanulmány elkészítésével. A feladatuk családi házakba beépített levegős hőszivattyúk gazdaságosságának értékelése volt. Mérték és rögzítették a berendezések műszaki-gazdasági jellemzőit, hogy ezekből meghatározzák a gazdaságosság legfőbb mutatószámát, az éves munkaszámot, SCOP-értéket. (Az eredeti dokumentumban JAZ, azaz Jahresarbeitszahl.)

Az előny maradt, a felhasználás megváltozott

Többrétegű műanyag csövek alkalmazása ma, illetve tizenkilenc évvel ezelőtt

Erdősi Csaba Kugler Géza |  743
1

Lapunk első évfolyamának legelső számában, 2000 áprilisában egyebek mellett a több rétegű műanyag csövekről közöltünk szakcikket. Általában mutattuk be az akkor újdonságnak, ma már bevettnek számító technológiát, s most régi írásunkra visszatekintve azt tekintjük át, hogy a gyártási technológiában, a felhasználás módjában, az illesztési módszerekben mi változott az elmúlt csaknem 19 év alatt, s mi az, ami az állandóságot képviseli. Ebben akkori szerzőnk (Kugler Géza – a szerk.) volt ismét a segítségünkre.

Az igényes fürdőszoba

Lantos Tivadar |  7115

A fürdőszoba mára már központi helyiségévé vált a lakásnak. Ott kezdjük, és ott is fejezzük be a napunkat, nem mindegy hát, hogyan funkcionál ez a helyiség. Az esztétikum mellett a megfelelően kivitelezett, minőségi anyagokból épített gépészet is fontos.

Nem akar fizetni a biztosító

Villám dolgozta meg a furánflex kéményt

Lantos Tivadar Bokor András |  2342
2 5 (2)

Gyakran évekig fizetjük a biztosítóknak a havi díjat, annak reményében, ha káresemény következik be, megtérítik a veszteségeinket. Ha megtérítik! Találkoztunk már „körmönfont” szerződésekkel, jogi kiskapukkal, szakértői kifogásokkal, melyekkel megpróbál a biztosító kibújni a fizetési kötelezettségei alól. A villámcsapások által okozott anyagi károkat az egyik legnehezebb rendezni. Hogy mit csinált a furánnal a villám? Következő tanulságos történetünkből kiderül.

Gondolatok az időszakos fűtéscsökkentésről

Chiovini György |  706
1

A fűtés feladata az épület hőveszteségének pótlása. Ha a bevitt hőmennyiség azonos a hőveszteséggel, az épületben, fűtött helyiségben állandó hőmérséklet tartható. Ezt úgy választjuk meg, hogy komfortos legyen a hőérzetünk. Ez az egyik és egyben a legfontosabb szempont.Van egy másik szempont is. Takarékoskodjunk, ne költsünk többet a fűtésre a valóban szükségesnél. Természetesen nem úgy, hogy engedünk a komfortból.

A láthatatlan gázvezeték

Megfelelő technológiával nyugodtan vezethetjük falban is a csövet

Dávid Sándor |  7681
4 4.5 (2)

Napjainkban a vezetékes gázszolgáltatás előnyeit élvezzük lakásunk, házunk fűtésénél, használatimelegvíz-készítésnél és főzésnél. Ami ma megszokott és elvárt, az néhány évtizede még nagy luxusnak számított. A technológia a csővezetékek beépítésének szabályait is megváltoztatta.

Így hőszivattyúztok ti II.

Kardos Ferenc |  967
2 5 (1)

Egyre több hőszivattyút helyeznek üzembe annak reményében, hogy új, korszerű, költséghatékonyabb technológia költözzön a lakásba. A rossz kivitelezés, a nem átgondolt tervezés viszont alapjában ingathatja meg az új technológia iránti bizalmat. Az alábbiakban egy félresikerült hőszivattyús kivitelezés tanulságait elemezzük.

Áprilisban jön a 10. Hungarotherm

Támogatott cikk |  802

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, az otthonteremtés legnagyobb kiállítása, a CONSTRUMA-csokor 2019-ben április 3–7. között kínál újabb lehetőséget az építőipar, épületgépészet és lakberendezési szakma szereplőinek a bemutatkozásra, újdonságaik felvonultatására a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezésre kerülő és az idén már 10. alkalommal sorra kerülő HUNGAROTHERM is tagja e csokornak, így még erőteljesebb szakmai részvétel várható látogatói oldalról.

Kb. 25 kW-os faelgázosító kazánok

Áttekintő táblázat

VGF online |  1401
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Okos vízlágyítók a gyakorlatban

Erdősi Csaba Czire Attila |  810

Számos előnnyel jár, ha a háztartási rendszereink állapotáról, működéséről akkor is tudunk, ha nem vagyunk éppen otthon. Ezeket a berendezéseket szükség esetén távolról is irányíthatjuk, ráadásul figyelmeztetnek, ha valami rendellenesség történt, vagy karbantartási, feltöltési időszak közeleg. Az új generációs berendezések az ipari felhasználók figyelmét is felkeltették.

Csőszerelés: nem elég, ha jó, szép is legyen!

Szilvási-Kassai Eszter Kassai Eszter |  784
1

A csőszerelésre sokan még mindig úgy tekintenek a szakmában, hogy a jó kivitelezés a lényeg, ám arra, hogy esztétikailag a végeredmény milyen képet mutat, nem fektetnek nagy hangsúlyt. Napjainkban azonban a precizitás követelménye minden ágazatra, minden munkafolyamatra kiterjedt, s ahogy az okmányirodában is azt várjuk az ügyfelekkel foglalkozóktól, hogy pontosan vigyék fel adatainkat, úgy az épületgépészeti munkák esetében is alapvető elvárássá vált a tökéletes kivitelezés. Ebbe pedig nem tartoznak bele a ferde, girbegurba vagy piszkos megoldások.

Vaillant termékújdonságok 2019-ben

Támogatott cikk |  953
1

A HVAC szegmens egyik meghatározó vállalataként a Vaillant Csoport minden évben számos termékújdonsággal rukkol elő, amelyek közül több berendezés később a márka leányvállalatain keresztül a célpiacokon is megjelenik ott, ahol erre a vevői igények teret adnak.

Céges autók a vállalkozók szolgálatában

Lantos Tivadar |  833

A céges kocsi ma már szinte nélkülözhetetlen a vállalkozások életében. Ami egykoron még a nagyvállalati vezérek kiváltsága volt, ma már hétköznapi munkaeszköz. Annak jártunk utána, hogy mit kell tudni a KKV-szektor résztvevőinek, és hogyan lehet spórolni a céges autózáson.

Króm fémfelületek tisztítása

Simon Andrea |  7687

Ma már az intelligens funkciók és a design mellett a könnyű tisztíthatóság is a modern fürdőszoba alapkövetelményei közé tartozik. Ám hiába a leghatékonyabb és leggyorsabb hatóidejű vízkőoldó: a krómfelület újszerű megjelenése hamar odalesz, kopottá és karcossá válik, a víz pedig nem egyenletesen folyik a kifolyóból. Rendszeres és szakszerű tisztítással mindez könnyen megelőzhető.

Energiagazdálkodás a Nyírő Gyula Kórházban

Lantos Tivadar |  649
1

Jelentős energiamegtakarítást ért el a Nyírő Gyula Kórház egy innovatív energiafelhasználást optimalizáló rendszer alkalmazásával. A tapasztalat szerint 10–30%-os lehet a nyereség, a beruházás a megtakarításból finanszírozható.

Reklamációkezelés a kommunikáció feketeöves mesterétől

Szilágyi László Szilágyi László |  734
1 5 (1)

Csak azok hibáznak, akik dolgoznak – szól a közhely, de mint minden közhelynek, ennek is van valóságtartalma. Aki sok munkát vállal, sok megrendelővel áll kapcsolatban és ráadásul még alkalmazottai, kollégái is vannak, számtalanszor találkozik reklamációval. És nem mindegy, hogyan kezeljük azt.

Acetiléngázt fejlesztő készülékek

Feszt Ferenc Árpád |  7203

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal az acetiléngázt fejlesztő készülékeket mutatjuk be. Ezeket a berendezéseket ma már nem, vagy csak igen korlátozott körben használjuk. A barlangászok felszerelései között ugyanakkor még megtalálható a karbidlámpa.

Légtechnikai csövek illesztése

Kiss Csaba |  7302

Egy igazán komfortos, modern épület – legyen szó irodáról, üzemcsarnokról, közösségi térről, szállodáról vagy lakóotthonról – ma már nem képzelhető el megfelelő légtechnikai rendszer nélkül. Az optimális működés kulcsa a megfelelő tervezés és a szakszerű kivitelezés. Az utóbbihoz elengedhetetlen a légtechnikai csövek megfelelő, légtömör illesztése.

Komfort egyszerűen

Gipszkartonba integrált fűtő-hűtőpanelek alkalmazása

Erdősi Csaba |  7192
1 4 (1)

A fal vagy a mennyezet felületének temperálása komfortos formája a fűtés-hűtésnek, hiszen nem kelt huzatot, nem lebegteti a port, csendes, gazdaságos és láthatatlan. A gipszkartonba integrált rendszerek utólagosan is könnyen és gyorsan kialakíthatóak. Beépítésük ésszerű és gazdaságilag is indokolt olyan esetekben, például tetőtér-beépítésnél, ahol szükség van hűtésre, és amúgy is gipszkartonozni kell.

HMV-hőszivattyúk

Összehasonlító táblázat

VGF online |  7265

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Ideiglenes telepítésű jégpályák

Medgyesi Tamás |  7344

Nem is annyira régen sok helyütt még úgy készült az ideiglenes jégpálya, hogy fellocsolták az iskolaudvart vagy a sportpályát – aztán vagy sikerült a mutatvány, vagy nem. A sűrűn és gyorsan lefektethető csőrendszereknek hála ma már biztosra mehet, aki jégpályát szeretne varázsolni egy eredendően egyéb funkciójú területre. A városok terein korcsolyázó gyermekek és felnőttek látványa – kis túlzással – a téli utcakép részévé vált.

Komfort és utcakép

A klímaberendezések kültéri egységeinek elhelyezési szabályai

Erdősi Csaba |  7238

A tavasz közeledtével ügyfelek rohama zúdul a klímaszerelő cégekre. Bár egy split rendszerű klíma felszerelése általában gyors és egyszerű feladat, olykor nehézségekkel kell megbirkóznia kivitelezőnek és tulajdonosnak egyaránt, ha minden szabálynak meg akar felelni. Ebből a szempontból neuralgikus pont lehet a kültéri egységek elhelyezése, hiszen az országos rendeleteken túl a helyi előírásokat, a társasházi törvényvonatkozó passzusait, sőt, a lakóközösség szervezeti, működési szabályait is figyelembe kell venni a berendezés helyének megválasztásakor.

Amikor már elviselhetetlen a zaj

Lantos Tivadar |  1186

A kelleténél zajosabb berendezés, például egy split klíma, akár örökre tönkre teheti a jószomszédi viszonyt. Összeállításunkban a zajterhelésnek, az ezzel kapcsolatos bírságoknak és tudnivalóknak jártunk utána.

Hőszivattyú: kulcsfontosságú a szakszerű munka

A vásárló kívánságait gyakran csak az optimális működés kárára lehet teljesíteni

Lantos Tivadar |  874
1 5 (1)

A világon egyre népszerűbbek a hőszivattyúk, egyes cégek kétszer annyi készüléket értékesítettek tavaly, mint 2017-ben. A hőszivattyús technológia ugyanakkor nagy felkészültséget igényel, és a megrendelések emelkedésével sokan követik el azt az alapvető hibát, hogy a vásárlók igényeihez alkalmazkodva a háttérbe szorítják a műszaki követelményekhez való szigorú ragaszkodást. Nézzük át, hogy milyen alapvetésekre kell figyelni egy telepítést, karbantartást végző szakembernek, illetve milyen információkat kell megosztania az építtetővel, beruházóval.