VGF szaklap

Amikor már elviselhetetlen a zaj

2019. március 4. | Lantos Tivadar |  48 | |

Amikor már elviselhetetlen a zaj

A kelleténél zajosabb berendezés, például egy split klíma, akár örökre tönkre teheti a jószomszédi viszonyt. Összeállításunkban a zajterhelésnek, az ezzel kapcsolatos bírságoknak és tudnivalóknak jártunk utána.

Mi is alapvetően a zaj?

A szakirodalom megfogalmazása szerint a zaj nem más, mint eltérő frekvenciájú és intenzitású zavaró jel összessége. A köznapi életben a kellemetlen hangokat, sőt a számunkra elviselhetetlen dallamokat is zajnak nevezzük. Léteznek olyan hangok, amelyek az egyik embert idegesítik, míg a másikat szórakoztatják. Szubjektív tehát a zajok megítélése. A gyakorlat azonban azt a zajszintet tekinti határértéknek, amely az emberek 85-90%-át zavarja. Mindennapjaink során a városok zajterhelése jelentős károsító hatást fejt ki. Az emberi fül csak 20 Hz és 20 kHz közötti hangokat hallja, nem minden frekvencián egyformán érzékeny. A decibel mint mérési egység csak egy adott frekvenciájú hangra érvényes. A szabványok szerint ez a frekvencia 1000 Hz. A valóságban két 40 dB-es hangot is meg tudunk különböztetni, különbözően hangosnak érzékelhetjük, ha különböző a hangok frekvenciája.

A zajforrások állandó vagy változó zajt keltenek. Az időben változó zaj nehezen jellemezhető, ezért ehelyett az egyenértékű zajszintet használják a zajvédelemmel foglalkozó szakemberek. Az egyenértékű zajszint a zajnak egy meghatározott időre vonatkoztatott átlagértéke, ez az érték megközelíti az ember szubjektív zajmegítélését. Mérése úgy történik, hogy folyamatosan figyelik a zajszintet, és a kiválasztott időre átlagolják az értékeket. A transzformátorok és közlekedési berendezések, egyes gépek zaja csak rövid ideig, pár századmásodpercig jelent zavaró hangot. Ha a fenti átlagolással számolnánk, pl. egy másodpercre átlagolunk, akkor nagyon alacsony zajszintet kapunk, hiszen csak egy pillanatig nagy a zaj, a továbbiakban csend van. Ez a típusú zaj is nagyon zavaró, az emberi fül számára ugyanis a rövid, de erőshanghatások is károsak. A két példából látható, hogy nemcsak a zaj átlaga, hanem csúcsértéke is fontos információt hordoz, mindkettőt mérni kell.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés