Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk március 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2008. október

Drága a földgáz!

 60 928

Drága a földgáz! cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Nyílt rendszerű kémény működése - nehezítve

 40 912
1

A nyílt rendszerű egyedi és gyűjtőkémény egy olyan örökségünk, amely sok munkát, költséget ró a velük kapcsolatba kerülőkre. Javításuk vagy kiváltásuk még évtizedekig foglalkoztatja mind a lakosságot, mind a kéményekkel foglalkozó műszaki és jogi szakembereket.

Kéményseprői felelet

Kocsis Attila |  16 369

A VGF 2008/07-08. számában megjelent a „Kéményseprői kérdezz-felelek” című cikk négy – nevét is adó – szerző tollából. Négy szerkesztői kérdésre próbálkoztak választ adni, bizonyára legjobb tudásuk szerint.

Hőmennyiségmérés - választások

Várföldi Róbert |  26 817

A XXI. század embere napjainkban jóval komfortosabb körülmények között él, mint elődei bármikor. Egy kapcsoló felkattintásával lesz világos, egy esztétikus krómozott kar elfordításával folyik a kívánt hőfokú meleg vagy hideg víz, és gombnyomásra indul a fűtés vagy a hűtés. Különböző igényeinket kielégítő villamos vagy gépészeti berendezéseink ezeket a szolgáltatásokat a másik oldalon befektetett energia felhasználásával, átalakításával képesek kielégíteni.

A napkollektor és a pelletkályha

Kovács István |  123 494

Ma egy felkérés révén a pelletfűtés és a napkollektor egymáshoz való csatlakoztatásáról, illetve ennek előnyeiről szeretnék írni. Előrebocsátom, nem lesznek magasröptű szakmai számítások az írásban. Törekvésem az, hogy aki ma egy kicsit függetleníteni szeretné magát a gázárak alakulásából származó többletköltségektől, az kapjon némi gondolati támogatást.

A nyomáskülönbség- és térfogatáram-mérés céljai a a hidraulikai beszabályozásban

Vinkler Károly |  45 970
1

A korábbi cikkeink összefoglalásaként a hidraulikai beszabályozás során végzett nyomáskülönbség- és térfogatáram-mérés céljait és jelentőségét mutatjuk be.

Megújuló energiák: vélt vagy valós alternatíva?

Nyárády-Berzsenyi Győző |  30 500

Megújuló energiák: vélt vagy valós alternatíva? cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Hasznos gépek a konyhában

Ebergényiné D. Anikó |  39 081

Napjainkban a modern automata háztartási gépek figyelembe veszik a belsőépítészet, a dizájn és az életvezetés legújabb irányzatait, hogy a modern háziasszony szabadon oszthassa be idejét konyhájában. A következő írásban arról lesz szó, hogy milyen hely- és energiatakarékos eszközök építhetők a konyhákba.

Az épületgépészeti szigetelőanyagok története

Szabó Péter |  17 425

Milyen egyszerűnek is tűnik, bemenni egy szakboltba és kérni csőhéjat, fűtésre-vízre, hűtésre vagy ásványgyapotot! Talán el sem gondolkozunk azon, hogyan is fejlődött a mai szintre a technológia, miként szakosodtak az épületgépészeti szigetelőanyagok beépítési feladat szerint.

Síkkollektoros napenergia-hasznosítás gyakorlati tapasztalatai II.

 28 001

Az „Autonóm ház” című kutatási projekt kapcsán Debrecenben vizsgáljuk a napenergia-hasznosítás lehetőségeit, mégpedig egy komplex rendszer segítségével, melynek fő alkotóelemei a napenergia-hasznosítás tekintetében a síkkollektorok. A debreceni „Autonóm-ház” projekt során egy olyan napkollektoros rendszer tervezése volt a célunk, mely ellátja az irodaépület használati melegvíz-igényét, télen rásegít a fűtési rendszerre, nyáron pedig megoldható a termelt „plusz” napenergia tárolása, mivel a napenergia-hasznosítás egyik sarkalatos pontja a felhasználásig az energia tárolása.

Vákuumcsöves napkollektorok

 122 774

Vákuumcsöves napkollektorok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Természet-közeli csapadék- és szennyvízkezelési eljárások

Elek Edina |  53 212
1 4 (1)

Az utóbbi években a társadalmi-gazdasági változások, a rohamosan fejlődő technológiák, az urbanizáció stb. mind magukkal hoztak olyan, eddig ismeretlen jelenségeket, megoldásra váró feladatokat, amelyek cselekvésre késztetik a XXI. század emberét. Ezek közé a feladatok közé tartozik a települések csapadékvizeinek és szennyvizeinek elvezetése, gazdaságos és környezetbarát elhelyezése. További megoldandó feladatként jelentkezett az egyre csak növekvő arányú burkolt felületek nagysága, ahol természetesen a lefolyó víz számos forrásból származó szennyezettségével, s ezen szennyezések fenntartható módú kezelésével is számolni kell.

Kontár mestermunkák

 20 067

Kontár mestermunkák cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.