Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2015. december

CO-mérgezések vizsgálata

CO-mérgezések vizsgálata

Bognár Gábor |  8051

Cikkünkben arra világítunk rá konkrét példák segítségével, hogy szén-monoxid-feldúsulás, -mérgezés minden, nyitott égésterű készüléket üzemeltető lakótérben előfordulhat, nem csak műszaki, épületgépészeti hibák esetén, hanem az adott körülmények közötti legjobb technikai feltételek mellett is. Egy naplózásra is képes CO-vészjelző remek eszköz lenne arra, hogy a hatóságok és a szakma feltérképezzék a CO-mérgezések körülményeit, és ne csak találgassanak utólag.

A debreceni kereskedések mások

A debreceni kereskedések mások

Veresegyházi Béla |  1259

Vagy én vagyok más, mint Lantos Tivadar kollégám, aki egy szelíd, kedves ember, jóval magasabb fokú toleranciával, elfogadással, mint amivel én rendelkezem. Talán nem is ártott a váltás – kollégám személyleírását lehet, hogy már körbeküldték az országban… Egy szónak is száz a vége; míg Tivadar idén inkább csak pozitív benyomásokkal gazdagodott az épületgépészeti kereskedésekben addig én Debrecenben inkább negatívakkal.

Okostermosztát modulációs égőüzemmel

Okostermosztát modulációs égőüzemmel

Fördős Norbert |  10 279
1

A VGF szaklap korábbi lapszámaiban, illetve online felületein az utóbbi hónapokban kaptak egyre nagyobb teret, valamint bemutatkozási lehetőséget a különböző gyártmányú és tudású úgynevezett okostermosztátok. Jelen cikkünkkel egy újabb, már a hazai piacon is kapható résztvevő alapvető jellemzőinek bemutatásával szeretnénk bővíteni a rendelkezésre álló palettát, valamint az ahhoz kapcsolódó technikai hátteret.

Szivattyúk hatékonyságának növelése

Szivattyúk hatékonyságának növelése

Lantos Tivadar |  2129
1 4 (1)

A szivattyútechnológia az elmúlt években jelentősen átalakult. Villamos szempontból a készülékekben ma már nem lehet szabályozatlan aszinkronmotorokat használni, az új direktíváknak megfelelően frekvenciaváltókat is be kell építeni, vagy más, hatékonyabb technológiát kell alkalmazni. Gépészeti szempontból a lapátszögek, járókerekek kialakítása változott.

Öt újabb, tüzelőberendezésekre vonatkozó ErP rendeletet hirdettek ki

Öt újabb, tüzelőberendezésekre vonatkozó ErP rendeletet hirdettek ki

Fazakas Miklós |  2294

A LOT1 és LOT2 termékcsoportba tartozó gázkazánokra és gázüzemű víz-melegítő készülékekre vonatkozó EU-előírásokat 2015. szeptember 26-tól már alkalmazni kell. Ebben a termékcsoportban a felállítási helyiség felé leadott hőt a szezonális hatásfok számítása során veszteségnek kell tekinteni.

Helytakarékos szifon

Helytakarékos szifon

Schwarczkopf Róbert |  9441
1 5 (1)

Tudjuk, az univerzális dolgok nem mindig jók, mint ahogy például a négy évszakos autógumik sem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, de ez esetben teljesen más a helyzet. Számtalan pluszelőnnyel rendelkezik az univerzális szifon egy hagyományossal szemben, de mégsem flexibilis cső (nem egy kézzel szifonformára alakított bordáscső, amely könnyen az alakját veszítheti, kinyúlik, lerakódik benne a szennyeződés, melynek következménye lehet egy dugulás), aminek egyetlen előnye, hogy olcsó.

ErP a Boschnál

ErP a Boschnál

Támogatott cikk |  8349

Gerd Vrieling, a Kelet-Adriai Régió értékesítési igazgatója, magyarországi üzletágvezetője elmondja, mit jelent az ErP a Bosch Termotechnika számára.

100 °C-os forró víz egy gombnyomásra

100 °C-os forró víz egy gombnyomásra

Lantos Tivadar |  2405
1 5 (1)

A legkülönfélébb vízmelegítőkkel találkozhatunk az épületgépész szakma berkein belül; van elektromos, gázos, átfolyós, bojler. Ezek közül léteznek jobb és rosszabb minőségűek, használhatók és teljesen használhatatlanok is. Egy Hollandiában gyártott terméken keresztül vizsgáljuk meg, melyek a forró víz előállítására képes berendezések ismérvei.

Interneten a silány minőségű szén-monoxid-érzékelők

Interneten a silány minőségű szén-monoxid-érzékelők

 4792
1

A VGF 2013-ban kezdett behatóbban foglalkozni a szén-monoxid-érzékelők piacával, az akkor tapasztalt lesújtó teszteredmények hatására felfigyelt a témára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is, és beindult a gépezet.

Kandallók, tűzhelyek és a levegő

Kandallók, tűzhelyek és a levegő

Chiovini György |  9847
2

A különféle tüzelőberendezések egykor a lakások nélkülözhetetlen tartozékai voltak. Ma nincs akadálya, hogy az ételkészítés, fűtés, vízmelegítés mind villamos energiával, villamos készülékekkel történjen. Azonban előnyeik miatt, esetleg kényszerből, sőt akár divatból is, ma is nagyon sok lakásban van tűzhely, kazán, kályha, kandalló. Ennek kényszerű velejárója a keletkező égéstermék eltávolítása, vagy közvetlenül, kéményen keresztül a szabadba vezetve, vagy a helyiség megfelelő szellőztetésével.

Zsákutca vagy lehetőség: körkép a „zöld” energiaforrásokról

Zsákutca vagy lehetőség: körkép a „zöld” energiaforrásokról

Lantos Tivadar |  1893

Néhány éve, évtizede még a hőszivattyú (köznapi alkalmazása) is a fikció kategóriájába tartozott. Mára azonban komolyan kell venni, egyre több hőszivattyút építenek be a korszerű épületekbe, amelyek jó hatásfokkal, energiatakarékosan, nem mellesleg megtérülően üzemelnek. Ma is számos újdonság létezik. Stirling-motor, zeolitos kazán, sűrített levegős tároló stb. – a kérdés az, vajon sikeres lesz-e valamelyik?

Épületgépészeti fertőzésmegelőzés a szaniterhelyiségekben

Épületgépészeti fertőzésmegelőzés a szaniterhelyiségekben

 1901
1 5 (1)

A korszerű épületgépészeti technikák megkövetelik, hogy a szerelvények higiénikusak is legyenek. A fertőzés veszélye fennáll minden nyilvános és ipari szaniterhelyiségben, éppen ezért olyan készülékeket választani, amelyek teljesíteni tudják az alapvető tisztasági normákat.

Egykezes kézi és hidraulikus csőhajlítók

Egykezes kézi és hidraulikus csőhajlítók

Áttekintő táblázat

 1628

A REMS, a RIDGID és a Rothenberger egy-egy kézi és hidraulikus szerszámát hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A vezetékes földgázzal üzemelő készülékek tüzeléstechnikája

A vezetékes földgázzal üzemelő készülékek tüzeléstechnikája

Stiebel József |  7630

Újsághír: „A magyar gázfelhasználás mintegy 40 %-a Ausztria felől érkezik”. Ez sok kérdést felvet, de máris megnyugtatnak, hogy ezen a gázmennyiség is nagyrészt orosz gázt tartalmaz. Tekintettel azonban az Európa nyugati részén kiépített vezetékhálózatra, az tartalmazhat akár holland, algériai, norvég stb. gázt is.

Az orosz gáz térvesztése Európában

Az orosz gáz térvesztése Európában

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XIII.

Dobai Gábor |  1967

Az elmúlt évtizedek megszilárdult attitűdjei szerint Kelet-Közép-Európába földgáz csak keletről érkezhet. A szocializmus idejéből ránk maradt közhellyel élve ez történelmileg így alakult ki. Egyszerűen arrafelé található hozzánk legközelebb nagy mennyiségű földgáz. Ráadásul a gázvezetékeket, ha már egyszer kiépítették őket, nem lehet, illetve nem érdemes csak úgy átrakni máshova.

Új, környezetbarát, alacsony GWP potenciálú hűtőközegek

Új, környezetbarát, alacsony GWP potenciálú hűtőközegek

Varga Csaba |  2479

A hűtéstechnikában évtizedek óta használunk hűtőközegeket, de az évek során kiderült, hogy olyan, a környezetünkre káros mellékhatásaik vannak, hogy mindenképp korlátozni kell a felhasznált mennyiséget, illetve új hűtőközegeket kell alkalmazni.

Precíziós klimatizálás

Precíziós klimatizálás

Horváth Gábor |  8980

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a precíziós klímaszekrényeket IT, telefon- és Internet-központok, különféle adatfeldolgozók szervertermeinek légkondicionálásánál (szándékosan nem csak hűtést írtam) használjuk, melyekre a hőterhelés igen nagy koncentrációja jellemező, de előfordul más jellegű technológiai felhasználás, pl. mérőszobák, laboratóriumok, ipari csarnokok, transzformátor- és kapcsolószekrény-termek stb. kondicionálása is.

Mélyhűtés akár –60 °C-ig abszorpciós berendezésekkel

Mélyhűtés akár –60 °C-ig abszorpciós berendezésekkel

Varga péter |  1878
1 4 (1)

Az abszorpciós hűtés már évtizedek óta létezik, leginkább ipari létesítmények tekintetében számottevő az alkalmazása. Az elmúlt évszázad második felében inkább a kompresszoros hűtők terjedtek el, hiszen a villamos energia olcsó volt, így nem érte meg a befektetést. Sajnos csak sokkal később eszméltünk rá, hogy a villamos energiával működtetett hűtőrendszerek kétszeresen is környezetszennyezők; először is az elektromos áram előállításakor a hőerőművekben nagyon nagy százalékban jön létre veszteség, másodszor pedig a hűtőfolyadék, vagyis a hőszállító anyagként alkalmazott közeg roppant káros az ózonpajzsra.

Kb. 50 kW-os kültéri kompakt folyadékhűtők

Kb. 50 kW-os kültéri kompakt folyadékhűtők

Összehasonlító táblázat

VGF online |  1643

12 készülék, az Aermec, az ATC, a BlueBox, a CLINT, a Galletti, a Hidros, a Lennox, az RC Group, a Rhoss, a Trane, az Unical és az UNTES egy-egy típusának jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Folyadékhűtők telepítése és üzembe helyezése

Folyadékhűtők telepítése és üzembe helyezése

Hogy ne legyen baki

Lantos Tivadar |  1574

Nagyteljesítményű hűtőgépek telepítése, szakszerű beüzemelése nem egyszerű feladat. Számos buktató létezik, amelyek villámgyorsan tönkretehetik a készüléket, milliós károkat okozva az üzembe helyezőknek. Karda Istvánnal, a Columbus szakemberével beszélgettünk a leggyakrabban előforduló hibákról, valamint a szakszerű munkavégzésről.

Nálunk szigorúbb a hűtős szakma szabályozása?

Nálunk szigorúbb a hűtős szakma szabályozása?

Lantos Tivadar |  1213

A klímás szakma területén az adminisztrációs terhek egyre csak sokasodnak. ADR, regisztráció, kötelező tanfolyamok, ÁNTSZ stb., még leírni is sok, hogy mi mindennek kell megfelelnie egy szakembernek. Az 517/2014/EU rendelet fényében vizsgáljuk meg, hol tartunk most, és mi a helyzet a környező országokban. Erről beszélgettünk Várkonyi Nándorral, a HKVSZ főtitkárával. Elöljáróban annyit: ezen a területen igencsak túlbuzgók vagyunk!