Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ErP a Boschnál

2015/12. lapszám | támogatott cikk |  9212 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

ErP a Boschnál

Gerd Vrieling, a Kelet-Adriai Régió értékesítési igazgatója, magyarországi üzletágvezetője elmondja, mit jelent az ErP a Bosch Termotechnika számára.

Gépészmérnöki és tanulmányai után kezdett el dolgozni a Bosch Termotechnika üzletágánál Hollandiában. Hollandiai, spanyolországi, egyesült királysági és németországi pályafutása után 2012-ben a termotechnika üzletág délkelet-európai régiójának értékesítési vezetője lett és annak budapesti székhelyén kezdte meg munkáját.
www.bosch-climate.hu/erp

VGF. Mit jelent az Ökodizájn Irányelv a fűtési piac számára?

G.V. Ez az első alkalom, hogy egész Európára nézve konzekvens és mondhatni kihívást jelentő minimumkövetelményeket állítanak a helyiségfűtő és vízmelegítő berendezések hatékonysága elé. Az Európai Unió legtöbb országában nagy hatást gyakorol a szabályozás a piacra és a versenyhelyzetre. Számunkra talán eddig ez a legfontosabb változás a fűtési és meleg-vízkészítési technológiák piacán. Szerencsére más piacokon már láttunk ilyen technológiaváltást, az ott szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy a kivitelezőket még jobban támogassuk az átállás során.

VGF. Mik az első tapasztalatok szeptember 26-a után?

G.V. A magyar piacon voltak nehézségek a bevezetés kapcsán, de nagyon örülünk neki, hogy az iparág és a hatóságok közös erőfeszítésével olyan megoldás született, mely segíti a magyar piac új követelményekre való egyszerűbb átállását. Mi, mint Bosch Termotechnika, Európa piacvezető kondenzációs kazángyártója, igyekeztünk az utóbbi egy évben minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy felkészítsük a piacot a változásra. A kivitelezőknek egy országos turné keretén belül tartottunk ErP képzést. Igyekeztünk minden fórumon kommunikálni, kereskedelmi partnereinket is felkészíteni. Ennek egy kiemelkedő példája a szeptemberben megrendezett ErP konferencia, melyen 3 előadással is megjelentünk. Továbbá, hogy partnereink munkáját megkönnyítsük, már elérhető Bosch és Buderus honlapunkon is a hatékonyságszámító szoftverünk, amelynek segítségével percek alatt kiszámolhatjuk a kívánt rendszer hatékonyságát. Év végén elérhető lesz a rendszerárlistánk is, melyben előre megadott rendszerek találhatók hatékonysági osztálylyal. Kivitelező partnereink támogatására elindítottuk hűségprogramunkat, melynek lényege, hogy vásárlásukért folyamatosan értékes ajándékokkal jutalmazzuk őket, erről bővebb információ a www.boschfutes.hu weboldalon érhető el. 

VGF. Milyen új termékekkel készült a Bosch Termotechnika az ErP-re?

G.V. Először is meglévő termékeink nagy részét korszerűsítettük energiahatékony szivattyúval. Többek között bemutattuk a Bosch Condens 2500 W-t, mely egy nagyon jó ár/érték arányú készülék, széles modulációs tartománnyal és beépített időjáráskövető szabályozóval, mindamellett, hogy mindenben megfelel az ErP kihívásainak. Buderus oldalon megjelentünk a frankfurti ISH-n bemutatott üvegdizájnú kazánnal, a GB172 i-vel, amellyel, bízunk benne, a végfelhasználók számára is érdekessé tudjuk tenni a fűtéstechnikát. Továbbá hamarosan piacra kerül új, szélesebb választékot kínáló elektromos vízmelegítő-családunk, a Tronic 1000-8000. Év végén bevezetünk egy új szabályozó generációt, tovább bővítjük az okostelefonos vezérlési lehetőségeket és bár jelenleg az ErP által nem érintett, de a magas hatásfok jegyében forgalomba hozott Solid 6000 W faelgázosító kazánunk is kapható már.

BoschErPInterjú