Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Interneten a silány minőségű szén-monoxid-érzékelők

2015/12. lapszám | VGF&HKL online |  5309 |

Figylem! Ez a cikk 9 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Interneten a silány minőségű szén-monoxid-érzékelők

A VGF 2013-ban kezdett behatóbban foglalkozni a szén-monoxid-érzékelők piacával, az akkor tapasztalt lesújtó teszteredmények hatására felfigyelt a témára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is, és beindult a gépezet.

A hatóság végezte a dolgát: tájékoztatott, vizsgált, betiltott, visszahívott, negatív és pozitív listára tett termékeket. A szén-monoxid téma lett, a lakosság egyre tájékozottabb, csökken a halálos kimenetelű mérgezések száma. Minden rendben lenne?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2015. október elején azt nyilatkozta, hogy folytatja a vizsgálódásait a boltokban kapható szén-monoxid-érzékelők kapcsán, hát mi is szétnéztünk egy kicsit. Az épületgépészeti szakcégeknél már hiába keresgélünk olcsót, gagyit; a szakmájukat szerető kereskedők nem kockáztatják hírnevüket, vásárlóik életét egy kis extra haszonért. Náluk rég nincsen már a bóvliból. Más, nem szaküzletekben viszont nem a bóvli hiányzik, hanem az olcsó termék, azaz úgymond „felbruttósították” a gagyi árát, hogy az ár minőséget sugalljon! Az egyszerű üzenet így szólt: Az olcsó termék szinte biztos, hogy nem megbízható, a jó termék nagyjából 10 000 Ft körüli áron vagy e fölött kapható. Több sem kellett az egyszeri magyar vállalkozónak, megemelte az eddig 4000 Ft-ra tartott portéka árát 15 000-re, és beakciózta 9900-ért.

De jött a Fogyasztóvédelem, és levetette a polcokról a megbízhatatlannak ítélt termékeket, és megalkotta a szén-monoxid-mérők negatív listáját. Készült pozitív lista is, így elvben mindenki tudhatja, mi a jó és mi nem. Ahogy mondtuk, elvben: a listák megjelenésekor szerkesztőségünk kérdést intézett az NFH-hoz, azt firtatva, hogy miként kerülhetett fel látszólag ugyanaz a termék a pozitív és a negatív listára is. Válaszukban megnyugtattak bennünket, hogy a külső nem számít, a belső, a technológia más; nyilván egy másik márkanév és logó alatt az azonos burkolatú termék más alkatrészeket, technológiát és nem utolsósorban más szoftvert tartalmaz. Kérdésünkre, hogy erről meggyőződtek-e, a válasz „nem” volt, így akár az is történhetett, hogy a mégiscsak azonos termékek egyike működött, a másikuk nem.

Nos, elérkezett az újabb vizsgálat ideje, és bár nem tudhatjuk, hogy az NFH mintavételezési akcióját milyen profilú üzletekben végzi éppen, lássuk, mit találhat az internetes áruházakban egy laikus vásárló. Családunk biztonsága az első, üljünk gép elé, és írjuk be: „szén-monoxid ár". Az eredmény 148 000 találat. Kapóra jön az árösszehasonlító oldal, kukkantsunk bele!

Termékajánlatuk: Honeywell XC70. 55 webshopban kapható. Ez biztató, mert legalább ez a készülék eddig minden teszten bizonyított, a Honeywell termékei az NFH-nál is csak a pozitív listán vannak fent. De azért jobb szétnézni.
Kibontjuk a lehetőségeket: 142 találat. A legolcsóbb a traffipax boltban. Rákattintunk, az oldal nem található; hiba csúszott a rendszerbe. A második azonban már igazi találat: vilagitascenter.hu. A BRH-900 még nem került az NFH látókörébe, nincs rajta egyik listán sem.

Menjünk tovább! Meromuszerek.hu, típus nincs. Pont ugyanúgy néz ki, mint az előbbi, de mint azt tudjuk, elképzelhető, hogy teljesen más termékről van szó. Ezt sem vizsgálta még a hatóság. Következhet a LégszerX Kft. ajánlata: König márkájú, amúgy betiltott termék, de kellemes meglepetésünkre már nem rendelhető, ellenben fent van a honlapon a gyártó visszahívási felhívása. Ez korrekt. Úgy látszik, itt talán érdemes lehet vásárolni, nézzük, van-e elérhető termékük. Igen, például a JB-C686L, aminek van „engedélye” is. Engedélyszám: EN50291 (linknek néz ki, de nem az, letölteni nincs mit. Egyébként azt talán még sok szakember sem tudja, hogy ez csupán a vonatkozó szabvány száma, mit várhatunk hát egy laikus felhasználótól?) Szóval megtaláltuk az első bizalomgerjesztő terméket! Ezt az érzékelőt azonban, vagyis az ehhez hasonlót megtalálhatjuk a negatív listán HS-C686L – Home Sentinel logóval, és a pozitív listán is JB-C686L Jabo logóval. Közbevetnénk, hogy HS = Home Sentinel, JB = Jabo. A mögötte lévő számok meg azonosak, szóval egy klasszikus gyártói praktikával állunk szemben. Azonos termék más néven – szerintünk. Egyszer megfelelt, egyszer nem.
Visszatérve a LégszerX kínálta termékre, bár ennek típusszáma a pozitív listás verzióval egyezik, a burkolatra rajzolt Jabo logó hiányzik (a webshopban közölt képről), már megint nem lehetünk biztosak a dolgunkban. Az NFH szerint ez már egy másik termék. Van azonban ennél a kereskedőnél egy másik opció is, a GS811. Ez is pozitív listásnak tűnik. De az NFH listáján GS811-B típus van!

A Fogyasztóvédelem pozitív és negatív listáján több olyan készülék is van, amelyek külsejükben (a matricán kívül) egy az egyben megegyeznek. Ilyesmire példa a képen látható három készülék. Elengedhetetlen lenne, hogy a Fogyasztóvédelem komolyabb műszaki tartalmú vizsgálatokat folytasson!

A vilagitasok.hu-n mindjárt egy ismerős termékre lelünk, egy szintén a BRH-900-hoz hasonlóra, de egy új is feltűnik, a Stilo STI1022. Pozitív listán van, sőt még kalibrálási jegyzőkönyv is található az oldalon. Végre! Jöhet a termosztátjairól közismert Computherm márka CO1400-as típusa. Nem volt még vizsgálva. A leírása szerint megfelel az EN50291-1 szabvány követelményeinek. Erről tanúsítványt nem találtunk.

A találati sorban továbbhaladva visszatérünk a vilagitascenter.hu-ra, ahol, úgy látszik, csemegézhettünk volna a széles választékban: a BRH-800 eléggé hasonlít egy betiltott termékre, de ki tudja? Még nem vizsgálták be. Egy másik, a BRH-850 megszólalásig hasonlít a betiltott Computherm M5000-re. De hát tudjuk… Ez sincs még bevizsgálva. És a pozitív listás Steck SCE-141. Ez ugyan SC-103 típusszámon elbukott, de feltételezzük, hogy az SCE-141 számon a továbbfejlesztett és most már megbízható változatot kapjuk.

Találtunk még a betiltott Kidde 7DCO-ból az annostore.hu-n és az electroshop-ban, betiltott Steck SCF100-ast és betiltott Steck SC131-est a villanyaruhaz.hu kínálatában. Pozitív listás Steck SC 108-ast a Best Byte-nál és ugyancsak pozitív listás Steck SCH 142-est a Tipp áruházban, bár ez utóbbi düvi márkanév alatt elbukott. Tudjuk, csak a burkolat azonos! Somogyi CO01 – nem bevizsgált, FireAngel CO-9B, nem bevizsgált, és ugyanennek a márkának a betiltott változata, a CO-9X-es a Thermirálisnál. Kidde 10LLDCO – nem bevizsgált, a Honeywell pozitív listás típusai, az XC70, XC100, XC100D és a H450EN, végezetül egy pár biztonságtechnikai rendszerbe köthető kivitelt, amit vélhetőleg a lakosság nem vásárol. Ha a további széles választék reményében bekukkantunk a Conrad webáruházába, nem csalódunk. Eddig nem látott típusokat és ismerős arcokat is találhatunk „álnéven”. Ei207D. Stabo 51112, mely a Steck SC 108 klónja. Smartwares RM370, mely a pozitív listás Tracon CO201A ikertestvére. Bavaria BACM5. ELRO RM335, amely már 6(!) különböző márkanéven be lett tiltva. A pozitív listás Cordes CC-4000. Egy Protector 20557 – amely az egyszer pozitív listára került, majd később mégis megbukott ORNO OR-DC-605 ránézésre tökéletes mása, és egy FlammEx 3255.
A Mentavill betiltott COE-168-asából van még egy darab a gazkeszulek-alkatreszek.hu oldalán, most akciós a pozitív listáról lekerült ORNO OR-DC-605 az orkodo.hu-n és a netaruda.hu-n is, de kapható még az ugyancsak negatív listás Global JB-C06 az mp4bolt.hu-n.

Van még nem bevizsgált Kidde 5DCO és 5CO, vásárolhatunk Fireangel CO-828-ast és CO-9D-t, de találtunk pozitív listás Cordes CC-4000 klónt is LogiLink SCO101 néven. Itt van az eddig soha nem látott Brennenstuhl BCN 1221. Megtaláltuk a már többször emlegetett pozitív listás Global JB-686L terméket Global JB-C888 néven is. A forgalmazó honlapja alapján ez egy új változat, bevizsgálva még nem volt. És az ORNO is meglepett bennünket egy új típussal OR-DC-618 kódszámon. Az Ei is elérhető kijelző nélküli változatban, Ei207 típusszámon. Végezetül nehezen, de rátaláltunk a pozitív listás Tracon CO201A-ra is.

És a kedves olvasó talán még emlékszik írásunk elején a Home Sentinel logóval, Jabo logóval és logó nélkül is elérhető kijelzős termékre. Nos, erre véletlenül rábukkantunk König márkanéven is a perfektpc.hu oldalán, akik nem kevesebbet állítanak, mint hogy ennek a terméknek EN50291 tanúsítványa is van!

Statisztikánk tehát így alakult:

  • 4 db pozitív listás, a szabványnak tanúsítottan megfelelő Honeywell szén-monoxid-vészjelző.
  • 7 db pozitív listás, bár tanúsítvánnyal nem rendelkező típus (3 db Steck, 2 Global, 1 Stilo és 1 Cordess márkájú).
  • 26 db eddig nem vizsgált termék.
  • 1 db, a pozitív listáról időközben lekerült készülék.
  • 7 db már betiltott típus.

Ez így 45 db, amelynek több mint a felét még nem vizsgálta az NFH. Kíváncsian várjuk az újabb ellenőrzés eredményét, úgy látszik azonban, ha az NFH betilt egy készüléket, kettő másik kerül a piacra helyette. Azt is el kell ismerni, hogy amiket levetettek a polcokról, azok a termékek zömmel el is tűntek a piacról, ezeket már csak az online aukciós oldalakon lehet megtalálni, a vatera.hu oldalán például 10 betiltott termék kapható, melyek egy részét új termékként, számlával és garanciával árulják!

A nagyobb kereskedőláncok áruházainak polcain nem találtunk olyan szén-monoxid-riasztót, amely a fogyasztóvédelem tiltólistáján szerepelt volna. 

Azonban megjelentek a palettán új termékek is, melyeknek csomagolása, külső megjelenése kísértetiesen hasonlít a betiltottakéhoz, csak éppen más néven futnak, és az áruk felzárkózott a minőségi készülékek árához. A Praktiker üzletében például egy Figaro nevű készülékre lettünk figyelmesek, amely a betiltott Home Sentinel HS-C686L készülékére hasonlít. A Conrad Electronic boltjában igen nagy a termékválaszték a CO-érzékelők tekintetében. Itt több olyan készülék is akad, amelynek formavilágával már az előző években megismerkedhettünk. Jelenleg nem kapni 10 ezer forint alatti terméket.

Komolyan el kellene gondolkozni azon, hogy engedélyköteles legyen a lakossági szén-monoxid-érzékelők forgalomba hozatala. Nem utólagos ellenőrzésekkel gyéríteni a használhatatlan termékek számát, hanem előírni a vonatkozó MSZ EN50291-1:2014 szabványnak való megfelelőséget igazoló tanúsítvány meglétét is. Figyelem! Nem négyméréses kalibrálás, hanem akkreditált, független tanúsító intézet által kiadott tanúsítvány kellene! Azok, akik kétes minőségű szén-monoxid-érzékelőt vásárolnak, adott esetben nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint azok a felhasználók, akiknek nincs CO-riasztójuk. Azt gondolván, hogy biztonságban vannak – hiszen van vészjelzőjük –, legyintenek a fejfájásra, nem szellőztetnek a komolyabb tünetek megjelenésekor, és végül akár komoly mérgezést szenvedhetnek el, miközben a szén-monoxid-érzékelőjük bután hallgat. A „néma gyilkos” néma cinkosa a bóvli CO vészjelző.

COCO-érzékelő