Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nálunk szigorúbb a hűtős szakma szabályozása?

2015/12. lapszám | Lantos Tivadar |  1213 |

Nálunk szigorúbb a hűtős szakma szabályozása?

A klímás szakma területén az adminisztrációs terhek egyre csak sokasodnak. ADR, regisztráció, kötelező tanfolyamok, ÁNTSZ stb., még leírni is sok, hogy mi mindennek kell megfelelnie egy szakembernek. Az 517/2014/EU rendelet fényében vizsgáljuk meg, hol tartunk most, és mi a helyzet a környező országokban. Erről beszélgettünk Várkonyi Nándorral, a HKVSZ főtitkárával. Elöljáróban annyit: ezen a területen igencsak túlbuzgók vagyunk!

A 14/2015 (II. 10.) Kormányrendelet által létrehozott Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján a „Klímagáz adatbázisnak” nevezett rendszer működik, a kezdeti akadozások, időpontcsúszások után szivárgásvizsgálatokat, egyéb jegyzőkönyveket fel lehet tölteni. Működik az előtöltött klímaberendezések viszonteladói tanúsításához szükséges internetes felület, valamint a hűtőközegek regisztrációja is.

A korábbi években már létezett egy jól kiépített és körülhatárolt rendszer, amit akkor az Országos Monitoring és Képesítő Testület üzemeltetett. Ezzel mi úttörők voltunk a környező országokhoz és Európa legtöbb államához képest, ahol az ilyen jellegű tevékenység még el sem indult. Hogy mennyire gyerekcipőben járnak az EU tagországai, arra bizonyság az EU 308/2008-as rendelete, amely a tagországok oktatással kapcsolatos jelentési kötelezettségeivel foglalkozik. A mostani tervezetben 2017. január 1-ig kell leadniuk a tagországoknak a tervezetet, hogy hogyan fogják kialakítani a klíma- és hűtéstechnikával foglalkozó szakemberek képzési rendszerét, képesítését. Mi ebben a tekintetben több évvel előrébb járunk.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés