Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Okostermosztát modulációs égőüzemmel

2015/12. lapszám | Fördős Norbert |  12 179 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Okostermosztát modulációs égőüzemmel

A VGF szaklap korábbi lapszámaiban, illetve online felületein az utóbbi hónapokban kaptak egyre nagyobb teret, valamint bemutatkozási lehetőséget a különböző gyártmányú és tudású úgynevezett okostermosztátok. Jelen cikkünkkel egy újabb, már a hazai piacon is kapható résztvevő alapvető jellemzőinek bemutatásával szeretnénk bővíteni a rendelkezésre álló palettát, valamint az ahhoz kapcsolódó technikai hátteret.

Aki egy kicsit is alaposabban elmerült az eddig megjelent cikkekben, vagy csak megtekintette az egyik neves gyártó termékismertető videóját, láthatta, hogy az okostermosztát alapvetően tényleg jó, és számos kényelmi, illetve komfortfunkciót tartalmaz a végfelhasználó számára az azokhoz kapcsolódó energiamegtakarítási potenciállal együtt. A modern gáz-fűtőkészülékek azonban már modulációs égőüzemmel rendelkeznek, amelyhez (főleg kondenzációs működés esetén) tökéletes párosítás a termosztát felszerelési helyéül szolgáló referenciahelyiség hőmérsékletváltozásait alapul vevő, folyamatos lángszabályozást biztosító helyiséghőmérséklet-visszacsatolás, illetve az időjáráskövetés (azaz a külső léghőmérséklet-változás folyamatos nyomon követése). Amennyiben a belső helyiségek fűtési hőigényét egy potenciálmentes on/off jellel közvetítem a fűtési hőtermelő felé, akkor a gázkészülék belső szabályozója a kazántermosztáton (forgató- vagy nyomógombbal) beállított értéket veszi alapul parancsolt előremenő fűtővíz-hőmérsékletnek. Ez egy fix érték +10 és –10 °C külső léghőmérséklet mellett is, ami – adott esetben – nem feltétlenül előnyös a hőtermelő számára (főleg kondenzációs gázkészülék esetén). Az időjáráskövető szabályozás mellett pont az az egyik fő érv, hogy csak olyan értékű fűtési előremenő hőmérsékletet ír elő, amit a külső léghőmérséklet és az előre beállított jelleggörbe alapján korábban előre definiáltunk (az újabb szabályozók már ebben a tekintetben is öntanulók a kívánt beltéri helyiséghőmérséklet figyelembevétele mellett). A helyiséghőmérséklet-visszacsatolás funkció pedig arra jó, hogy a belső léghőmérséklet változásáról a hőtermelő is tudomást szerez, ezzel is támogatva a modulációs égőüzemet.

A cikk még 4 459 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Termosztát