Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Új, környezetbarát, alacsony GWP potenciálú hűtőközegek

2015/12. lapszám | Varga Csaba |  2358 |

Új, környezetbarát, alacsony GWP potenciálú hűtőközegek

A hűtéstechnikában évtizedek óta használunk hűtőközegeket, de az évek során kiderült, hogy olyan, a környezetünkre káros mellékhatásaik vannak, hogy mindenképp korlátozni kell a felhasznált mennyiséget, illetve új hűtőközegeket kell alkalmazni.

Az elsők közt volt és mindenki által ismert freonokról (CFC) kiderült, hogy iszonyúan bontják az ózonréteget. Nem is maga a hűtőközeg, hanem a benne lévő klór, amely a légkör felsőbb rétegeiben az UV-sugárzás hatására elbomló hűtőközegből kiszabadulva reakcióba lép az ózonmolekulákkal, amikből egy klóratom az akár több tízezerszer ismétlődő reakció során többet is meg tud semmisíteni.

1987-ben, a Montreali Egyezményben sikerült szabályozni a CFC-felhasználást, annak csökkentését, majd teljes kivonását a piacokról. Az újabb hűtőközegekről (például R22) is kiderült, hogy ha kisebb mértékben is, de még mindig károsak az ózonra, és a kilencvenes években előtérbe került a globális felmelegedés is, amelyben szintén kimutatható szerepe volt a hűtőközegeknek. Ezen okokból az R22 és hasonló, még klórt tartalmazó HCFC gázok csökkentését határozták el, 1997-ben a Kyotói Egyezményben.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Hűtés