Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaSzakmapolitika

Mi a megoldás a gyűjtőkéményekre?

2016/12. lapszám | Veresegyházi Béla |  1311 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mi a megoldás a gyűjtőkéményekre?

Az ErP rendelet hazai bevezetése sokáig húzódott, és hullámai még mindig nem ültek el. Kérdéses volt, hogy mikor, milyen határidőkkel lép életbe, és volt bizonytalanság az értelmezésével kapcsolatban is. És amikor már azt hittük, hogy minden tiszta, kiderült, hogy például a turbós gyűjtőkéményre csatlakoztatott kazánok cseréjét lényegében ellehetetlenítette.

Szerkesztőségünk az utóbbi egy évben nagyszámú megkeresést kapott aggódó, sőt, kétségbeesett, társasházban élő emberektől, akik végigjártak minden utat, megpróbáltak minden módszert, és mégsem tudták a kiöregedett, tönkrement zárt égésterű (nem kondenzációs) kazánjukat kicseréltetni. Ennek oka nem más, mint hogy az energiahatékonysági irányelv miatt ma már nem lehet turbós kazánt beüzemelni (jelzem: vásárolni még igen, tehát sajnos feketén szerelni is!), viszont az ilyen típusú gyűjtőkéményre (az egyszerűség kedvéért nevezzük így, lentebb jobban ki lesz fejtve a téma) csak turbós kazánt lehetne rákötni! Ördögi kör, és korrekt szakmai (és pénzügyi megoldás) jelen pillanatban nincs rá. Sajnos ezt kellett mondanunk azon közszerepléseinken is, ahol rádió- és tévériportokban kérdezték kollégáinkat. Íme azért a nem teljes értékű lehetőségek, a teljesség igénye nélkül:

A cikk még 17 263 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Gyűjtőkémény