Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nem mind gagyi, ami kínai

Különbség a márkás és a „gagyi” között II.

2016/12. lapszám | Csizmazia Gábor |  931 |

Nem mind gagyi, ami kínai

Az ember mindig csak viszonyrendszerben tudja értékelni önmagát, illetve a körülötte lévő dolgokat. Nincs ez másként az épületgépészetben sem. Először volt a német és a japán (esetleg amerikai) minőség, akkor az olasz termékek voltak a „másolók”, a gagyik. Aztán az olaszok is minőségivé váltak (sőt), és a távol-keleti, kínai számított bóvlinak. Hogyan is állunk ezzel manapság?

Az alábbi képen a D cég ugyanazon sorozatú kompresszorai vannak, és szemmel láthatóan nincs különösebb különbség a berendezések között. Mindegyik észterolaj töltettel és ugyanakkora teljesítménnyel rendelkezik, ugyanolyan hűtőközegekhez használható. A különbség mindössze annyi, hogy a bal oldali berendezések Kínában, a jobb oldali pedig Európában készült. Rögtön gondolhatnánk, hogy a kínai gagyi.

Ugyanazon márka Kínában (balra) és Európában (jobbra) gyártott kompresszorai. Nincs lényegi különbség közöttük.

Hát nem. A D gyár is, a többi európai gyártóval egyetemben, Kínában gyártatja a berendezéseinek nagy részét. Azonban nem csak a gyártósorokat telepítették ki, hanem a know-how-t és a minőségbiztosítási rendszert is, valamint fejlesztő szakembereket is adtak a gépekhez. Nem mintha Kínában nem lennének megfelelő szakemberek – hiszen a világ egyik legnagyobb klímagyártó cége is itt működik –, de úgy voltak vele, hogy a saját berendezéseikhez a saját mérnökeiket is adják, és ezzel is biztosítják a termék megfelelő minőségét.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés