VGF&HKL szaklap

Elektroakusztikus mérések a csőhálózaton

2016. december 10. | Lantos Tivadar |  378 | |

Elektroakusztikus mérések a csőhálózaton

A csőtörés, vagy a még alattomosabb apró repedések helyének pontos kimutatására a vízvezetékeken több módszer is létezik. Ez alkalommal az elektroakusztikus hibahely-vizsgálatot vesszük górcső alá. A módszernek van előnye, hátránya, azonban a lakossági csőtörések egyszerű felderítésében egyre nagyobb szerepet játszik.

Csőtörés: ki fizeti a révészt?

A békéltető testületek, bíróságok tucatjával foglalkoznak csőtöréses esetekkel. Mi történik, ha utóbb kiderül, hogy csőtörés volt a kertben? Ki kell-e a fizetni az elfolyt vízmennyiség díját? Az elromlott locsolóhálózatból eredő többletfogyasztást ki állja?

Az egyik esetben például a fogyasztó csak a vízóra leolvasásakor szembesült azzal, hogy a nyári időszakban kétszer akkora mennyiségű víz fogyott, mint ami szokott. Később kérte a mérőóra vizsgálatát, de akkor még nem derült ki semmi. Ezt követően az esetleges csőtörés felderítésére műszeres vizsgálatot kért a víziközmű-szolgáltatótól. Később megdöbbent, hogy mégis volt csőtörés a kertben, a fogyasztói házi locsolóhálózaton, így pedig a megemelkedett vízdíjat is követelték tőle. Mivel azonban az elfolyt víz a csatornahálózatot nem terhelte, hiszen az a földbe szivárgott el, ezért a fogyasztó jogosult volt a csatornadíj utólagos jóváírására.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés