Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Röviden a fatüzelésről

2016/12. lapszám | Szilágyi Zsombor |  7651 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Röviden a fatüzelésről

Nincs is kellemesebb érzés talán, mint hideg téli estén a kandallóban lobogó fahasáb lángját nézni, vagy nekidőlni a meleg cserépkályhának. Egyre többen választják ezt a fűtéskiegészítést a földgázos központi fűtés mellett. Cikkünkben a fatüzelés gazdasági, környezetvédelmi kérdéseit tekintjük át.

A Nemzeti Energiastratégia 2020-ig valamennyi megújuló energiahordozó felhasználásban lényeges előrelépést tervezett. A 2020. évi 21 ezer GWh megújuló energiafelhasználás (a szél- és a vízenergia nélkül) legjelentősebb eleme a szilárd biomassza a maga 71,2%-ával, amely a 2010. évi 88,3%-ról visszalépésnek tűnik, mégis intenzív növekedést várnak. A fejlesztési programban a geotermikus energia előretörését tervezték a legintenzívebben, különösen a távfűtésben képzelték el a geotermia előretörését. A geotermikus energia nagyobb mértékű hasznosítása a kitermelt vizek visszasajtolási kötelezettsége miatt reménytelen. A program meghirdetésekor még azzal számoltak, hogy a nap- és a szélenergia-hasznosítás is lényegesen előrehalad 2020-ig, mára viszont épp az ellenkezőjét tapasztaljuk: különböző adókkal és korlátozásokkal leállítják ennek a két energiahordozónak a terjesztését.

Ma már láthatjuk, hogy ez a nemzeti fejlesztési program a hozzá szükséges fejlesztési források szűkössége miatt csak azon a területen teljesülhet, ahol a lakosság saját erőforrásaiból értelmesnek látja a beruházást. Ilyen fejlesztési terület a szilárd biomassza energetikai hasznosítása.

A cikk még 7 849 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FatüzelésSzilárd tüzelés