VGF&HKL szaklap

Röviden a fatüzelésről

2016. december 10. | Szilágyi Zsombor |  706 | |

Röviden a fatüzelésről

Nincs is kellemesebb érzés talán, mint hideg téli estén a kandallóban lobogó fahasáb lángját nézni, vagy nekidőlni a meleg cserépkályhának. Egyre többen választják ezt a fűtéskiegészítést a földgázos központi fűtés mellett. Cikkünkben a fatüzelés gazdasági, környezetvédelmi kérdéseit tekintjük át.

A Nemzeti Energiastratégia 2020-ig valamennyi megújuló energiahordozó felhasználásban lényeges előrelépést tervezett. A 2020. évi 21 ezer GWh megújuló energiafelhasználás (a szél- és a vízenergia nélkül) legjelentősebb eleme a szilárd biomassza a maga 71,2%-ával, amely a 2010. évi 88,3%-ról visszalépésnek tűnik, mégis intenzív növekedést várnak. A fejlesztési programban a geotermikus energia előretörését tervezték a legintenzívebben, különösen a távfűtésben képzelték el a geotermia előretörését. A geotermikus energia nagyobb mértékű hasznosítása a kitermelt vizek visszasajtolási kötelezettsége miatt reménytelen. A program meghirdetésekor még azzal számoltak, hogy a nap- és a szélenergia-hasznosítás is lényegesen előrehalad 2020-ig, mára viszont épp az ellenkezőjét tapasztaljuk: különböző adókkal és korlátozásokkal leállítják ennek a két energiahordozónak a terjesztését.

Ma már láthatjuk, hogy ez a nemzeti fejlesztési program a hozzá szükséges fejlesztési források szűkössége miatt csak azon a területen teljesülhet, ahol a lakosság saját erőforrásaiból értelmesnek látja a beruházást. Ilyen fejlesztési terület a szilárd biomassza energetikai hasznosítása.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Új előfizetése mellé Siemens RDH100 szobatermosztátot kap, ha előfizet júniusban a VGF&HKL szaklapra.

Szilárd tüzelés