Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kazáncsere, gyűjtőkémény, patthelyzet?

2016/12. lapszám | Szűcs Zsolt |  1320 |

Kazáncsere, gyűjtőkémény, patthelyzet?

A gyűjtőkémények problémájáról, helyzetéről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről két független kéménygyártó írta le véleményét (cikkünkben, illetve a Gyűjtőkémény-alternatívák című cikkben).

Kezdjük egy találós kérdéssel: Mi az? Földgázt égetünk el benne, 86% feletti a hatásfoka, és 2016 nyara óta mindenki ismeri. Rá lehet kérdezni. Igen, ez a kondenzációs gázkazán.

Akár tetszik, akár nem, a kitolt határidő is elérkezett, és 2016. július 1-től élessé vált az az uniós rendelet, amely szerint csak olyan gázkazánok telepíthetők, amelyek szezonális hatásfoka 86% feletti (a kivételeket nem részletezzük). Ennek értelmében az időszerűvé vált vagy a kényszerű gázkazáncserék során az elöregedett, gazdaságosan nem üzemeltethető, vagy hirtelen halállal tönkrement és ésszerű keretek között nem javítható készülékek helyébe magas hatásfokú, energiatakarékos, korszerű berendezések kerülnek.

Az egyedi kémények mellett az égéstermék-elvezető berendezésekre vonatkozó szabvány definiál egy nagy csoportot, a gyűjtőkéményekét. A gyűjtőkémény lehetőséget biztosít több zárt égésterű tüzelőberendezés közös égéstermék-elvezető rendszerre kapcsolására, eltérő szinteken, különböző bérleményekből. A konstrukció műszaki és gazdasági előnyeinek köszönhetően, a magyar társasházépítésben a gyűjtőkémény kedvelt és nagy számban alkalmazott megoldássá vált, és mind a külföldi, mind a hazai kéménygyártók nagy hangsúlyt fektettek a gyűjtőkémények műszaki fejlesztésére, alkalmazhatóságuk kiterjesztésére. Ennek megfelelően a 2016-os dátum egyáltalán nem érte váratlanul a gyártó cégeket, sőt, azokon a műszaki egyeztetéseken, amelyeken részt vettünk, már korábban felhívtuk a beruházók vagy a kivitelezők figyelmét a közelgő változásra, és annak hosszú távú hatásaira. A változás bekövetkezett, de annak hatásai előbb jelentkeztek, mintsem azt bárki megjósolta volna.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Az ok, amiért kéménygyártóként megszólalunk, és a fenti formában hangot adunk a véleményünknek, az az alapkérdésre adott egyértelmű NEM a különböző érintett szakterületek képviselőitől.

A fent említett esetre visszautalva könnyen belátható, hogy a szakmai vonalon kívül más szempontokat is figyelembe kell venni, amikor a kialakult helyzetre megoldásokat keresünk. Nem vitás, hogy a biztonsági szempontok abszolút előnyt élveznek, de ezek a szempontok sem nélkülözhetik az ésszerűséget, a praktikumot és a gazdasági lehetőségeket. Ha van arra mód, hogy olyan szakmai alapokon nyugvó álláspont szülessen, ami ésszerű megoldást kínál mind az érintett lakástulajdonosoknak, mind az érintett szakterületeknek, akkor törekedni kell annak létrejöttére.

GyűjtőkéményKazán