Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Márciusi ifjak

Szilágyi László |  7300
1

A 30 év alatti fiatal generáció akár szabadságharcot is képes kirobbantani. Olyan erős demográfiai csoport, amely egy egész nemzetre hatással van. Így van ez a mi szakmánkban is? A fiatalok lendülete és tanulási vágya, a világ formálásának szándéka hatalmas erő, de vajon egy fiatal épületgépész-mérnök vagy az iskolapadból kikerülő fűtésszerelő milyen ambíciókkal vág neki az életnek?

Kazánok fejlődéstörténete

A technológiaváltás elengedhetetlen

Lantos Tivadar |  8911
2 5 (2)

A gázkazánok szinte évről évre változnak, azonban sokan nem veszik ezt tudomásul. Még mindig tákolgatják a 30-40 éves tüzelőberendezésüket a csere helyett. A gyártók újabb és újabb technológiával készítik az alkatrészeket, és a fejlesztéseknek köszönhetően a változás sebessége egyre gyorsabb. Vajon az élettartamuk is változott? Az újabb készülékek valóban nem bírják úgy a terhelést, mint a régi, robosztus kazánok? Nézzük át, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan változtak a gázkészülékek.

Rossz üzlet a nemtörődömség

Ezen a télen is sok munkát adtak a szerelőknek a hidegben tönkremenő készülékek

Lantos Tivadar |  807

A gépészeti hibák elsősorban a nagy hidegeknél, 0 °C alatti hőmérsékleten ütköznek ki szembetűnően. A karbantartás hiánya, illetve a nem tisztességesen kitisztított készülékek ilyenkor hirtelen felmondják a szolgálatot. Ami nagyobb baj, hogy a szénmonoxid-mérgezések kockázata is megnő. Nincs tartalékfűtés betervezve a rendszerekbe, így a lakástulajdonosok fűtés nélkül maradnak.

Elmondtuk százszor

Mérgezésből egy is sok, elmondjuk hát százegyedszer is

Bokor András Lantos Tivadar |  8779
1 5 (1)

Egy kisfiú mentette meg édesanyja életét Egerben. Az életveszélyt az okozta, hogy egy elhanyagolt gázkészülék a fürdőszobába okádta magából a szén-monoxidot, és a nő zuhanyzás közben lett rosszul. Annyi ereje még maradt, hogy segítségért kiáltson, amit a 4 éves kisfia hallott meg. Ő értesítette a szomszédokat, s ezzel megmentette az édesanyja életét. Több együttes hiba összjátéka kellett ahhoz, hogy a baleset kialakuljon.

A létra veszélyes üzem

Lantos Tivadar |  1124

A gépészetben számos helyen szükség van állványok, létrák használatára. A klímaszerelők, vagy éppen a kéményseprők, kéményépítők naponta használják ezeket az eszközöket. A magasban dolgozni azonban fokozott körültekintés igényel!

A legnyíltabb égésterű kazán, amit valaha láttunk

VGF&HKL online |  2810
3 5 (1)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Az eternitcső

Sircz János |  17 725
2 4.5 (2)

Az Épületgépészeti Múzeum kincseit bemutató sorozatunkban ezúttal az eternitcsövekkel foglalkozunk. Ezt az anyagot egészségügyi okokból – a tűfőbe kerülve az eternitszálak súlyos betegséget, rákot okozhatnak – már nem használjuk, de nem véletlenül volt olyan népszerű hosszú évtizedekig. Gyakorlatilag elpusztíthatatlan, nevéhez méltóan az „örökkévalóságnak készült”.

A főnök II.

A kommunikáció feketeöves mestere megtanítja, hogyan legyél cégvezető

Szilágyi László |  8033

A sikeres klíma- vagy fűtésszerelő vállalkozók életében szinte kivétel nélkül eljön a pillanat, mikor a magányos farkas, az egyszemélyes vállalkozói létből kilépve társas vállalkozást alapítanak. Ezután már nemcsak saját magukat, de egy egész „farkasfalkát” kell irányítaniuk. A legtöbben ebbe bele is buknak, hiába voltak korábban sikeres mesteremberek, hamar kiderül, hogy ez bizony nagyon más műfaj. Gépészninja most megmutatja, mire kell felkészülnie egy vezetőnek, milyen is egy igazi „főnök ” legfontosabb fegyvertára. Cikkünk második része következik.

Kié a cső?

Radiátorcsere távfűtéses lakásokban

Illés József |  8179
2 5 (2)

Néhány alapszabállyal nem ért tisztában lennie annak, aki hozzányúlna távfűtéses lakása fűtési rendszeréhez. A strang a társasház tulajdona, a radiátor a lakás tulajdonosáé, ha cserélni akarunk, mégis lehet tájékoztatási kötelezettségünk a közös képviselő, illetve a lakóközösség felé. Az sem mindegy, milyen anyagú új radiátor választunk, nem szerencsés eltérő anyagú rendszereket létrehoznunk.

Mitől lehet sárga a gázláng?

Erdősi Csaba |  19 933
10 1 4.5 (6)

Elsősorban a tisztítatlanságra gondolhatunk, ha egy gázkészülék lángja sárga színben pompázik, de előfordulhat, hogy a hiba nem a készülékben van. Sőt, hiba sincs.

Áprilisban jön a Construma

Támogatott cikk |  776

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, az otthonteremtés legnagyobb kiállítása, a Construma-csokor 2020-ban április 1–5. között várja ismét a szakma képviselőit. Egy időben, egy helyen több mint 500 cég fogadja a látogatókat 4 pavilonban a Hungexpo területén.

Csőfagyasztás a gyakorlatban

Szerelés a fűtési rendszer leengedése nélkül

Lantos Tivadar |  8830
1 5 (1)

Gyakran kell a téli időszakban is radiátort, radiátorszelepet cserélni a fűtési rendszer vízének leengedése nélkül, ehhez a munkához lehet nagy segítség egy csőfagyasztó berendezés. Ismernünk kell azonban a szerszám korlátait is, a rendszer hidraulikai paramétereit, hogy megfelelő módon és helyen tudjuk alkalmazni.

Polipropilén csőrendszerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7117

Táblázatunkban az Aquatherm, a Wavin, az FV-Plast, a KAN, a KE KELIT, a Pestan, a Pipelife és a Valrom termékeit hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A PP-R-csövek és a hőtágulás

Erdősi Csaba |  1076

A polipropilén (PP-R) csőrendszereket széles körben használhatjuk. Alkalmasak ivóvíz- vagy HMV-hálózatok kialakítására, és ipari vízvezetékek területén (sótalanított vízre való tanúsítással, szilikonmentességi nyilatkozattal). A fűtési, padlófűtési, hűtési területen korlátozottan használhatóak, csak egyes speciálisan erre a területre fejlesztett változatuk alkalmas, mivel az oxigéndiffúzió mentesség itt alapkövetelmény. A sűrített levegő szállításánál vegyük figyelembe, hogy porlasztott kenőolajat tartalmaz általában, így erre a területre csak speciális típusa használható a PP-R csöveknek (poliolefinblend). Szabadon vezetett PP-R rendszereknél ugyanakkor gondoskodnunk kell róla, hogy a hőtágulásból adódó hosszirányú nyúlást megfelelően kompenzáljuk, különben a hálózatunk élettartalma lerövidül, idő előtt tönkremegy.

Érdemi változások

A gázellátást szabályozó jogszabályok rendelkezéseiben, 2020. március 13. napjától

Blazsovszky László |  10 956
7 1 4.67 (6)

A Magyar Közlöny 2020. évi 6. számában megjelent 3 új műszaki-biztonsági rendelet, vagyis kihirdették a régóta várt MBSZ-t. A műszaki-biztonsági hatósági felügyelet rendjéről kormányrendelet intézkedik, műszaki-biztonsági kérdéseket pedig miniszteri rendelet tárgyalja. 2020. március 13-án lép hatályba a gáz műszaki-biztonsági szabályzatot (GMBSZ) felváltó műszaki-biztonsági szabályzat (MBSZ), egyúttal hatályát veszti a 11/2013. (III. 21.) ITM rendelet. A jelenleg még hatályos szabályozáshoz képest az új rendelkezések nem tartalmaznak ajánlás jellegű, tehát nem kötelező előírásokat. Ezeket később egybegyűjtve, szakági műszaki előírások cím alatt lehet majd megtalálni az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján. A témára a későbbiekben még több cikkben is visszatérünk, most szakértő szerzőnk vázlatszerűen szedte pontokba a legfontosabb tudnivalókat.

Tanuljunk és játsszunk együtt!

Erdősi Csaba |  772
1 5 (1)

A szakmák világbajnoksága (WorldSkills) és Európ-bajnoksága (EuroSkills) a fiatal szakemberek legnagyobb nemzetközi megmérettetései. Lapunk célja, hogy a szakmunkásképzésben részt vevő diákok és tanárok is megismerjék e versenyek felépítését, követelményrendszerét, s most induló cikksorozatunk révén lapunk egyfajta tudástárrá, jól hasznosítható tananyag-kiegészítővé váljon. Talán olvasóink számára sem lesz haszontalan a vállalkozásunk, tesztjeinken lemérhetik például a szakmában már régóta dolgozók, hogyan teljesítenének egy világversenyen vagy annak válogatóján.

Polar, Bosch, Ke Kelit, ITM, Rehau, Vaillant, MMK

Márciusi hírek

Támogatott cikk |  1996
2 5 (2)

Digitális fan coil termosztát a Polartól, asztali állvány okostermosztáthoz a Boschtól, ünnepel a Ke Kelit Magyarország, nyilvános a klíma- és energiastratégia, oBKT-modulok a Rehautól, aroVAIR termékcsalád a Vaillanttól, a Magyar Mérnöki Kamara vezeti a gázszerelői nyilvántartást.

Ha megtörtént a baj

Appajánló

Papp Tibor |  933
2 5 (2)

Két fontos és kivételesen jól megcsinált alkalmazás jelent meg a közelmúltban, kifejezetten magyar felhasználók számára fejlesztve. Nem tartoznak szorosan a szakmánkhoz, de mint tudjuk, a szerelő is ember, és munka közben vagy munkába menet bizony érheti baleset, adódhat egészségügyi problémája. És ha baj van, ezek az ingyenes appok több mint hasznosak.

Mennyi az annyi?

Néhány szó a teljesítményadatokról

Erdősi Csaba |  7300

Ritkán indokolható meg, amikor egy sajtótermék egy-egy anyag elkészítésének a nehézségeiről, végső soron saját magáról beszél. Az ilyesmi rendszerint nem érdemel közfigyelmet. Kivéve, ha a szerkesztő problémáit a munkáján jóval túlmutató ok, mások számára is tanulságos külső körülmény okozza.

Felületfűtési és felülethűtési rendszerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  1017

Hét gyártó, az Aquatherm, a BEKA, a KE KELIT, a Pipelife, a REHAU, az Uponor és a Merkapt rendszereinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Új szabványú szűrők a légtechnikában

Tóth István |  2930
2 4 (2)

A légtechnikában dolgozók számára jól ismert az EN 779 szabvány, évtizedeken keresztül használta a szakma. A „G4” és „F7” és a többi általánosan használt szűrőosztály megnevezés és definíció szintén e szabvány része volt. E szabvány évtizedekig volt érvényben, utolsó frissítése 2012-ben történt. Hosszabb átmeneti idő után, 2018 júniusától új szabvány lépett életbe, ennek neve MSZ EN ISO 16890:2017

Hűtőház konténerből

Lantos Tivadar |  8122
1 5 (1)

Hűtőkonténereket régóta használnak szállítmányozási célra. Egy hűtőház felépítése igen költséges feladat, még a bérlés sem olcsó. Olcsóbb, gazdaságosabb lehet egy hibridmegoldás, a telepített konténerhűtő. Ám az üzemeltetést itt sem lehet megspórolni. Alábbi tanulságos történetünk egy konténerhűtő leolvasztását szabályozó véghőmérséklet-érzékelő szondáról szól.

Fan-coil termosztátok

Szinte minden lehetséges

Támogatott cikk |  8034
1 4 (1)

A Polar méltán népszerű, szinte verhetetlen ár/érték arányú fan-coil berendezései nem nyújthatnának teljes rendszerkínálatot, ha a márka nem rendelkezne kitűnő fan-coil vezérlőkkel.

Távhűtés

Lehetőségek és dilemmák

Erdősi Csaba |  8093

A szakértők szerint húsz év múlva Európának megközelítőleg annyi hűtési, mint fűtési energiára lesz szüksége. Ennek oka, hogy a globális felmelegedés miatt szokatlanul hosszú hőhullámok, korai kánikulai időszakok alakulnak ki. Az éghajlatváltozás kordában tartásának ugyanakkor az egyik kulcsa, hogy igyekezzünk minél kevesebb energiát fogyasztani. A minél kisebb fogyasztás és a növekvő hűtési igény látszólag nem összeegyeztetőek. Kivéve, ha valami olyan technológiát alkalmazunk, amely idehaza még alig-alig használatos, külföldön, például Ausztriában azonban már elterjedt – vagy legalábbis terjedőben van. Ez pedig a távhűtés.