VGF&HKL szaklap

Ajánló

Márciusi ifjak

2020/3. lapszám | Szilágyi László |  300 | |

Márciusi ifjak

A 30 év alatti fiatal generáció akár szabadságharcot is képes kirobbantani. Olyan erős demográfiai csoport, amely egy egész nemzetre hatással van. Így van ez a mi szakmánkban is? A fiatalok lendülete és tanulási vágya, a világ formálásának szándéka hatalmas erő, de vajon egy fiatal épületgépész-mérnök vagy az iskolapadból kikerülő fűtésszerelő milyen ambíciókkal vág neki az életnek?

Olyan gyorsan változik a szakmánk, hogy havonta kell képeznie magát még a rutinos rókáknak is. Amit 30 éve tanultak a gyakorló szakemberek, ma már nem tartozik a napi munkájukhoz. Most egy vízszerelőnek is kell értenie a fűtési vízkezeléshez, a vízlágyításhoz, a fűtésszerelőnek nem árt, ha konyít az elektronikához és jól bánik az okoseszközökkel. Új szerszámok, új technológiák jelentek meg, nem véletlenül tudjuk a VGF&HKL hasábjait havonta megtölteni újdonsággal.

Ahhoz, hogy egy szakember lépest tudjon tartani a korral, jó oktatást kell biztosítanunk számára tanuló korában. Komoly figyelmet kell fordítani az utánpótlásra, a fiatalok szakoktatására és a meglévő szakemberek továbbképzésére. Szükség van példaképekre, kellenek kihívások, meg kell mutatni a szakmánk kiemelkedő eredményeit. A WorldSkills és EuroSkills versenyeken nemzetközi szinten is összemérik tudásukat a fiatal fűtésszerelők, akár csak egy olimpián a sportolók. Fontosnak tarjuk az ilyen jellegű versenyeket és ösztönözzük a diákokat a megmérettetésre, a szakmát pedig a támogatásukra.

Megjelentek a gázszolgáltatást szabályozó új jogszabályok, és március 14-én lép életbe az új műszaki-biztonsági szabályzat. Évek óta tisztázatlan és sokszor viharos témákat kelt a kéményseprők és fűtésszerelők között az égéstermék-elvezetés és a készülékcserék hatásköreinek dilemmája. Ezt most, bízunk benne, tisztáznak az új szabályok. Ezeket a szabályokat meg kell ismerni, mert ezek alapján tudja mindenki a saját munkájának kereteit, hatáskörét és felelősségét egyértelműsíteni. Nagyon fontosnak érezzük, hogy az épületgépészek ne csak elolvassák, hanem tudatosítsák is ezeket a szabályokat, amihez aktuális lapszámunkban nyújtunk segítséget!

VGF&HKL szaklap


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem