Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Rossz üzlet a nemtörődömség

Ezen a télen is sok munkát adtak a szerelőknek a hidegben tönkremenő készülékek

2020/3. lapszám | Lantos Tivadar |  342 |

Rossz üzlet a nemtörődömség

A gépészeti hibák elsősorban a nagy hidegeknél, 0 °C alatti hőmérsékleten ütköznek ki szembetűnően. A karbantartás hiánya, illetve a nem tisztességesen kitisztított készülékek ilyenkor hirtelen felmondják a szolgálatot. Ami nagyobb baj, hogy a szénmonoxid-mérgezések kockázata is megnő. Nincs tartalékfűtés betervezve a rendszerekbe, így a lakástulajdonosok fűtés nélkül maradnak.

A nagy hidegben, tartósan 0 °C alatti külső hőmérséklet esetén számos hiba jöhet elő a fűtési, illetve HMV-készítési rendszerekben. Kiderülhet például, hogy a gázkészülék alulméretezett, nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, nem képes a lakóhelyiségeket felfűteni a kívánt hőmérsékletre, vagy éppen a megfelelő hőmérsékletű HMV előállítása jelent gondot.

Az alulméretezés következményei

A hazánkban legelterjedtebb cirkórendszereknél figyelembe kell venni a kazánból távozó víz és a fűtőközegből visszatérő víz hőfokát. A régi rendszereknél használt 90/70 °C hőmérséklettel működő rendszerek ma már korszerűtlenek. Fűtéstakarékossági szempontból sokkal ideálisabb a korszerű, alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés, amely legfeljebb 60–65 °C, vagy a padló- és falfűtések, amelyek 40–45 °C vízhőmérséklettel működnek. A kazán teljesítményét úgy szokás meghatározni, hogy a leghidegebb téli időszakban körülbelül 10%-kal haladja meg az épület hőveszteségét. Megfelelően méretezett kazán esetén –15 °C-os külső és 20 °C-os belső hőmérséklet mellett még éppen elegendő a fűtési teljesítmény.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Fűtési rendszerKarbantartás

Kapcsolódó